Refik Anadol Kimdir?
Refik Anadol, 7 Kasım 1985 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babasını, geçirdiği kalp krizi sonucunda, 15 yaşında kaybetmiştir. Anadol babası hakkında “Çok iyi puzzle yapıyordu. Okuldan eve döndüğümde, sonuçlarını görüyordum ve büyüleniyordum. Bir gün içinde, binlerce parçayı bir araya getirebiliyordu. Şimdi fark ediyorum da aslında yapay zeka gibi düşünüyormuş. Yapay zekada da milyonlarca parça var. Belli ki bu babamdan gelen bir tutku. Ben babamın yolundan gitmişim.” demiştir.
Büyürken annesi, halası ve amcası tarafından oldukça desteklenmiştir. Anadol verdiği birçok röportajda aile ortamının kendisine çok şey kattığını ve başarısının arkasında hep ailesini gördüğünü dile getirmiştir. Aynı üniversitede okuduğu arkadaşı Efsun Anadol ile on üç yıllık evlidir.
Öğrenimi
İlköğrenimini Kalev İlkokulu’nda, lise eğitimini Kadıköy Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimine İstanbul Bilgi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümünde başlamış, aynı fakültenin Görsel İletişim Tasarımı Bölümünü de aynı anda okuyarak çift ana dal yapmıştır. Türkiye’deki ilk 3D video projeksiyon çalışmasıyla santral İstanbul cephesini yapay zeka ile birleştirmiştir. Böylece 2009 yılında Türkiye’deki ilk 3D video projeksiyon projesiyle çift ana daldan mezun olmuştur.
Refik Anadol, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Güzel Sanatlar yüksek lisans derecesini de almıştır. İkinci yüksek lisans programını okumak için ABD’ye taşınmıştır. ABD’nin Los Angeles eyaletindeki California Üniversitesi’nde Medya Sanatları (UCLA) programından ikinci yüksek lisans derecesini almıştır. Şu anda UCLA’in aynı bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
Bill Gates ile Tanışması
Anadol’un Amerika’daki hayallerini gerçekleştirmesi kolay olmamış. Birçok hocası ona inanmayarak vazgeçmesini söylemiş ama Anadol pes etmemiş ve 2012 yılında Microsoft Research’un her yıl düzenlediği tasarım ve teknoloji sempozyumuna katılmış. Anadol üzerinde şortla Seattle’de Microsoft’un ana binasının üzerine çıkmış ve sekiz dakikada hayallerini en samimi şekilde anlatmış. Sahneden indiğinde sağ çaprazında Bill Gates oturuyormuş ve demiş ki; ‘‘Dünya’nın en iyi okullarından on kişi dinledim. O kadar sıradan şeyler söylediler ki… aplikasyonlar, start-up, hepsi ürün yapma peşinde… Tek sanatçı, o şortlu çocuktu. Sadece onun anlattıklarında, birinin hayal gücünün gerçeğe dönmesi gerektiğini hissettim.” Ve sonra Bill Gates, Anadol’un elini sıkmış, ona burs vermiş.
Anadol, bu ödülü hayatının kırılma noktası görüyor.
Refik Anadol’un Opensea NFT platformunda yayınlanan “Machine Hallucinations-Nature Dreams: Al Data Sculpture 2021 1/1” eseri 300.69420 Etherium’a satıldı. Yaklaşık 1.2 milyon dolara karşılık gelen eser “Mabu” isimli bir koleksiyoner tarafından satın alındı. Dijital sanat açık artırma platformu Nifty Gateway Refik Anadol’u NFT eserinin rekor fiyata satılmasını tebrik etti.
Refik Anadol’un Bazı Eserleri ve Sergilendiği Yerler
- Aktif Strüktürler; Akustik Formasyon (İstanbul Tasarım Bienali -Türkiye)
- The Aether Project Çalışması (Walt Disney-Los Angeles 2014)
- Sonsuzluk Odası (SXSW-Teksas 2015)
- Sanal Tasvirler (San Francisco -ABD 2015 ).
- Bileşik Eseri (Beverly Center AVM-Los Angeles 2017)
- Google Sanatçılar ve Makine Zekâsı (SALT-İstanbul 2017)
- Machine Hallucinations (Seul-Güney Kore 2019)
- Quantum Memories (Melbourne-Avustralya 2020)
- Machine Memoirs: Space (Pilevneli Galeri-İstanbul 2021)
- Alkasar Rüyası (Beyoğlu-İstanbul 2021)
Refik Anadol’un Aldığı Ödüller
- Microsoft Research En İyi Vizyon Ödülü
- Alman Tasarım Ödülü
- UCLA Sanat Mimarisi Moss Ödülü
- 2014 Kaliforniya Üniversitesi Sanat Araştırma Enstitüsü Ödülü
- 2016 SEGD Küresel Tasarım Ödülleri, Onur Ödülü
- Google – Sanat ve Makine Zekası Sanatçısı
Refik Anadol’un Sanal Tasvirler adlı eseri dünyanın ilk görsel data heykeli olarak kabul edilmiştir.
Anadol’un ilk işi Los Angeles Filarmoni Orkestrası ile yaptığı çalışmaydı. Orkestranın canlı çaldığı müzikle eş zamanlı ve bir algoritmaya bağlı sinematik bir deneyim oluşturdu.
Refik Anadol’un en sevdiği film Blade Runner’dır. 8 yaşındayken izlediği ve “hayatımın dönüm noktası” dediği Blade Runner filminden sonra teknolojiye, bilime ve görsel sanatlara ilgi duymaya başladı.
Refik Anadol’dan Bazı Alıntılar
“Duygularımız ve hatıralarımız makineler karşısındaki en güçlü silahımızdır.”
‘‘Benim için başarı hayalin gerçeğe giden yolculuğudur.”
“Soruların cevaplardan daha önemli olduğu bir bilgi çağındayız.”
İçerikte yer alan örnek sanat eserlerinin fotoğrafları refikanadolstudio.com‘dan alınmıştır.