Tarih boyunca önemli kişilerin hayatlarını konu alan belki de milyonlarca eser kaleme alınmıştır. Gerçek bir yaşam öyküsünü anlatması sebebiyle insanları en fazla etkileyen yazın türleri arasında yer alan biyografik eserlerden 10’unu sizin için seçtik.

Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay
Türk edebiyatının en başarılı biyografik eserleri arasında yer alan Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay’ın İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde hocası olan Mustafa İnan’ın yaşamını anlatıyor.
Atay, İnan’ın dünyaca ünlü bir bilim adamı olma serüvenini, bu süreçte yaşadığı zorlukları ve karşılaştığı her şeye rağmen ahlaki değerlerini kaybetmemiş olmasını ele alıyor.


Schindler’in Listesi, Thomas Keneally
Nazi işgali sırasında Polonya’da yaşayan Yahudileri konu alan Schindler’in Listesi, aynı zamanda başarılı yönetmen Steven Spielberg tarafından beyazperdeye uyarlanmış ve 7 dalda Oscar Ödülü kazanmıştır.


Tek Adam, Şevket Süreyya Aydemir
Şevket Süreyya Aydemir’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamını kaleme aldığı üç ciltlik eser, objektifliği ve kapsamlı bir araştırmanın ürünü olması sebebiyle en başarılı biyografik eserler arasında gösteriliyor.


Akıl Oyunları, Sylvia Nasar
Sylvia Nasar’ın, Nobel Ödüllü matematikçi John N. Nash’in hayatını kaleme aldığı Akıl Oyunları, beyazperdeye de uyarlanmış ve dört dalda Oscar Ödülü kazanmıştır.
Oyun Kuramı ve Nash Dengesi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Adı Aylin, Ayşe Kulin
Ayşe Kulin’in en fazla ses getiren romanlarından biri olan Adı Aylin, Aylin Devrimel’in yaşamını konu alıyor.
Pek çoğumun ismini duymadığı Devrimel’in sansasyonel, çalkantılı ve şaşırtıcı yaşam öyküsünü, Kulin’in kendine özgü ve akıcı dilinden okumak, eğer varsa biyografik eserlere karşı önyargınızı tamamen yıkacak.


Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar, Stefan Zweig
Çok sayıda biyografik esere imza atmış olan Stefan Zweig’ın eserlerinin arasından birini seçmek neredeyse mümkün değil.
Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar’da Casanova, Stendhal ve Tolstoy’u, otobiyografilerden ve kendi kapsamlı araştırmalarından yola çıkarak anlatan Zweig’ın Üç Büyük Usta (Balzac, Dickens, Dostoyevski) ve Kendiyle Savaşanlar (Hölderlin, Kleist, Nietzsche) eserlerini de okuyabilirsiniz.


Darağacında Üç Fidan, Nihat Behram
Nihat Behram, kitabın isminden de anlaşılacağı üzere, yakın tarihimizin en utanç verici ve üzücü olaylarından biri olan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişine kadar yaşanan süreçte bu üç gencin yaşamlarından kesitleri, siyasal ve sosyal çevreyi de ele alarak aktarıyor.


Yabana Doğru, Jon Krakauer
Jon Krakauer tarafından kaleme alınan hayat öyküsü, Christopher McCandless’e ait. McCandless, herkesin hayal edeceği, ideal bir yaşama sahipti. Ancak mezun olduktan sonra bankadaki parasını bir hayır kurumuna bağışlayıp, arabasını ve sahip olduğu her şeyi çölün ortasında bırakarak yollara düştü. Alaska’ya giden McCandless, doğada tek başına, alternatif bir hayatın hayalini kuruyordu.
Dört ay sonra, çürümeye başlamış bedeni ve tüm yazdıkları bir geyik avcısı tarafından bulundu.
McCandless’in hayatını konu alan Yabana Doğru, Sean Penn tarafından beyazperdeye de uyarlandı.


Tesla Anlaşılmamış Dahi, Margaret Cheney
Tesla Anlaşılmamış Dahi veya Tesla Zamanın Ötesindeki Deha isimleriyle raflarda görebileceğiniz kitap, gelmiş geçmiş en büyük mucitlerden biri olan, ismi çağdaşları kadar fazla duyulmamış Nikola Tesla‘nın yaşam öyküsünü ve başarılarını anlatmak amacıyla yazılmıştır.


Afrikalı Leo, Amin Maalouf
Amin Maalouf’un ilk eseri olan Afrikalı Leo, hem biyografik hem de tarihi bir roman olma özelliği taşıyor. Maalouf’un kendine özgü, yumuşak ve ilgi uyandırıcı diliyle kaleme aldığı roman, Hasan ismindeki (namı diğer Afrikalı Leo) bir gezgini konu alıyor.
