James Bond 007, 1962-…
Ian Fleming tarafından, 1952 yılında yaratılan İngiliz ajan James Bond, yazarın ölümüne dek yayımlanan pek çok roman ve öyküsünün başkarakteri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fleming’in ardından James Bond hikayelerini; Kingley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson ve Charlie Higson sürdürmüştür.
İlk kez 1962 yılında, Terence Young tarafından beyazperdeye uyarlanan James Bond filmi, Dr. No olmuştur. Filmde James Bond’u Sean Connery canlandırmıştır.
Bugüne kadar 15’den fazla yönetmenin çektiği ve 7 farklı oyuncunun canlandırdığı 30’a yakın James Bond filmi bulunmaktadır.
The Godfather (Baba), 1972-1990
The Godfather, başarılı yönetmen Francis Ford Coppola tarafından, Mario Puzo’nun aynı isimli çok satan kitabından uyarlanmıştır.
Sırasıyla 1972, 1974 ve 1990 yıllarında seyirci karşısına çıkan seri, ABD’de yaşayan İtalyan bir mafya ailesinin çalkantılı yaşamını ve ailenin çevresinde gelişen olayları konu almaktadır.
Hannibal Lecter, 1986-2007
Psikiyatrist ve yamyam bir seri katil olan Hannibal Lecter, Thomas Harris’in yazdığı kitap serisinin başkarakteri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Serinin Red Dragon (Kızıl Ejder) isimli ilk kitabı, ilk kez 1986’da Michael Mann tarafından uyarlanmıştır. Bu filmde Lecter’i Brian Cox canlandırmıştır. Ancak ses getiren asıl seride Hannibal Lecter karakterini, unutulmaz performansıyla Anthony Hopkins hafızalarımıza kazımıştır.
Seri, ilk iki kitap yer değiştirilerek, The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği), Red Dragon, Hannibal ve Hannibal Rising (Hannibal Doğuyor) sırasıyla çekilmiştir. Filmlerin yönetmenleri Jonathan Demme, Brett Ratner, Ridley Scott ve Peter Webber’dir.
İlk üç filmde Lecter’i Hopkins canlandırmış, son filmde gençliğini Aaran Thomas ve yetişkinliğini Gaspard Ulliel oynamıştır.
Thomas Harris hakkında detaylı bilgiye buradan ve serinin dizi uyarlamasıyla ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Jurassic Park, 1993-…
Michael Crichton’un aynı isimli kitabından uyarlanan Jurassic Park’ın ilk filmi, başarılı yönetmen Steven Spielberg tarafından, 1993 yılında beyazperdeye uyarlanmıştır.
İlk filmin ardından Spielberg, 1997 yılında The Lost World: Jurassic Park’ı (Kayıp Dünya: Jurassic Park) çekmiştir. Filmin senaryosunda, Crichton’un 1995 yılında basılan romanı The Lost World’den esinlenilmiştir.
Serinin üçüncü filmi olan Jurassic Park III’de karakterler Crichton’un kitabından alınmış, ancak senaryosu romandan uyarlanmamıştır. Filmin yönetmeni Joe Johnston’dur.
Serinin dördüncü filmi Jurassic World, Colin Trevorrow ve beşincisi Jurassiz World: Fallen Kingdom (Jurassic World: Yıkılmış Krallık) J.A. Bayona tarafından yönetilmiştir.
The Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi), 2001-2014
Usta yazar J.R.R. Tolkien‘in aynı isimli fantastik roman serisinden, Peter Jackson tarafından uyarlanan Yüzüklerin Efendisi; The Fellowship of the Ring (Yüzük Kardeşliği), The Two Towers (İki Kule) ve The Return of the King (Kralın Dönüşü) sırasıyla çekilmiştir.
Serinin öncül kitabı olarak görülen The Hobbit (Hobbit) ise, yine Jackson tarafından üç filmlik bir seri olarak beyazperdeye aktarılmıştır. Hobbit serisi ise; An Unexpected Journey (Beklenmedik Yolculuk), The Desolation of Smaug (Smaug’un Çorak Toprakları) ve The Battle of the Five Armies (Beş Ordular Savaşı) isimleriyle izleyici karşısına çıkmıştır.
Harry Potter, 2001-2011
J.K. Rowling’in tüm dünyada ses getiren yedi kitaplık fantastik roman serisinden uyarlanan Harry Potter filmleri sırasıyla aşağıdaki gibidir:
- Harry Potter ve Felsefe Taşı
- Harry Potter ve Sırlar Odası
- Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
- Harry Potter ve Ateş Kadehi
- Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
- Harry Potter ve Melez Prens
- Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm I
- Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm II
Serinin ilk iki filmi Chris Columbus, üçüncü filmi Alfonso Cuaron, dördüncü filmi Mike Newell ve devam filmleri David Yates tarafından yönetilmiştir.
Ayrıca Harry Potter serisiyle bağlantılı olan ve Rowling’in kitaplarından uyarlanan Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? ve Fantastik Canavarlar: Grindelwald’in Suçları isimli iki film de Yates’in imzasını taşımaktadır.
The Chronicles of Narnia (Narnia Günlükleri), 2005-…
C.S. Lewis’in kaleme aldığı 7 kitaplık bir fantastik roman serisi olan Narnia Günlükleri, 4 kardeşin Narnia isimli büyülü bir evrendeki yolculuğunu anlatıyor.
Serinin ilk iki filmi Andrew Adamson’un beyazperdeye uyarladığı The Lion, the Witch and the Wardrope (Aslan, Cadı ve Dolap) ve Prince Caspian (Prens Kaspiyan). Üçüncü filmi, Michael Apted’in yönettiği The Voyage of the Dawn Treader (Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu). Serinin dördüncü filmi olan The Silver Chair’in (Gümüş Sandalye) izleyici karşısına ne zaman çıkacağı ise henüz belirtilmemiştir.
Narnia Günlükleri’ni sevenler, 1979-1990 yılları arasında çekilmiş televizyon filmlerini de izleyebilir.
Twilight (Alacakaranlık), 2008-2012
Stephenie Meyer’in yazdığı dört kitaplık bir gençlik serisi olan Twilight, babasının yanına taşınan Isabella Swan ile 109 yaşındaki vampir, Edward Cullen’in aşkını konu alıyor.
Serinin ilk filmi Twilight, Catherine Hardwicke ve ikinci filmi The Twilight Saga: New Moon (Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay) Chris Weitz tarafından beyazperdeye uyarlandı. Devam filmleri olan The Twilight Saga: Eclipse (Tutulma), David Slade ve iki bölümlük Breking Dawn (Şafak Vakti), Bill Condon tarafından çekildi.
Millennium (Milenyum Üçlemesi), 2009-2018
Stieg Larsson’un suç romanı serisi olan Milenyum Üçlemesi; The Girl with the Dragon Tattoo (Ejderha Dövmeli Kız), The Girl Who Played with Fire (Ateşle Oynayan Kız) ve The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest (Arı Kovanına Çomak Sokan Kız) kitaplarından oluşmaktadır.
Serinin ilk kitabı 2009 yılında, Niels Arden Oplev tarafından çekilmiştir. Serinin devam filmleri ise, Daniel Alfredson imzası taşımaktadır. Serinin ilk kitabı, 2011 yılında David Fincher tarafından da sinemaya uyarlanmıştır.
Milenyum Dergisi’nin yazı işleri müdürü olan Mikael Blomkvist ile karanlık bir geçmişi olan hacker Lisbeth Salander’in yollarının kesişmesiyle başlayan hikaye, 2010 yılında mini dizi olarak Millennium (Milenyum) ismiyle televizyona da uyarlanmıştır.
Ayrıca seriyle bağlantılı olarak, David Lagercrantz’ın romanından, Fede Alvarez tarafından uyarlanan The Girl in the Spider’s Web (Örümcek Ağındaki Kız) isimli, 2018 yapımı bir film daha bulunmaktadır.
Hunger Games (Açlık Oyunları), 2012-2015
Suzanne Colins tarafından kaleme alınan üç kitaplık serinin ilk filmi Gary Ross, devam filmleri ise, Francis Lawrence tarafından beyazperdeye uyarlanmıştır.
Seri, yakın geleceği konu alan bir distopyadır. Kuraklık, yangınlar ve kıtlık sonrasında var olan sistem çökmüş, yerini 1 başkent ve 12 eyaletten oluşan Panem ülkesi almıştır. Her yıl, her eyaletten iki genç seçilerek televizyonlarda yayınlacak Açlık Oyunları’na gönderilir. Bu oyun, başkentte yaşayanlar için bir eğlence kaynağı olduğu kadar, eyalet halklarına gözdağı vermek için bir yöntemdir.