10 Nisan 2023

Görmeniz Gereken 10 Türk Şarap Bağı

kaimbros - Gökhan Kaim

~13dk

Ülkemiz şarap konusunda hala emekleme aşamasındaki bir bebek olmasına karşın günden güne gelişimini görmek mümkün. Üreticiler konusunda yaşanan gelişimi ve yapılan işlerin kalitesini henüz tüketiciler tarafında göremiyoruz. Uluslararası arenada da adından söz ettirmeye başlayan birçok üreticimiz yurt dışından madalyalar ve takdirler alarak dönmesine rağmen ülkemizde şarap kültürüne karşı ön yargılar devam ediyor. Bu bir başka yazının konusu olduğu için girizgahı burada kesiyor ve gidip görmeye değer güzel bağları, emek veren yatırımcı ve üreticileri sizler için paylaşıyorum…

(Önemli Not: Bazı üreticilerimiz çok başarılı işler çıkarmasına karşın bağ ziyareti, tadım etkinlikleri ve şarap turizmi konusunda mevcut regülasyon kısıtlamaları nedeniyle şarap sevenlere hizmet vermemektedirler. Bu nedenle, o kıymetli bağları ve üreticileri çok sevmemize rağmen listemizde yer alamamışlardır.

Önemli Not 2: Sıralama karışık yapılmıştır.)

Porta Caeli / Çanakkale

Çanakkale şarap bağı
Görsel Kaynağı

Ülkemizde tesis konusunda şu ana kadar gördüğümüz en kapsamlı yatırımı Porta Caeli yapmış diyebiliriz. Latincede “Cennet Kapısı” anlamına gelen Porta Caeli, İstanbul’a 3-3,5 saat uzaklığında, Çanakkale – Eceabat’ta konuşlanıyor. Şato (chateau) tipi üretim yapılan bağlarda ayrıca Otel Caeli sizlere bağların kalbinde konaklama şansı tanıyor. Konaklama yapabilir, otel müşterileri için gerçekleştirilen bağ bozumu, bağ gezisi ve şarap tadımına katılabilir ve iddialı oldukları restoranlarında yemek yiyebilirsiniz. Şaraplarından da kısaca bahsedecek olursak Pacem (Beyaz), Felici (Rose), Porta Diverti, Ament ve Porta Caeli (kırmızı) ürünleri mevcut. Özellikle Ament, Harikalar Diyarını andıran bu tesiste bir başka keyif veriyor.

Çanakkale şarap bağı
Görsel Kaynağı

Chateau Kalpak / Tekirdağ

Kalpak şarap bağı
Fotoğraf: kaimbros

Bülent Kalpaklıoğlu tarafından ilmik ilmik işlenerek ortaya çıkarılan Chateau Kalpak, Güneybatı Fransa’nın Bordeux bölgesini adeta ayağınıza getiriyor. 270 derecelik nefes kesici bir manzara sunan teras alanı Yunanistan’ın Semadirek adasından (Samothraki) Marmara Denizi adalarına kadar uzanan bir panorama sunuyor. Şarköy’de bulunan üzüm bağlarını ve şaraphaneyi tasarlarken tek bir bağdan elde edilen üzümlerle birinci sınıf, Şato (chateau) tipi şarap üretmeyi hedeflemişler. 2 adet kırmızı kupaj deneyebileceğiniz bağları ziyaret ettikten sonra Türk şarap üreticisinin yeteneklerine ve potansiyeline karşı umudunuz artacak.

kalpak şarap bağı
Fotoğraf: kaimbros

Mozaik (Mahrem) / Urla

mozaik şarapçılık
Görsel Kaynağı

Henüz hak ettiği popülarite ve takdiri yeteri kadar almamış olan Mozaik Şarapçılık, yakın geleceğin yükselen yıldızlarından olmaya aday. Atçılık sektörünün en bilinen isimlerinden olan Kurtel Ailesine ait bağlar, at çiftliğiyle iç içe. Tadım için ziyarete gittiğinizde sadece özel şarapları değil, çok özel tay ve damızlıkları da görme şansına erişeceksiniz. İtinalı seçim, yetiştirme ve bakım süreçlerinden geçen bu atlara tabii ki binemiyorsunuz, ancak onları izlemek bile büyük bir keyif. Aslında son cümlede belirttiğim gibi şarapçılık da benzer bir emek ve sabır gerektiriyor.

Üretici, Mahrem şaraplarını piyasaya sürmeden Türkiye’de çok alışık olmadığımız bir sabrı gösteriyor ve 10 yaşına basmış şişeleri masalarımıza sunuyor. İtalyan önologları sayesinde cesur şaraplık üzümler ve sulama sistemi olmayan bağcılık tercih eden üretici Ekigaina üzümünü deneyebileceğiniz tek bağ özelliğini de taşıyor. Son yıllardaki Gazi Koşularını kazanma başarısı gösteren aile sahip olduğu sabır ve özenle şarap konusunda da iç kulvardan atak yapacak gibi görünüyor.

Lucien Arkas / İzmir

Lucien Arkas
Fotoğraf: kaimbros

Dünyanın en iyi mahzenleri üzerine yapılan 2 önemli çalışmada da kendisine yer edinmiş bir üreticiden bahsediyoruz. Türkiye’nin en büyük tek parsel organik bağı olarak kurulan ve şato tarzı üretim yapılan Lucien Arkas Bağları, şirketin sembolü olan Grifon* gibi güçlü şaraplar üretiyor. Tarihi Metropolis Antik Kenti ve Efes’e yakın konumu ile bağ turizmine en uygun yerlerden birisi olmasının yanında LA Mahzen isimli restoranıyla da misafirlerini tatmin ediyor. Her bütçe ve segmentte şarap bulabileceğiniz üretici bu açıdan da Türk Şarap Camiasında her kesimin şaraba erişimine katkıda bulunuyor.

*Gövdesini aslandan, başını ve kanatlarını kartaldan alan efsanevi bir figür olan Grifon (Grifin, Gryphon)’un yeryüzü ve gökyüzünün en güçlü hayvanlarının birleşimiyle oluştuğu için dayanılmaz bir güce sahip olduğuna inanılır. Yunan mitolojisinde Grifon Dionysos’un şarap çanağının muhafızı olarak geçer.

urla şarap bağı
Görsel Kaynağı

Barbare / Tekirdağ

barbare tekirdağ
Fotoğraf: kaimbros

Türkiye’de bağ turizminin en popüler ve bilinen adreslerinden olan Barbare, butik otel, restoran ve tadım terasından oluşan kompakt bir deneyim sunuyor. Özellikle influencer ve şarapla ilgilenmeye başlayan kesimin ziyaret ettiği ilk adreslerden birisi olan işletme, İstanbul’a yakın olmanın avantajını sonuna kadar kullanıyor. Konu kırmızı kupajlar olduğunda çok beğendiğimiz ve ayrı bir yere koyduğumuz Önolog Xavier Vignon, kuruluşundan bugüne üreticinin danışmanlığını üstleniyor. Chateau-neuf-du-pape esintisini ülkemizde deneyimlemek için konaklamalı veya günübirlik ziyaret edebilirsiniz.

Barbare tekirdağ
Fotoğraf: kaimbros

Vino Dessera / Kırklareli

Vino Dessera
Görsel Kaynağı

Bağ Evi deneyimi sunan bir diğer iddialı üretici de Vino Dessera. Konaklama haricinde dışarıdan gelen misafirlere de hizmet veren mutfakları kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti de sunuyor. Tadım için gelen misafirler kadar açık alanda oturup bağları ve Istaranca Dağlarını izleyerek yemek yemek isteyen kişilerinde sıklıkla tercih ettiği popüler bir adres. Hafta sonları canlı müzik performansları da sunan işletme ziyaret rotasına birçok gerekçeyle eklenebilir. Artık üretimi yapılmayan ancak bir dönem favori kırmızı şarabımızı üreten bağın hem kışının hem de yazının ayrı güzel olduğunu söyleyebiliriz.

Chateau Nuzun / Tekirdağ

nuzun bağ
Fotoğraf: kaimbros

2004 yılında Marmara Ereğlisi’nde Nazan ve Necdet Uzun’un hayat verdiği Chateau Nuzun, adından da anlaşılacağı üzere Şato tipi üretim yapıyor. Beyaz şarap üretmeyen üretici, gövdeli, güçlü ve karakteristik şaraplara sahip. Yıllandıkça ve içmeden uzun uzun havalandırdığınızda zirve yapan şaraplar, ülkemizde üretilen şarapların birçoğuna nazaran oldukça sert ve üreticinin kendi damak tadını yansıtıyor. Bağların ortasına konuşlandırdıkları şaraphane dönüm başına düşük verimle güçlü ve yoğun şaraplara odaklanıyor. Ara ara Nazan Hanım ile denk gelip, şarap üzerine de konuşma fırsatı yakalayabileceğiniz Nuzun, bizi hissiyat olarak en çok etkileyen bağların başında geliyor. Sadece tadım hizmeti verilen bağlar belirli gün ve saatlerde ziyaretçi kabul ediyor.

Arcadia / Lüleburgaz

arcadia bağ
Görsel Kaynağı

“Yeryüzünde cenneti andıran eşsiz güzellikteki bahçe” anlamında mitolojide kullanılan Arcadia ismi bu üreticiye de can veriyor. Bağ gezisi, tadım etkinliği ve konaklama seçeneği sunması ile bir diğer popüler adres haline gelen üretici yavaş yavaş sektörde de adını duyurmaya başladı. Teruar konusunda uzun soluklu çalışmaları ve şato tipi üretim hassasiyeti ile özellikle beyaz şaraplar konusunda iddialı olduklarını zamanla daha da iyi göreceğiz gibi. Tesis olarak da doğayla iç içe bir ambiyans sunan Arcadia, tadım ve hafta sonu kaçamakları için listenizde yer alabilir.

7bilgeler / Selçuk

7bilgeler
Görsel Kaynağı

Kademeli olarak denediğimiz şarapları ile her geçen gün beğenimizin arttığı 7Bilgeler Efes ile Magnesia kentleri arasındaki antik yol üzerinde olup İyonya kent devletlerinin merkezinde yer almaktadır. Mimar Xavier Bindl tarafından, feodal şato konseptinde tasarlanan taş bina şarap geleneğinin Avrupa’daki yansıması şato mimarisi ile Anadolu’nun kervansaraylarının adeta bir sentezi. Otel, restoran, bağ gezisi ve tadım organizasyonlarının tamamına erişebileceğiniz lokasyonu ayrıca birçok antik kentin ve yürüyüş alanlarının da orta noktasında yer alıyor. İddialı şaraplarına bu coğrafyada yaşamış ve etki etmiş filozofların adlarını veren üretici, aslında ismini de bu felsefeden almakta. Bağlara kadar gitmişken özellikle Pythagoras ve Anaxagoras Reserv şaraplarına denk gelirseniz denemenizi de öneririz.

Usca / Urla

usca urla
Fotoğraf: kaimbros

Organik tarıma önem veren, vegan şarap alternatifi de sunarak fark yaratan üretici özellikle beyazlarıyla ege Bölgesinin popüler üreticilerinden ve adreslerinden. Özellikle influencer ve şarapla ilgilenmeye başlayan kesimin ziyaret ettiği ilk adreslerden birisi olan işletme, İzmir’e yakın olmanın avantajından da yararlanıyor. Şaraplarına isim verirken William Shakespeare’in sonelerinden ilham alan üretici, şişelerinin boynuna da sonelerin bir kısmını içeren kartları asmış. Geniş bahçesi ve tadım etkinliği sunan butik üretici doğanın içerisinde bir alternatif. Yöreye ait Misket üzümü ise en çok ilgi gören ürünlerinden bir tanesi.

şarap bağı
Görsel Kaynağı

Şarap kültürü olarak yolun çok başında olmamıza rağmen ülkemizde çok kıymetli ve iyi üreticiler mevcut. Yukarıda yer alan 10 üretici dışında kalan üreticileri ve güzel bağlarını tabii ki göz ardı edemeyiz. Bu cümleden de anlayacağınız üzere bu iş burada sona ermeyecek gibi görünüyor.

Kapak Fotoğrafı

Bütçe Dostu İyi Türk Şarapları ve Şarabın Doğduğu Topraklara Komşu: Anadolu ve Şaraplık Üzümleri içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
kaimbros - Gökhan Kaim

kaimbros - Gökhan Kaim

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.