22 Ocak 2021

En İyi 10 Hacker Filmi

Sosyaliize

~8dk

Bilindiği üzere mahremiyetin ihlali kaygısıyla WhatsApp silme dedikoduları aldı başını gidiyor. Söylenen o ki, WhatsApp bizlere gönderdiği gizlilik sözleşmesini kabul etmemiz hâlinde gizli yazışmalarımızı, resim ve dökümanları, yani bize özel olan her şeyi büyük şirketlere satabilecek ve bundan hiçbir hak iddia edemeyeceğiz. İyi de, bunu gerçekten yapabilir mi? Ya da bunu yapmaya gerçekten hak sahibi olabilir mi?

Hem güncel bir konuya değinmek ve bu konu hakkında farkındalığımızı artırmak, hem de olayı, can sıkıcı anaforundan bir nebze kurtarıp daha keyifli hale getirebilmek amacıyla hazırladığım, güvenlik ve gizlilik konusunda bizleri bilgilendirebilecek en başarılı 10 hacker filmi ve belgeseli:

Citizenfour

2014 yapımı; biyografi, belgesel, tarih türünde bir film. IMDB puanı 8,0. Belgesel, eski CIA ajanı, sonradan itirafçı olup görevden alınan ve ABD’den sınır dışı edilen Edward Snowden’in dramatik öyküsünü anlatıyor. Belgeselin yapımcısı Laura Poitras. Çekimler, Snowden Amerika’dan sınır dışı edildikten sonra, gizli bir kimlikle gittiği Hong Kong’da kaldığı otel odasında tamamlanmış.

Film, 87 Oscar Ödül Töreninde En İyi Belgesel Ödülü’ne layık görülmüş. Belgesel, kurgusal hiçbir ayrıntı içermiyor ve tamamen yaşanmış olaylarla örülü. Bu yüzden film ekibinde bulunan Snowden, Laura Poitrass, Glenn Greenwald, William Binney ve diğer kişilerin belgesel boyunca çeşitli tehlikelere göğüs gererek ve müthiş bir kahramanlık örneği sergiledikleri söylenebilir.

Şifreciler / Sneakers

1992 yılı, ABD yapımı bir film. IMDB puanı 7,1. Komedi, suç türünde karşımıza çıkıyor. Yönetmeni Phil Alden Robinson. Filmde 6 kişiden oluşan bir hacker grubu hükümet yetkililerince tespit ediliyor ve kendilerinden “kara kutuyu” bulmaları isteniyor. Zira bu kara kutunun içinde bulunan çip, dünyanın bütün şifrelerini çözebilen sanal mekanizmayı bünyesinde barındırmaktadır. 

Snowden

2016 yapımı filmin türü biyografi, dram ve polisiye. IMDB sakinlerinden 7,3 puan almış. Filmde anlatılan Edward Snowden karakteri, eski bir CIA ajanı ve sonradan Whistleblower olarak nam salmış bir network uzmanı – hacker. Whistleblower kavramını yasak bilgileri açığa çıkaran aktivist olarak düşünebilirsiniz. İşte film, bu yasak bilgileri açığa çıkardıktan sonra Snowden’in başına gelenleri anlatıyor.

Biz Birliğiz / We Are Legion

2012 yapımı filmin IMDB puanı 7,3. Filmde, günümüzün en popüler hacker grubu Anonymous’un hikayesini anlatıyor. Filmin senaryosu yazım aşamasında çeşitli yazarlar, Anonymous üyeleri, akademisyenler ve grupla ilişkili birçok kişi ile yapılan röportajlarla kurgulanmış. Söz konusu filmde Arap Baharı’nın patlak verişinde bahsi geçen “hacktivistlerin” rolüne de atıfta bulunulmuş.

Savaş Oyunları / WarGames

1983 yapımı; aksiyon, macera ve dram türünde bir film. IMDB puanı 7,1. Film, genç bir hacker olan David Lightman’ın bilgisayar ağları üzerinde yaptıklarının neredeyse 3. Dünya Savaşı çıkarabilecek bir etkiye nasıl ulaştığını anlatıyor. Bir John Badham filmi olan Savaş Oyunları’nın başrol oyuncusu Matthew Broderick.

Enemy of The State / Devlet Düşmanı

1998 yapımı bir Will Smith filmi. Politik gerilim, aksiyon türünde ve IMDB sakinlerinden 7,3 puan almış. Yönetmeni Tony Scott. Filmde açık bir şekilde “Yaptığınız her şey izleniyor” mesajı verilmiş. 

Şöyle ki; Robert Dean, rastgele yaptığı doğa araştırmalarında gizli bir cinayet kaydını ele geçirir. Bu kaydı gazeteci arkadaşıyla paylaşmaya karar verir. Fakat devlet istihbaratı bunun farkına varınca onları gözetim altına alarak hareket edemez hâle getirirler. Filmde, kısaca Dean’in istihbarat servisleriyle yaşadığı çekişme anlatılmaktadır.

Zero Days / Sıfır Saldırı

2016 yapımı, IMDB puanı 7,8 olan bir belgeseldir. Belgesel, İsrail menşeili Stuxnet virüsünün ataklarını anlatıyor. Söz konusu virüs, endüstriyel sistemlere saldırarak onlara fiziksel hasar verebilmek üzere tasarlamış. Bu anlamda virüs, İran nükleer üsleri ve uranyum zenginleştirme bölgelerini imha etmeyi başarmış.

23 / Hiçbir Şey Göründüğü Gibi Değil

1998 yılında çekilmiş gerilim, dram türünde bir film. IMDB puanı 7,3. Filmde yetim bir çocuk olarak büyüyen Karl Koch ve arkadaşı David’in bilgisayar ağlarında uzmanlaştıktan sonra devlete ait bilgisayarlardaki gizli bilgilere erişimini anlatıyor. Kahramanlarımız, KGB ile anlaşma yapmak üzere Berlin’e gidiyor ve olaylar bunun üzerine gelişiyor.

İspiyoncu / Ratter

2015 yılında çekilmiş dram, korku, psikolojik, gerilim türünde bir film. IMDB puanı 5,5. IMDB puanı fazla yüksek değil ve teknik altyapının zayıflığı gözlerden kaçmıyor. Ne var ki, özellikle bu listede bulunması gerektiğini düşündüğümden, filmi dahil ettim. Çünkü film, günümüzün gittikçe sanallaşan sosyal mecralarında, neredeyse en çok ihlâl edilen ve önemi gittikçe artan konulardan birine değiniyor. Bu anlamda bizlere birer vizyon ve tedbirler silsilesi kazandırabileceğini umuyorum.

Filmde bir genç kızın her yaptığının başına bela olan bir hacker tarafından izlenmesi anlatılıyor. Kısaca “işiniz bittiğinde dizüstü bilgisayarınızı kapatın.” mesajı verilmek istenmiş.

Kartal Göz / Eagle Eye

2008 yılında vizyona girmiş ve IMDB puanı 6,6. Aksiyon, gizem, gerilim türünde bir film. Amerikan/Alman ortak yapımı. Filmde kahramanımız bir insan değil, Kartal Gözü adındaki yapay zeka. Bahse konu olan yapay zeka uygulaması, devleti terör saldırılarından korumak gerektiğinde kendiliğinde devreye giriyor, insanları yönlendirerek devleti güvenliğini sağlamış oluyor. Fakat bu “kurtarma operasyonu” iç içe geçmiş istihbarat akışı müdahaleler zincirini içermekte. Yani devleti kurtarmak, yapay zeka için hiç görüldüğü kadar kolay olmayacak.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Sosyaliize

Sosyaliize

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.