30 Ocak 2018

İngiliz Edebiyatının Ölümsüz Yazarları

Burcu Tur Yüksel Akay

~8dk

Thomas More (1478-1535)

İngiliz edebiyatının ölümsüz yazarları arasında aynı zamanda bir devlet adamı ve hukukçu olan Thomas More geliyor.

1935 yılında Papa XI. Pius tarafından aziz ilan edilen ve tüm dünyada Ütopya eseriyle tanınan More’un Kral III Richard’ın Tarihi, Tyndals’ın Yanıtlarına Tekzip, Savunma ve Fatih eserleri de bulunuyor.

thomas more portait

William Shakespeare (1564-1616)

İngiliz edebiyatı denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri de William Shakespeare.

Avon Ozanı olarak da anılan ve dünyanın en seçkin drama yazarı kabul edilen Shakespeare, 100’lerce eser yazmıştır. Dünyada, oyunları en fazla sahnelenen oyun yazarı olan Shakespeare’in eserleri bütün büyük dillere çevrilmiştir.

En bilinen eserleri arasında Hamlet, Kral Lear, Othello, Macbeth, Julius Cesar, Romeo ve Juliet, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Kış Masalı, Venedik Taciri ve Soneler yer almaktadır.

shakespeare 1609

Daniel Defoe (1660(?)-1731)

Robinson Crusoe’nun yazarı; gazeteci, tüccar, memur ve casus… Daniel Defoe, romanlarının yanı sıra siyasal eylemleri ve duruşuyla da isminden söz ettiren bir yazar.

Robinson Crusoe, Robinson Crusoe’nun Yeni Serüvenleri ve Robinson Crusoe’nun Yaşamı ve Olağanüstü Serüvenleri Boyunca Ciddi Düşünceleri dışında Defoe’nun; Veba Yılı Günlüğü, Albay Jacque, Roxana ve Bir Sipahinin Anıları gibi eserleri de bulunuyor.

daniel defoe

Charles Dickens (1812-1870)

Yazar ve eleştirmen Charles Dickens, Victoria döneminin en iyi romancılarından biri kabul ediliyor. Yaşadığı dönemde ün kazanan ve dünya çapında tanınan Dickens; romanlar, uzun ve kısa hikayeler ile makalelerin de yer aldığı yüzlerce esere imza atmıştır.

George Orwell’dan Tolstoy’a kadar pek çok yazarın övgüsünü kazanan Dickens; Antikacı Dükkanı, David Copperfield, Oliver Twist, Bir Noel Şarkısı, İki Şehrin Hikayesi ve Büyük Umutlar gibi çok sayıda büyük eser vermiştir.

charles dickens

Thomas Hardy (1840-1928)

Döneminin en önemli yazarlarından biri olan ve gerçekçiliğin zirvesi olarak görülen Thomas Hardy, ağırlıklı olarak kır-köy hayatı ile insanın ruh halini anlatmıştır.

1910 ile 1927 yılları boyunca, 17 defa Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen Hardy’nin eserleri arasında Tess, Karanlık Jude, Ağaç İşçileri, Yuvaya Dönüş, Wessex Öyküleri, Garip, Neşeli ve Sıradan, Casterbridge’in Başkanı ile Kaybolan Masumiyet gibi çok sayıda eser bulunmaktadır.

thomas hardy

H. G. Wells (1866-1946)

Edebiyatta bilimkurgu dalının kurucularından sayılan H. G. Wells, pek çok dalda eserler vermiş olsa da bilimkurgu romanlarıyla tanınmıştır.

Dünyaların Savaşı, Görünmez Adam, Zaman Makinesi, Duvardaki Kapı ve Aydaki İlk İnsanlar gibi eserleri Türkçeye de çevrilen Wells’in, Outline of History eserini değerlendiren Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta ‘kalıcı dünya barışı için uluslararası hükümet’ görüşüne yer vermiştir.

h. g. wells

Agatha Christie (1890-1976)

Polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri olan Agatha Christie, Mary Westmacott ismiyle aşk romanları da yazmıştır.

1971’de ülkesinin bir yüksek onur unvanı olan Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı unvanını alan Christie; Styles’daki Esrarengiz Olay, Gizli Düşman, Kahverengi Elbiseli Adam, Köşkteki Esrar, Mavi Tren’in Esrarı, Ölüm Çığlığı, Son Evdeki Tehlike, Doğu Ekspresi’nde Cinayet, Ölümle Randevu, Şeytan Dönemeci, 16.50 Treni, Filler de Hatırlar, Ve Perde İndi gibi onlarca romana; Suç Ortakları, Hercule’un On İki Görevi ve Miss Marple’ın Son Maceraları gibi öykülere ve Acı Kahve ile Beklenmeyen Misafir gibi oyunlara imza atmıştır.

agatha christie

Aldous Huxley (1894-1963)

Roman ve denemelerin yanı sıra gezi yazıları, hikayeler, senaryolar ve şiirler de yazmış olan Aldous Huxley, distopya türünün en önemli örneklerinden biri olan Cesur Yeni Dünya’nın yazarıdır.

Parapsikoloji konularıyla da ilgilenen ve Algı Kapıları kitabında psikedelia terimini ilk kullananlardan biri olan Huxley’nin eserleri arasında; Krom Sarısı, Ses Sese Karşı, Cennet ve Cehennem, Ada ve Mona Lisa Tebessümü yer alıyor.

aldous huxley

George Orwell (1903-1950)

20. yüzyıl İngiliz edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan George Orwell, 1984 isimli romanı ve bu romanda ortaya attığı Büyük Birader (Big Brother) kavramı ile tüm dünyada tanınmıştır.

Eserlerinde sosyal adaletsizlik vurgusu ve totalitarizm eleştirileri baskın olan Orwell’ın en ünlü eserleri arasında Burma Günleri, Papazın Kızı ve Hayvan Çiftliği vardır.

george orwell

Sir William Golding (1911-1993)

Şair ve roman yazarı William Golding, Sineklerin Tanrısı romanıyla dünya çapında ün kazanmıştır. Geçiş Ayinleri (Rites of the Passage) isimli eseriyle Man Booker Ödülü sahibi olan Golding, 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü de almıştır.

Yazarın Şiirler, Piramit, Kule, Deniz Üçlemesi: Geçiş Ayinleri, Yan Yana ve Aşağıdaki Yangın ile Çatal Dil gibi eserleri Türkçeye de çevrilmiştir.

william golding

BONUS I

Anthony Burgess (1917-1993)

Aynı isimle sinemaya uyarlanan, Otomatik Portakal kitabıyla tüm dünyada tanınan Anthony Burgess, roman yazarı olmasının yanı sıra bir gezi yazarı, senaryo yazarı, şair, besteci, eleştirmen, dil bilimci ve çevirmendir.

50’nin üzerinde eseri bulunan yazarın Bir Elin Sesi Var, Mozart ve Deyyuslar, Deptford’daki Ölü Adam ve Doktor Hastalandı gibi eserleri Türkçeye de çevrilmiştir.

alan watts

BONUS II

Çok sayıda başarılı yazar arasından 10 tanesini seçmek elbette çok zor. Listede yer alanların dışında isimlerini yazmadan listeyi tamamlamak istemediğimiz yazarların bir kısmını aşağıda görebilirsiniz.

Virginia Woolf (1882-1941): Dışa Yolculuk, Pazartesi ya da Salı, Mrs. Dalloway, Yaşlı Dul Kadın ve Papağan, Varolma Anları, Jacob’un Odası,…

Alan Watts (1915-1973): Taoculuk Zen ve Batı Kültürü, Mutluluğun Anlamı, Zen Yolu, Güvencesizlikteki Bilgelik, Benlik Tabusu,…

Oliver Sacks (1933-2015): Karısını Şapka Sanan Adam, Uyanışlar, Mars’ta Bir Antropolog, Renkkörleri Adası, Migren,…

Douglas Adams (1952-2001): Otostopçunun Galaksi Rehberi, Kutsal Dedektiflik Bürosu, Hoşça Kal Balık için Teşekkürler,…

Virginia Woolf

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.