Avustralya Bayrağının Anlamı
Ülkenin federasyon statüsü kazanmasının ardından, 1901 yılında uluslararası bir yarışmayla seçilen Avustralya bayrağı, bugünkü haline 1934’te gelmiştir.
1954 yılında yasal olarak tanınan Avustralya bayrağının üzerinde biri diğerlerinden daha büyük olan 5 tane 7 köşeli yıldız, bir tane 5 köşeli yıldız ve sol üst köşesinde Birleşik Krallık bayrağı yer alıyor.
Birleşik Krallık bayrağı, ülkenin, krallığın egemenliği altında olmasını ifade ederken bayrağın üzerindeki yıldızlar ise, güney haç takımyıldızını ve Avustralya kolonilerinin birleşmesini sembolize etmektedir.
Endonezya Bayrağının Anlamı
13. yüzyılda kurulan Majapahit İmparatorluğu’nun bayrağından gelen Endonezya bayrağı, dünyanın en eski bayraklarından biridir. Monako bayrağı ile birebir aynı olan bayrak, 1945 yılında resmi olarak kabul edilmiştir.
Bayraktaki kırmızı renk, cesareti ve kanı; beyaz renkse, ruhu ve ruhsal öğeleri simgelemektedir.
Fiji Bayrağının Anlamı
1970 yılında resmi olarak kabul edilen Fiji bayrağında, ülke, İngiliz Milletler Topluluğu’na üye olduğu için Birleşik Krallık bayrağı yer alıyor.
Sol üst köşesinde, bayrağın dörtte birini kaplayan Birleşik Krallık bayrağının yanı sıra sağ tarafında Fiji devlet arması yer alıyor. Armada patilerinin arasında hindistan cevizi bulunan altın sarısı renkte bir Britanya aslanı, Saint Georgius Haçı, barış güvercini ile Fiji’de yaygın olarak yetiştirilen muz, şeker kamışı ve hindistan cevizi ağaçları yer almaktadır.
Bayrağın mavi zemini ise, denizleri temsil etmektedir.
Kiribati Bayrağının Anlamı
1979 yılında kabul edilen Kiribati bayrağındaki sıralı mavi-beyaz altı dalga, ada ülkesini çevreleyen okyanusu temsil etmektedir. Dalgalarla kesişen güneş, gün doğumunu; güneşin üzerinde yer alan ve ülkenin sembolü olan Fregat kuşu ise, gücü ve özgürlüğü anlatmaktadır.
Marshall Adaları Bayrağının Anlamı
Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1979 yılında kabul edilen Marshall Adaları bayrağında zemini oluşturan mavi renk, Marshall Adaları’nı çevreleyen Pasifik Okyanusu’nu; beyaz ışın, ülkenin üzerinde güneşin doğduğu ilk yer olan Ratak adalar zincirini ve turuncu ışın, ülkenin üzerinde güneşin battığı son yer alan Ralik adalar zincirini temsil ediyor.
Beyaz ve turuncu ışınlar ayrıca; aydınlığı, ülkenin artan refahını ve halkın yaşama sevincini simgeliyor. Bayrağın sol üst köşesinde yer alan yıldız ise, ülkenin Ekvator zincirine göre konumunu belirliyor. Yıldız üzerindeki küçük ışınlar, ada ülkesinin bölgelerini; büyük ışınlar, dört ana bölgeyi sembolize ediyor.
Mikronezya Bayrağının Anlamı
Bir yarışmayla seçilen Mikronezya bayrağı, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1979 yılında resmi olarak kabul edilmiştir.
Bayrağın zeminini oluşturan açık mavi renk, ada ülkesini çevreleyen Pasifik Okyanusu’nu; dört adet beş köşeli yıldız ise, federal yapıyı oluşturan dört ada eyaletini temsil etmektedir. Aynı zamanda bayrağın mavi rengi; özgürlüğü, barışı ve ülkeye olan bağlılığı simgelemektedir.
Nauru Bayrağının Anlamı
1968 yılında kabul edilen Nauru bayrağındaki mavi zemin, ada ülkesini çevreleyen Pasifik Okyanusu’nu; yatay sarı şerit Ekvator çizgisini ve beyaz yıldız, ülkenin Ekvator çizgisine göre konumunu ifade etmektedir.
Yıldızın beyaz rengi, ülke ekonomisini kalkındıran zengin maden yataklarından gelmektedir. Yıldızın on iki köşesi ise, adada yaşayan on iki kabileyi temsil etmektedir.
Papua Yeni Gine Bayrağının Anlamı
1971 yılında, ülke Avustralya sömürgesiyken kabul edilen bayrak, 1975 yılında bağımsızlığın kazanılmasının ardından da kullanılmaya devam edilmiştir.
Ülkenin milli renkleri olan siyah ve kırmızı iki üçgenden oluşan bayrağın üzerindeki yıldızlar, Güneş Haçı yıldız kümesini yani ülkenin coğrafi konumunu; sarı renkteki kanatları açık Cennet Kuşu ise, özgürlük ve bağımsızlığı temsil etmektedir. Ayrıca nesli tükenmekte olan Cennet Kuşu, ülke halkı için kutsallığın da sembolüdür.
Samoa Bayrağının Anlamı
1949 yılında kullanılmaya başlanan Samoa bayrağı üzerindeki beyaz yıldızlar, Crux takımyıldızını; kırmızı renk, cesareti; mavi renk, özgürlüğü ve beyaz renk, ruhsal saflığı sembolize etmektedir.
Vanuatu Bayrağının Anlamı
1980 yılında kullanılmaya başlanan Vanuatu bayrağındaki kırmızı renk, kurban edilen domuzların kanını, halkın akan kanını ve güçlü gelenekleri; sarı renk; güneş ışığını, barışı, aydınlanmayı ve Hristiyan inancını; yeşil renk, ülkenin zenginliklerini, bereketi ve siyah renk, yerel halkı temsil etmektedir.
Domuz sahibi olmanın zenginliği gösterdiği ülkenin bayrağında ayrıca domuz dişi ile barışı ve kardeşliği sembolize eden eğreltiotu yer almaktadır. Bu iki figür, zenginliği anlatırken; sarı şeritlerin oluşturduğu yatay Y harfi, ülkeyi oluşturan adaların Pasifik Okyanusu üzerindeki dizilişini göstermektedir.
BONUS
Yeni Zelanda Bayrağının Anlamı
1869 yılından itibaren kullanılan Yeni Zelanda bayrağı, 1902 yılında ‘New Zeland Ensign Act’ ile birlikte resmi olarak kabul edilmiştir.
İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Yeni Zelanda’nın bayrağının sol üst köşesinde, dörtte bir oranında Birleşik Krallık bayrağı yer almaktadır.
Bayrağın sağ kısmında bulunan beyaz çerçeveli, kırmızı, beş köşeli yıldızlar; Crux takımyıldızını temsil etmektedir.