5 Aralık 2017

Adım Adım Yeşil Yaşama Geçiş – Bölüm I

Burcu Tur Yüksel Akay

~3dk

Kısaca tanımlamak gerekirse yeşil yaşam, dünyadaki sınırlı kaynakları ve doğayı korumayı, sürdürülebilirliği geliştirmeyi ve doğaya katkıda bulunmayı hedefleyen bir yaşam biçimi. Yeşil yaşamla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için ’10 Maddede Yeşil Yaşam Nedir?’ listemizi okuyabilirsin.

‘Peki, yeşil yaşama nasıl geçebilirim’, diyenler için birkaç önerimiz var:

Alışverişlerinizde, doğada çözünmesi uzun zaman alan ve üretim sırasında çok fazla kaynak tüketen plastik poşetler yerine yeniden kullanılabilir, çevre dostu çantaları kullanabilirsiniz.

Kullanılabilir durumda olan giysi, ayakkabı, havlu ve nevresim gibi ürünleri atmak yerine bağışlayabilir ya da yeniden dönüşüme sokabilirsiniz. Bunun için sosyal medyada giderek yaygınlaşan paylaşım platformlarını kullanabilirsiniz.

Kullanılabilir durumda olmayan tekstil ürünlerini ise geri dönüşüme sokmak için çeşitli firmaların başlattığı projelere katkıda bulunabilirsiniz.

İhtiyacınız olan ürün ve eşyaların bir kısmını satın almak yerine yine paylaşım gruplarından talep edebilirsiniz. Alışverişlerinizde ikinci el mağazaları ya da satın almak yerine eşya kiralamayı tercih edebilirsiniz.

Elektronik ürünlerin evde birikmesi ve yer kaplaması ya da çöpe atılması yerine bazı elektronik ürün mağazalarında bulunan elektronik çöpüne atabilir ya da elektronik atıkların geri dönüştürülmesi için çalışma yürüten firmalarla iletişime geçebilirsiniz.

Aydınlatmada normal ampullerin yerine enerji tasarruflu olanları tercih edebilirsiniz.

Mutfak ürünleri satın alırken kimyasal maddeleri içeren yapışmayan tavalar ve plastik saklama kapları yerine doğaya zarar vermeyen cam kaplar, geri dönüştürülebilir malzemeden üretilen kaplar ve dökme tencereler gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.

Anti-mikrobik ya da anti-bakteriyel bileşenler içermeyen sabunları kullanmaya özen gösterin.

Temizlik yaparken kimyasal içerikli malzemeler kullanmak yerine temizlik malzemelerinizin pek çoğunu evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Çamaşırlarınızı yıkarken soğuk su kullanmayı tercih ederek, makinenizin kullanacağı enerjiden tasarruf edebilirsiniz.

Bitkilerinizi akşam ya da sabahın erken saatlerinde, hava daha serinken sulayabilirsiniz. Böylece sulamada kullanacağınız sudan tasarruf edebilirsiniz.

Daha fazla öneri için Adım Adım Yeşil Yaşama Geçiş Bölüm-II‘yi de okuyabilirsiniz.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.