14 Haziran 2021

68 Kuşağını Anlatan En İyi 10 Film

Burcu Tur Yüksel Akay

~5dk

If… (Eğer…), 1968

Yönetmenliğini Lindsay Anderson’un yaptığı film, İngiltere’de eski bir özel okulda öğrenci olan Mick Travis’in (Malcolm Mcdowell) liderliğinde gerçekleşen devrime odaklanıyor.

Filmde, ülkenin katı ve baskıcı eğitim sisteminin sorgulanmasının yanı sıra eğitim sisteminin düzene ayak uyduracak kuşaklar yetiştirmesi gerektiği anlatılıyor.

Easy Rider (Özgürlüğün Bedeli), 1969

Başrollerini Peter fonda, Dennis Hopper ve Jack Nicholson’un paylaştığı filmin yönetmeni, Dennis Hopper.

Bağımsız sinemanın en önemli örneklerinden biri olan Easy Rider, Özgürlükler Ülkesi ABD’nin farklılıklara ve bireysel özgürlüklere karşı hoşgörüsüzlüğünü eleştirmekte ve motosikletleriyle ülkeyi gezen iki genç hippiye odaklanarak gençlerin başkaldırısını anlatmaktadır.

Zabriskie Point (Zabriskie Noktası), 1970

Çağdaş İtalyan sinemasının en önemli isimlerinden biri olan Michelangelo Antonioni’nin kendi hikayesinden yola çıkarak yazıp yönettiği Zabriskie Point, yönetmenin ABD’de çektiği tek filmdir.

Dönemin Amerikan toplumunu Avrupalı bir yönetmenin gözünden, eleştirel bir bakış açısıyla izlediğimiz filmde, Rod Taylor dışında, o günlerde tanınmış hiçbir oyuncu yer almamıştır. Filmin bir başka özelliği ise, müziklerinin yapımında Pink Floyd ve Jerry Garcia’nın film için özel olarak stüdyoya girmeleridir.

Zabriskie Point, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde, 1968 yılının 40. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen ’68 ve Mirası’ isimli özel bölümde gösterilmiştir.

Tout Va Bien (Her Şey Yolunda), 1972

Jean Pierre Gorin ve Jean-Luc Godard imzası taşıyan Tout Va Bien, 1968 olaylarının birkaç yıl sonrasında, Fransa’da geçmektedir.

Amerikalı bir gazeteci ile Fransız yönetmen eşinin bir fabrikadaki grevi kendi bakış açılarıyla yorumlamalarını izlediğimiz filmde, kapitalizmin yanı sıra işçi sınıfının beklentilerini karşılayamayan sol örgütler de eleştirilmektedir.

Film, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde ’68 ve Mirası’ isimli özel bölümde gösterilmiştir.

Hoşçakal Yarın, 1998

Reis Çelik’in yönetmen koltuğunda oturduğu film; Türkiye’deki öğrenci ve işçi hareketlerini Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın yaşam hikayesine odaklanarak anlatmaktadır.

The Dreamers (Düşler, Tutkular ve Suçlar), 2003

Bir Bernardo Bertolucci filmi olan The Dreamers, Amerika’dan Fransa’ya okumaya gelen Matthew’un, burada Théo ve Isabelle isimli iki kardeşle tanıştıktan sonra onların evinde kalmaya başladığı dönemi ve ilişkilerini, Fransa’daki Mayıs 68 olaylarıyla iç içe anlatmaktadır.

Das Wilde Leben (8 Mil Yukarı), 2007

Biyografik bir film olan Das Wilde Leben, 68 kuşağının simgelerinden biri olan Uschi Obermaier’in hayatını konu almaktadır.

Across the Universe (Seni İstiyorum), 2007

The Beatles’in 33 şarkısından derlenen bir hikayeyi izlediğimiz Across the Universe, Liverpool’dan kayıp babasını aramak için yola çıkan Jude’nin Lucy ile tanıştıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor. 68 kuşağını birçok açıdan ele alan filmin yönetmeni, Frida filmiyle de tanıdığımız Julie Taymor.

Something in the Air (Direniş Günlerinde Aşk), 2013

Yönetmen koltuğunda Olivier Assayas’ın oturduğu Something in the Air, 1968 olaylarının hemen sonrasında yaşanan süreci beyazperdeye aktarıyor.

Film, gençliğin hayallerinin gerçekleşmeye en yakın olduğu, devrimin giderek yaklaştığı bir dönemde, üç gencin hem aralarındaki aşka hem de devrim ateşini sanatla aktarma uğraşlarına odaklanıyor.

Redoubtable (Godard ve Ben), 2017

Michel Hazanavicius’un yönettiği Redoubtable, Jean-Luc Godard ve o dönemki eşi Anne Wiazemsky’nin anılarından uyarlanmış bir film. 68 döneminin en fazla konuşulan yönetmenlerinden biri olan Godard’ın Çinli Kız filminin çekimlerinde başlayan hikaye, yönetmenin evliliğine ve 68 olayları sırasında kendini sorgulamasına dek uzanıyor.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.