Hem dünya hem de Türk edebiyatında yer alan sayısız ilham verici gezi kitabı arasından 10’unu sizin için seçtik.
Seyahatname, Evliya Çelebi
Türk kültür tarihi ve gezi edebiyatının önde gelen eserlerinden biri olan Seyahatname, her bir cildinde farklı bir yerin anlatıldığı, toplam 10 ciltten oluşuyor.
Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda kaleme aldığı Seyahatname, 2013 yılında UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne dahil edilmiştir.
Marco Polo’nun Maceraları, Marco Polo
Venedikli gezgin Marco Polo, Doğu’ya yaptığı 25 yıl süren seyahatin sonunda Cenevizlilere tutsak düşmüş ve 4 yıllık esir hayatında hücre arkadaşı Rusticano’ya gezi notlarına dayanarak bu kitabı yazdırmıştır.
Kristof Kolomb’a rehber olan kitapta, Orta Asya’da yaşayan Türk devletleri ve Hindistan’a dair ayrıntılı bilgi yer almaktadır.
Bir Dinozorun Gezileri, Mina Urgan
Mina Urgan’ın Bir Dinozorun Anıları’nın ardından kaleme aldığı Bir Dinozorun Gezileri, Urgan’ın çıktığı dünya turunda yaşadıklarını anlatıyor. Urgan’ın mizahi ve kendine özgü üslubuyla anlattığı anılar Ege kıyılarından başlayıp Avrupa ve Amerika kıtalarına kadar uzanıyor.
Yolda, Jack Kerouac
Beat kuşağının öncülerinden biri olan Jack Kerouac’ın 1947 yılından itibaren çıktığı uzun seyahatleri ve bu seyahatler boyunca yaşadıklarını anlatan otobiyografik eser, bir dönemi tüm çıplaklığıyla anlatmasının yanı sıra okuyucuya yeni maceralara çıkmak için ilham veriyor.
İlber Ortaylı Seyahatnamesi, İlber Ortaylı
Tarih profesörü İlber Ortaylı’nın Rusya’dan Mezopotamya’ya, Avrupa’dan Asya’ya yaptığı seyahatleri engin tarih bilgisiyle harmanlayarak kaleme aldığı seyahatnamesi, birçok ülkeye ve topluma bakış açınızı değiştirecek nitelikte.
Yabana Doğru, Jon Krakauer
Sahip olduğu her şeyi geride bırakıp otostop çekerek ve çalışarak Alaska’ya giden ve burada tek başına yaşam mücadelesi veren Christopher McCandless’in gerçek yaşam öyküsünü anlatan kitap, 2007 yılında Sean Penn tarafından sinemaya da uyarlandı.
Yabana Doğru, bir gezi kitabı olmasının yanı sıra hayatı sorgulamaya da yol açıyor.
Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer, Başar Kurtbayram
Başar Kurtbayram’ın işini, hayatını geride bırakıp gidilmemesi tavsiye edilen yerlere yaptığı seyahatleri ve bu seyahatler boyunca deneyimlediklerini anlattığı kitabında; 115 ülkeyi, bu ülkelerde yaşayan toplumların geleneklerini ve şaşırtıcı yanlarını keşfedeceksiniz.
Tek Başına Dünya Gezisi, Benian Çulhaoğlu
Tek Başına Dünya Gezisi, Çulhaoğlu’nun 4 kıtada 40 ülkeye yaptığı seyahati ve bu seyahatle birlikte bir kendini tanıma, bulma yolculuğunu anlatıyor.
Abbas Yolcu, Attila İlhan
Abbas Yolcu, Attila İlhan’ın ilk kez Varlık dergisinde bölümler halinde yayımlanan Anadolu ve Fransa’da yaptığı gezileri anlatıyor.
İtalya’da Alacakaranlık, D. H. Lawrence
Gezi edebiyatının başyapıtlarından biri kabul edilen İtalya’da Alacakaranlık, Lawrence’in 1912 yılında Almanya’dan Alplere oradan da İtalya’ya yaptığı seyahati anlatıyor. Kitapta şehirlerin ve kırların yanı sıra Lawrence’in tanıştığı insanları da tanıma şansı yakalıyorsunuz.
BONUS
Seyahat Sanatı, Alain de Botton
Seyahati, ruhu dinlendiren ve iyileştiren bir etkinlik olarak gören Alain de Botton, Seyahat Sanatı’nda farklı yazarların hayali rehberliğinde farklı şehirleri geziyor.