21. yüzyılın en başarılı yönetmen ve yapımcılarından biri kabul edilen Christopher Nolan, en yüksek gişe geliri elde etmiş filmlere imza atmıştır. Yönetmen ve yapımcı olmasının yanı sıra senarist, görüntü yönetmeni ve editördür. Bu yüzden yazar-yönetmen olarak da anılır.
Space Wars ismini taşıyan stop-motion animasyon filmini henüz 8 yaşındayken çeken Nolan, üniversite yıllarında Tarantella (1989) ve 1996 yılında Cambridge Film Festivalinde gösterilen Larceny (1995) isminde iki kısa film çekmiştir. Mezuniyetinin ardındansa 1997 yılında Doodlebug ismini taşıyan üçüncü kısa filmini tamamlamıştır.
İlk uzun metrajlı filmi olan Following’i (Takip) 1998 yılında çekmiştir. Following, pek çok olumlu eleştiri almasının yanı sıra festivallerde gösterilmiştir.
Christopher Nolan’ın dünya çapında tanınmasını sağlayan Memento (Akıl Defteri), yönetmenin ikinci uzun metraj filmidir.
Nolan, Memento’da Hatırlayabildiğimiz anılar kimliğimizi oluşturur düşüncesini (John Lock, İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme) odağına alarak anılar, gerçeklik ve kimlik temalarını işlemiştir. Galası 2000 yılında Venedik Uluslararası Film Festivalinde yapılan film, Akademi Ödüllerinde En İyi Özgün Senaryo kategorisinde aday gösterilmiştir.
Christopher Nolan’ın 2008 yılında gösterime giren, Batman üçlemesinin ikinci filmi The Dark Knight (Kara Şövalye), (2012 yılında The Avengers bu rekoru kırana kadar) dünya çapında en yüksek hasılatı yapan çizgi roman filmidir.
The Dark Knight’ın, Oscar Ödüllerinde, yalnızca 5 filmin aday gösterildiği En İyi Film Kategorisi’nde yer almasına karar verildiği için 2010 yılından itibaren bu kategoride 10 film değerlendirilmektedir.
Filmlerinin büyük bölümünde yapımcılığı kendisinin yanı sıra eşi Emma Thomas üstleniyor. Hikaye ve senaryo yazım sürecinde genellikle kardeşi Jonathan Nolan ile çalışmasının yanı sıra oyuncu seçimlerinde de çoğunlukla Christian Bale ve Michael Caine gibi tanıdığı aktör ve aktrisleri tercih ediyor.
Filmlerinde modern mekanları ve kent mimarisini kullanan Christopher Nolan, doğal mekanları ve gerçek çekim alanlarını tercih ediyor. Yakın çekimlerin ön planda olduğu filmlerde, ağırlıklı olarak belgesel tarzı aydınlatma kullanıyor.
Anlatımda genellikle doğrusal hikaye akışını tercih etmeyen Nolan, girift konuları ele alır.
Ahlak, suç gibi kavramlara ve acı, yalnızlık, kıskançlık ve korku gibi duygulara alışılmışın dışında bir açıdan yaklaşan Nolan’ın filmlerinde; zamanın doğası, rüyalar, hafıza ve kimlik inşası gibi varoluşsal ve epistemolojik konular yer alır.
Tüm filmlerinde Film Noir (Kara Film) akımının etkileri görülen Christopher Nolan, film yapım sürecini ‘sezgi ve geometrinin birleşimi’ olarak açıklıyor.
Teknolojiye uzaklığıyla bilinen Nolan, özel efektlerde bilgisayar temelli üretimi en aza indirerek pratik efektlere yer veriyor ve kamerada görüntülenen unsurları geliştirmek için imgeleme kullanıyor.
BONUS
Nolan’ın yönetmenliğini üstlendiği yapımlar
Dunkirk, 2017
Quay, 2015
Interstellar, 2014
The Dark Knight Rises, 2012
Inception, 2010
The Dark Knight, 2008
The Prestige, 2006
Batman Begins, 2005
Insomnia, 2002
Memento, 2000
Following, 1998
Doodlebug, 1997
Larceny, 1996
Tarantella, 1989