18 Ağustos 2020

Bütçe Dostu İyi Türk Şarapları

kaimbros - Gökhan Kaim

~9dk

İyi şarap seçimi; damak tadı, içilen konum, ortam ve şartlar, eşlik ettiği yemek ve kişisel beğenilere göre birçok parametreyle bağlantılı olarak değişiklik gösterebiliyor. Tüm eğitimler ve tadımların öğrettiği temel derslerden bir tanesi; beğendiğiniz bir şarap ve aldığınız aromalar farklı kişilerde karşılık bulmayabilir. Özetle, iyi şarap için tek doğru yoktur. 

İyi şarabın peşinde devam eden yolculuğumuzda başrolü Fransa, İspanya, Amerika, Avusturalya ve Şili şaraplarıyla edindiğimiz deneyimler oluştursa da, şarap dünyasının genç ve hızlı ilerleyen ülkelerinin başında gelen Türkiye’de 100 TL altında iyi yerli şaraplar bulabilmek mümkün. Gelelim öne çıkan önerilerimize:

(Fiyatlar şehir, satış noktası ve tarihe göre değişiklik gösterebilir. Sıralama karışık yapılmıştır.)

Vino Dessera – Xavier Vignon / 2016

Türk şarapçılığının yükselen yıldızlarından birisi hiç şüphesiz Vino Dessera. Şarap sektörünün cesur ve kupaj konusunda öncü önologlarından birisi olan Xavier Vignon, bu şaraba ismini vermiştir. Genellikle danışmanların isimlerini bir şaraba vermeleri kolay rastlanır bir durum değildir. Sırf bu detay bile Xavier’in bu şaraba ne kadar güvendiğini gösteriyor. Favori 3 Türk şarabımızdan bir tanesidir. (85 TL)

vino dessera

7 Bilgeler Solon Attica – Shiraz / 2017 

İzmir bölgesinde adını sıkça duyduğumuz 7Bilgeler’e ait 2017 rekolte ve Shiraz üzümünden üretilmiş bu şarap bizi heyecanlandırdı ve beğenimizi kazandı. Çelik tanklarda 23 günlük fermantasyon sonrası %40’ı Fransız meşe fıçılarda 12 ay dinlendirilip, tankta olgunlaştırılan %60’lık kısmı ile karıştırılarak üretilmiş bir şarap. Oldukça koyu mor renkte ve adaletiyle bilinen eski şairlerden Solon’un adını almış. Kırmızı meyve tonlarının baskın olduğu bu şarap orta gövdeli ve kısa bitimli. Ek bir bilgi; Önologları, Türkiye’de pek çok şarap üreticisiyle çalışmış olan Antoine Bastide. İdeal servis sıcaklığı 14-20 derece olup, et ve zeytinyağlı tabakaları davet eden bir şarap. (98 TL)

solon attica türk şarapları

Barbare – Libra / 2012

Türkiye’nin kuzey batısında bulunan Tekirdağ’ın en iyi butik üreticilerinden birine ait yakut renkli bir kupaj (Cabarnet Sauvignon ve Merlot). Barbare’nin sadece 20.000 şişe ürettiği sınırlı sayıdaki özel bir şarap. Libra 2012, Ecocert sertifikasına sahip olan bağlarda organik üzümlerden üretilmiş. Toprak ve yüksek asit ile keskin tanenlere sahip; %15’lik yüksek alkol seviyesiyle güçlü bir şarap. Erik, çilek, vişne ve hafif karabiber tonları ilk yudumdan itibaren kolayca anlaşılıyor. (80 TL)

barbare iyi türk şarapları

Ma’adra Single Vineyard – Pinot Noir / 2017

Ma’adra – Pinot Noir oldukça kolay içimli, asit oranı düşük, koyu mor tonlarda ve köşeli bir şarap. Satış noktalarında erişimi kısıtlı olan bu şaraba denk gelmeniz halinde kaçırmamanız tavsiye edilir. (95 TL)

maadara iyi türk şarapları

Lucien Arkas – La Fin du Tour / 2018

Daha önce diğer şaraplarıyla bizlerde yer edinen Lucien Arkas Bağları, La Fin du Tour Rouge – 2018 şarabıyla bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Petit Verdot ve Marselan üzümlerinden oldukça dengeli bir kupaj ortaya çıkarmışlar. Koyu yakut kırmızısı rengi, orta gövdeli ve yüksek tanenli ancak oldukça yumuşak bir içimi var. Güçlü bir kiraz ve dip notalarda erik aromaları hem burunda, hem damakta hissediliyor. “La fin du jour”, Fransızcada günün sonu anlamına geliyor ve bu şarap için harika bir isim seçimi olmuş. Şişenin nasıl bittiğini anlayamayabilirsiniz. (60 TL)

lucien arkas iyi türk şarapları

Vino Dessera – Alexandria Muscat / 2018

Alexandria Muscat, oldukça zevkli ve karakteristik bir beyaz şarap. Muscat Blanc üzümünden elde edilen, özellikle burunda baskın ve çarpıcı bir monosepaj. Portakal kabuğu, narenciye ve tropikal notalar oldukça kolay seçilebiliyor. (90 TL)

vino desse white iyi türk şarapları

Lucien Arkas – Smyrna / 2018 

Lucien Arkas, İzmir-Torbalı’da bulunan bağları ile uluslararası platformda yeni nesil Türk şarapçılığını temsil ediyor. 1-2 üzüme odaklanmak yerine yirminin üzerinde üzüm yetiştirerek optimumu yakalamaya çalışıyorlar. 2019 yılına ait Smyrna, Fransızların ünlü beyazı Sauvignon Blanc ve İtalyanların D’Abruzzo bölgesine ait Trebbiano üzümünden elde edilen bir kupaj. Gövdeli, parlak ve son derece röfleli bir görseli var. Burunda zayıf çiçek notaları, damakta ise zevk veren yeşil elma-narenciye aromaları. Düşük asidite ve kararında fiyatıyla 2019 yılından beri içtiğim en iyi yerli beyaz diyebilirim. Son 10 yılda uluslararası alandan 4 ödülle dönmüş bir şarap. (50 TL)

lucien arkas white iyi türk şarapları

Vino Dessera – Pürneşe 

Pürneşe adı gibi dinamik ve birçok ortama uyum sağlayabilecek esnek bir şarap olmuş. Barbera, Cabernet Sauvignon ve Shiraz üzümlerinin iyi dengelendiği bir kupaj. Vişne ve yabanmersini aromaları baskın olmasına rağmen baharlılık yüksek. Hem sofrada, hem de sofra dışında yormayacak bir orta segment şarabı. (60 TL)

vino dessera pürneşe iyi türk şarapları

Chateau Nuzun – Chateau Nuz / 2011

Chateau Nuzun, 2004 yılında Nazan ve Necdet Uzun tarafından İstanbul’un bir saat batısında kurulmuş butik bir şarap üreticisi. Bağlarını da ziyaret edip, kurucularından şaraplarını dinlediğimiz şaraphane Çeşmeli Üzüm Bağları ortasında yer almaktadır. Red Blend 2011, %51 Cabernet Sauvignon, %28 Merlot, %20 Syrah ve %1 Öküzgözü ile dengeli bir şarap. 4 ay meşe fıçılarda dinlenmiş ve orta seviye şaraplar segmentinde sınıflandırılmıştır. Koyu yakut rengi, güçlü gövde ve orta-uzun bitişli. Tatlı vanilya aromasının haricinde böğürtlen ve kiraz gibi meyve tonları da barındırıyor. Türk şarap sektörü adına gelecek vaat eden bir şarap. (90 TL)

chareau uzun iyi türk şarapları

Vinero – Porta Diverti / 2015 

Hakkında az bilgiye sahip olduğum Vinero Bağcılık ile Porta Diverti 2015 kupajiyla tanışmış oldum. Genç kırmızılarda görmeye alıştığımız koyu kırmızı renk dikkat çekici. Burunda biraz zayıf etkisine rağmen damakta kırmızı ve siyah meyvelerden oluşan güçlü bir buklenin aromaları kolaylıkla hissediliyor. Çanakkale’deki bağlarda yetişen Cabernet Sauvignon ve Merlot üzümleri, meşe fıçılarda dinlendirilmiş. Fıçıdan gelen vanilya ve tütsü aromaları meyvelerin bile önüne geçiyor diyebiliriz. Orta gövdeli, ve ortanın biraz üzerinde asiditeli, dengeli bir kırmızı. Sek içimden ziyade, sofra şarabı olarak değerlendirilmesi tavsiye edilir. (50 TL)

vinero iyi türk şarapları

Benjamin Franklin’in dediği gibi;

“Şarap, Tanrı’nın bizi sevdiğini ve bizi mutlu görmeyi sevdiğinin sürekli bir kanıtıdır.”

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
kaimbros - Gökhan Kaim

kaimbros - Gökhan Kaim

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.