13 Ocak 2025

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde Yer Alan 10 Büyüleyici Şehir

Burcu Tur Yüksel Akay

~7dk

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek, bir şehrin kültürel, tarihi ve doğal açıdan dünya çapında bir öneme sahip olduğunu gösteriyor. Bu listeye giren şehirler, geçmişten günümüze insanlık tarihine ışık tutan özellikleriyle hem koruma altına alınıyor hem de ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. İşte, bu listeye girmeyi başaran ve ziyaretçilerine zamanda yolculuk yaşatan 10 büyüleyici şehir:

Roma, İtalya

Dünya tarihinin en güçlü imparatorluklarından biri olan Roma İmparatorluğu’nun kalbi olan Roma; Kolezyum, Roma Forumu ve Pantheon gibi anıtlarıyla antik dünyanın görkemini bugüne taşıyor.

Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olan Vatikan Şehri’ni de sınırları içinde barındıran Roma, mimari harikaları ve farklı dönemlere ait kültürel mirasların bir arada bulunduğu bir açık hava müzesi olarak UNESCO tarafından koruma altına almıştır.

Roma İtalya
Photo by Carlos Ibáñez on Unsplash

İstanbul, Türkiye

İstanbul hem Asya hem de Avrupa kıtalarında yer alan eşsiz konumuyla tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Doğu Roma’dan Osmanlı’ya uzanan görkemli tarihiyle ve Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Camii gibi yapılarıyla zengin mirasını gözler önüne seren İstanbul’un tarihi alanları, kültürlerin ve dinlerin buluşma noktası olması nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklemiştir.

İstanbul, Türkiye
Photo by Anna Berdnik on Unsplash

İstanbul’un Hikâyeleri ile Ünlü 10 Tarihi Yapısı listemiz de ilginizi çekebilir.

Kyoto, Japonya

Kyoto, Japonya’nın geleneksel kültürünün en iyi şekilde korunduğu şehirlerden biridir. Tapınakları, geleneksel bahçeleri ve çay seremonileri ile ünlü olan şehir, özellikle Altın Köşk Tapınağı (Kinkaku-ji) ve Fushimi Inari Taisha Tapınağı ile ziyaretçilerinde hayranlık uyandırmaktadır.

UNESCO, Kyoto’yu, Japonya’nın bin yıllık tarihini, sanatını ve dini mirasını yansıttığı için listeye almıştır.

Kyoto, Japonya
Photo by Su San Lee on Unsplash

Prag, Çekya

“Altın Şehir” olarak da bilinen Prag; Gotik, Barok ve Romanesk mimarinin harmanlandığı yapılarıyla adeta bir Orta Çağ masalını andırmaktadır.

Karl Köprüsü, Prag Kalesi ve Eski Şehir Meydanı gibi yapılar, bu şehri ziyaretçileri için bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Prag’ın tarihi merkezi, mimari çeşitliliği ve korunmuşluğu nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Prag, Çekya
Photo by Dmitry Goykolov on Unsplash

10 Adımda Prag Gezi Rehberi içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Cusco, Peru

And Dağları’nın eteklerinde yer alan Cusco, İnkaların başkenti olarak biliniyor. Şehir, İspanyol sömürge dönemine ait kiliseleri ve İnkaların taş işçiliğinin izlerini taşıyan yapılarıyla dikkat çekmesinin yanı sıra Machu Picchu’ya yakınlığıyla da bir turizm merkezidir.

UNESCO, Cusco’yu, İnka ve İspanyol kültürlerinin eşsiz bir birleşimini sunduğu için koruma altına almıştır.

Cusco, Peru
Photo by Renny Gamarra on Unsplash

Dubrovnik, Hırvatistan

Adriyatik Denizi’nin kıyısında yer alan Dubrovnik, surlarla çevrili tarihi şehir merkeziyle ünlüdür. Şehir, Gotik ve Rönesans mimarisi ile Barok döneminden kalma yapıları bir arada barındırmaktadır.

UNESCO, Dubrovnik’i, Akdeniz kültürünün önemli bir temsilcisi ve tarihi dokusunu büyük ölçüde koruyan bir şehir olduğu için listeye almıştır.

Dubrovnik, Hırvatistan
Photo by Matthias Mullie on Unsplash

Petra, Ürdün

Antik ticaret yollarının kesişim noktasında yer alan Petra, kayalara oyulmuş anıt mezarları ve mimari yapılarıyla dünya çapında tanınmaktadır. Şehir, özellikle El-Hazne (Hazine) gibi yapılarıyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır.

UNESCO, Petra’yı, antik mimariyi ve doğanın gücünü bir araya getiren eşsiz bir arkeolojik alan olduğu için Dünya Mirası Listesi’ne dahil etmiştir.

Petra, Ürdün
Photo by Jorge Fernández Salas on Unsplash

Viyana, Avusturya

Barok sarayları, geniş bulvarları ve müzik tarihinin yapı taşlarıyla ünlü Viyana, kültür ve sanatın başkenti olarak kabul edilmektedir. Schönbrunn Sarayı ve Hofburg İmparatorluk Sarayı gibi yapılar, şehrin ihtişamını yansıtmaktadır.

UNESCO, Viyana’yı, Avrupa kültür ve sanat tarihine yaptığı katkılardan dolayı Dünya Mirası Listesi’ne almıştır.

Viyana, Avusturya
Photo by Jacek Dylag on Unsplash

Lviv, Ukrayna

Doğu Avrupa’nın az bilinen hazinelerinden biri olan Lviv, farklı mimari stilleri bir araya getiren tarihi dokusuyla öne çıkmaktadır. Rönesans, Barok ve Art Nouveau tarzlarının bir arada bulunduğu şehirin tarihi merkezi UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.

Lviv, Ukrayna
Photo by Milana Kh. on Unsplash

Fez, Fas

Fez, Fas’ın en eski şehirlerinden biri olarak, dar sokakları ve labirent benzeri yapısıyla ziyaretçilerini zamanda geriye götürmektedir. Şehrin Medina bölgesi, dünyanın en büyük araçsız şehir alanıdır. UNESCO, Fez’i, İslam dünyasının en iyi korunmuş yerleşimlerinden biri olduğu için listeye almıştır.

Fez, Fas
Photo by fotografu on Unsplash

UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı ve Türkiye’nin Öğrenen Şehirleri, 10 Maddede UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı ve Türkiye’nin Yaratıcı Şehirleri ve 2001’den 2022’ye UNESCO Dünya Kitap Başkentleri listelerimiz de ilginizi çekebilir.

Kapak Fotoğrafı: Photo by Dario Veronesi on Unsplash

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.