Raftinge merakınız varsa ve bu sporun kısa tarihine bakmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Doğayla iç içe bir spor olan rafting, ekstrem sporlar arasında oldukça fazla bilinen ve tanınan bir spor dalı olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca bu sporun dünyanın dört bir yanından meraklılarına ve profesyonel şekilde bu işi yürüten hocalarına sahip olduğunu hatırlatmakta da fayda var.
Rafting Nedir?
En yalın ifadeyle rafting, şişme bir botun debisi yüksek akarsu kütlesinde insanlar tarafından eğlence amaçlı kullanıldığı bir aktivite olarak göze çarpmaktadır. Rafting kelimesinin kökeni “rafter” (tahta uzun kiriş) kelimesinden gelmektedir. Zamanla bu kelime “raft”a (sal) dönüşmüştür. Günümüzde bu spor için kullanılan “rafting” kelimesi de buradan gelmektedir.
Kaynaklarda raftingin 18. yüzyıldan beri yapıldığına dair izlere rastlamak mümkündür. Bu ekstrem sporda, mevsimsel geçişler ve hava durumu gibi unsurlar büyük önem arz etmektedir. Ekipmanlar mevsimlere göre seçilmeli ve uygun teçhizat kuşanılmalıdır. Bu sporda ana amaç, kullandığınız botu kürek yardımıyla kayaların arasından devirmeden geçirmek ve varış noktasına ulaşmaktır. Spor, kullanılan botun büyüklüğüne göre, 4 kişilik ekiplerden 12 kişilik ekiplere kadar yapılabilmektedir.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan, belli yaş üzeri tüm doğa sporları sevenlere açık olan bu sporu yapmak için en iyi yol ise, profesyonel ekipler tarafından düzenlenen turlara katılmak ve gerekli eğitimleri almaktır. Eğitim genellikle 30 dakikalık uygulamalı eğitimi ve bilgilendirmeleri içerir. Eğitimin ardından rehber eşliğinde adrenalin dolu bu sporun tadını çıkarabilirsiniz.
Rafting, daha çok yaz aylarında yapılmaktadır. Mart ve nisan ayları sezonun açılışı olarak görülür ve sezon eylül ayına kadar sürmektedir. Ayrıca her nehir noktasının kendi zamanın olduğu da hatırlanmalı ve rafting yapmadan önce gidilecek noktalar araştırılarak doğru zamanda bu noktalara gidilmelidir.
Kullanılan Ekipmanlar
Rafting yapmadan önce belli başlı ekipmanlara ihtiyacınız bulunmaktadır. Bunların arasında en önemlisi doğal olarak bot ve kürektir. Kullanılan botlar, nehir botu, balıkçı türü bot, kürekli bot, şişme kano ve şişme bot gibi birçok çeşide sahiptir. Bir diğer önemli ekipman ise, sizi tehlikelerden koruyacak can yeleği ve kasktır. Bunların dışındaki ekipmanlar ise; rafting giysileri, ayakkabısı ve ipin takıldığı kurtarma çantasını içermektedir.
Zorluk Seviyeleri
Bu sporun kendi içinde zorluk seviyeleri bulunmaktadır. Bu seviyeler 1’den 6’ya kadar sıralanır. 1. seviye oldukça basit ve temeldir. 2. seviye ise, giriş seviyesi kürek çekme becerileri gerektirmektedir. 3. seviyede deneyimli olmanız gerekirken 4. seviyede dalgalarla boğuşabilecek manevra kabiliyetine ve gerekli tecrübeye de vakıf olmalısınız. 5. ve 6. seviyelerde sadece profesyonel olan sporcuların yapmasına izin verilmektedir. Bu bahsi geçen zorluklarda, oldukça fazla hırçın dalgalar ve manevra gerektiren alanlar vardır. Suyun hızı da bu seviyelerde diğer seviyelere nazaran daha fazladır. Son sınıf olan 6. seviye, yüksek tecrübeye sahip profesyoneller için bile tehlikeli olabilmektedir.
Kuralları
Bu sporu icra ederken uyulması gereken başlı başına belli kurallar vardır. Eğer siz de zarar görmeden eğlenmek ve kullandığınız botun batmamasını istiyorsanız bu kurallara uymalısınız. Bunlar, tüm ekipmanları temin etmek, ekiple uyum halinde kalmak, turu düzenleyen rehberin komutlarına uymak, en önemlilerinden birisi de küreğinize sahip çıkmak ve ekstrem bir durum olmadıkça düşürmemektir. Rehbere ve bota güvenmek de bir o kadar önemli kuralların başında gelir.
Dünyada ve Türkiye’de Yer Alan Ünlü Rotalar
Costa Rica’da bulunan Navua River, Peru’da yer alan Cotahuas River, Nepal’de Sunkoshi ve Amerika’da yer alan Salmon River noktaları turistlerin odak noktası olan rafting alanlarıdır.
Türkiye’de ise Munzur Nehri, Melen Çayı, Kemer ve Dalaman önemli noktaların arasında sayılabilmektedir. Bahsedilen bu alanları her yıl binlerce turist ziyaret etmekte ve bu eşsiz sporu keyif alarak yapmaktadırlar.
Farklı bir heyecan ve doğayla iç içe bir spor dalı arıyorsanız, rafting tam size göre! Yüksek debiye sahip akarsularda arkadaşlarınızla eğlenirken bir yandan da adrenalinin tadına varabilirsiniz. Bu spor ilginizi çektiyse, tatil noktalarınızı rafting sporunun gerçekleştirildiği alanlarda yapın ve çılgın suların keyfine aileniz veya arkadaşlarınızla varın!
Kapak Fotoğrafı: Photo by Ramon Buçard on Unsplash