Ortaya Çıkışı
BRICS oluşumunun ilk adımları, 2001 yılında Goldman Sachs ekonomisti Jim O’neill tarafından ele alınan çalışmalar neticesinde atılmıştır. Odak noktası daha iyi bir dünya ekonomisi yaratmak olan BRICS, bir ekonomi birliğidir.
BRICS’in ismi, kuruluşunda 4 ana ülkenin; Brezilya (Brazil), Rusya (Russia), Hindistan (India) ve Çin’in (China) baş harflerini içermekteydi. Bu yüzden ilk zamanlar birliğin adı BRIC olarak geçmekteydi. Daha sonra, 2010 yılında, birliğe Güney Afrika’nın (South Africa) da katılımıyla, şimdiki ismi olan BRICS’i almıştır.
Genel Merkezi ve Gerçekleştirilen Önemli Zirveler
BRICS’in genel merkezi Çin’in Şanghay şehrinde yer almaktadır. İlk resmi zirveleri 2009 yılında Rusya’nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşmiştir. Zirvede ele alınan ana unsur, küresel boyutta ekonominin genişlemesi ve gelişim göstermesi olmuştur. 2012 yılında Delhi’de yapılan 4. zirvesinde, Yeni Kalkınma Bankası (New Development Bank) oluşturma fikri ortaya atılmış ve proje 2015 yılında başarıyla gerçekleştirilmiştir. Kurulan bankanın ana amacı BRICS ülkeleri arasında ekonomik geçişlerin daha kolay bir şekilde yapılması ve dışa bağımlılığın azaltılmasıdır.
Yeni Üyeler
Kuruluşundan bu yana gelişimini sürdüren birlik, katılımcı ülkelerin artmasıyla dünya arenasında kapladığı alana güç katmış ve yeni ülkelerin birliğe katılışı yolunda diğer ülkeler için önemli bir fırsat ve cazibe kaynağı olmuştur. 2024’e kadar gelinen süreçte birliğe Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de eklenmiştir.
BRICS günümüzde dünya nüfusunun %35’inden fazlasına ev sahipliği yapmaktadır. Bahsedilen bu oranda yüksek popülasyonlarıyla Çin ve Hindistan başı çekmektedir. Birliğin ekonomik düzeyde dünya arenasında söz sahibi olması ise, 2003 ile 2007 yılları arasında tarihlenmektedir.
Kullanılan Diller
Birliğin kullandığı resmi diller arasında İngilizce, Arapça, Amharca, Çince, Rusça, Hintçe, Fransızca ve Portekizce bulunmaktadır.
Günümüzde BRICS, Avrupa Birliği’nin ekonomik boyutlarıyla yarışır düzeyde ve hatta zaman zaman Avrupa Birliği’nin sağladığı oranların üzerine de çıkabilmektedir. Bu yüzden BRICS gruplaşmasının ekonomik ağırlığı tüm dünya ülkelerinin ekonomistleri tarafından dikkate alınan bir olgudur.
Dünya arenasında firmalar için bir açılım kaynağı ve üye olmayan diğer ülkeler için de yeni fırsatlar ortaya çıkarmaya başaran birlik, kapladığı alan ve hacimle birçok ülke için istihdam ve ekonomik atılım yolunda önemli bir unsur olarak göze çarpmaktadır. BRICS üyesi olan ülkeler daha çok sınır komşuları olan ülkelerin kalkınmalarını ve bu ülkelere yabancı anlamda yatırımlarını sağlamayı amaçlamaktadırlar.
Türkiye
Jeopolitik konumu da göz önüne alındığında, BRICS için katılım sağlaması aday ülkelerden birisi de Türkiye’dir. Türkiye’nin katılım süreci, Türk yetkililer tarafından batı ve doğu arasında dengeli bir ekonomik politika gütmek amacıyla gündeme getirilmiş ve ilk resmi başvuru 2 Eylül 2024 tarihinde yapılmıştır.
Ayrıca bazı önde gelen ekonomistler tarafından 2050 yılına kadar birliğin ekonomisinin dünyanın bir numarası olacağına inanılmaktadır. Bunun nedeni ise, içinde barındırdığı ana ülkelerin ekonomik olarak sürekli gelişmekte ve kredi hanelerine artı puanlar kazandırmalarıdır. Bunun yanı sıra, BRICS’in dışa bağımlı olmama yolunda attığı banka kurma gibi adımların kararlı ve istikrarlı oluşu da ekonomistlere bu öngörüyü sağlayan ana etkenlerdendir.