Kelimenin Kökeni
İngilizcesi ‘pescetarian’ olan pesketaryen kavramının, İtalyancada balık anlamına gelen ‘pesce’ ve İngilizcede vejetaryen anlamına gelen ‘vegetarian’ kelimelerinin birleşiminden türetildiği düşünülüyor.
Pesketaryen sözcüğü, 1993 yılından itibaren Merriam-Webster sözlüğünde, ‘beslenmesinde balık dışında ete yer vermeyen kişi’ olarak tanımlanıyor.
Kısaca Pesketaryen Beslenme
Vejetaryen beslenmenin bir türü olan pesketaryen diyeti, balık ve diğer su ürünleri ile süt ürünlerini içerirken küçük ve büyük baş hayvanlar ile kümes hayvanlarını içermiyor.
Diğer bir deyişle pesketaryenlik; sebzeleri, meyveleri, baklagilleri, tahılları, kabuklu yemişleri, tohumları, baharatları, balık çeşitlerini, su ürünlerini, yumurtaları, süt ve süt ürünlerini kapsıyor.
İdeal Bir Pesketaryen Menü
Öğünün en az yarısı sebze ve meyvelerden, dörtte biri tahıl ve karbonhidratlardan ve diğer dörtte biri, eğer tercih edilecekse; balık, su ürünleri ve süt ürünlerinden oluşmalıdır.
Pesketaryen Beslenmenin Olası Faydaları
Omega 3
Balık ve diğer su ürünlerine yer veren bu beslenme biçimi, omega 3 açısından zengin olduğu için kalp damar hastalıkları riskine karşı koruyabilir. Buna ek olarak; göz sağlığı ile kas ve kemik sağlığının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Kalp Sağlığını İyileştirebilir
Bitki temelli; sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve lif açısından zengin olan diyet, kan basıncını düşürerek ve iyi kolesterolü artırarak kalp sağlığının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Kilo Kontrolüne ve Vermeye Yardımcı Olabilir
Kimi sağlık sorunlarının tedavisinde de önerilen pesketaryen diyet, özellikle sağlıklı pişirme yöntemleri uygulandığında, kilo kontrolünü ve sağlıklı kilo kaybetmeyi sağlayabilir.
Diyabet Riskini Düşürebilir
Ağırlıklı olarak sebze, meyve, tahıllar ve baklagillerin tüketildiği diyet, yüksek lif içeriği sayesinde tip 2 diyabet riskini düşürebilir.
Kanser Riskini Azaltabilir
Tüm vejetaryen diyetlerde olduğu gibi pesketaryen diyet de kansere yakalanma riskini azaltabilmektedir.
Son olarak…
Her geçen gün bir yenisiyle karşılaştığımız beslenme çeşitlerinin birçoğunun sürdürülebilir olmadığını görüyoruz. Ancak pesketaryen beslenme lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olmasının yanı sıra hayvansal protein içermesi sebebiyle bir yaşam biçimi olarak sürdürülebilir olma özelliği taşıyor.