Guy Ritchie Filmleri
Soygun filmleri denildiğinde akla ilk gelen yönetmen elbette Guy Ritchie.
The Usual Suspects (1995, Olağan Şüpheliler), Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998, Ateşten Kalbe Akıldan Dumana) ve Snatch (2000, Kapışma) yönetmenin soygun konusu işlediği filmlerden sadece birkaçı.
Reservoir Dogs (1992, Rezervuar Köpekleri)
Soygun filmleri arasında yer almasının yanı sıra Rezervuar Köpekleri, Quentin Tarantino’nun ilk filmi olma özelliği de taşıyor.
Bol kanlı ve şiddet içerikli sahnelerine alıştığımız Tarantino, henüz ilk filminde tarzını ortaya koymuştu. Yönetmen, filmin senaristi ve yapımcısı olmasının yanı sıra filmde Mr. Brown olarak rol de almıştır.
Bound (1996, Tuhaf İlişkiler)
Senaristliğini ve yönetmenliğini Lilly ve Lana Wachowski’nin yaptığı Tuhaf İlişkiler’in başrollerinde Jeniffer Tilly ve Gina Gershon yer alıyor.
Filmde karakterlerin neredeyse tamamı ‘kime güvenebilirsin?’ sorusuna yanıt arıyor.
Italian Job (2003, İtalyan İşi)
En başarılı hırsızlık ve soygun filmlerinden biri kabul edilen İtalyan İşi, ilk olarak 1969 yılında, Peter Collinson’ın yönetmenliğinde seyirci karşısına çıktı. 2003 yılında yeniden çekilen filmiyse, F. Gary Gray imzasıyla izledik.
Filmin önemli rollerini Mark Wahlberg, Charlize Theron, Jason Statham ve Edward Norton’un paylaşıyor.
Catch Me If You Can (2002, Sıkıysa Yakala)
Sıkıysa Yala: Sıradışı Bir Yalancının İnanılmaz Ama Gerçek Hikayesi isimli biyografi kitabından uyarlanan Sıkıysa Yakala, bir Steven Spielberg filmi.
Başrollerinde Leonardo DiCaprio ile Tom Hanks yer aldığı film, FBI’ın en çok arananlar listesinde yer alan en genç dolandırıcı Frank Abagnale Jr’ın gerçek yaşamını anlatıyor. ABD tarihinin en başarılı banka soygununu gerçekleştiren Abagnale’in hikayesi bile başlı başına bir heyecan unsuruyken Spielberg’in anlatımıyla masalsı bir hal alıyor.
American Hustle (2013, Düzenbaz)
Yönetmenliğini David O. Russel’ın yaptığı Düzenbaz, 1970 ve 80’lerdeki FBI Abscam Operasyonunu konu alıyor.
Başrollerinde Christian Bale, Amy Adams ve Bradley Cooper’ın paylaştığı film, 86. Akademi Ödülleri’nde 10 dalda Oscar’a aday gösterildi.
Goodfellas (1990, Sıkı Dostlar)
Nicholas Pileggi’nin Wiseguy isimli romanından uyarlanan filmin yönetmeni Martin Scorsese.
Bir gangster olan Henry Hill’in gerçek yaşamını anlatan Sıkı Dostlar’ın önemli rollerinde Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco ve Paul Sorvino yer alıyor.
6 dalda Oscar’a aday gösterilen Sıkı Dostlar, En İyi Yardımcı Aktör dalında ödül kazanmıştır. Ayrıca BAFTA Ödülleri’nde En İyi Film ödülünü de almıştır.
Bonnie and Clyde (1967)
Soygun filmleri arasında bir klasik sayılan Bonnie and Clyde’ın olmadığı bir liste düşünemiyoruz.
Yönetmenliğini Arthur Penn’in yaptığı ve başrollerinde Warren Beatty ile Faye Dunaway’in yer aldığı film, seks ve şiddet unsurlarının önünü açarak sinemada Yeni Hollywood Dönemini başlatmıştır.
Bonnie Parker ve Clyde Barrow’un gerçek yaşam öyküsünü anlatan film, Akademi Ödülleri de olmak üzere çok sayıda ödülün sahibidir.
Now You See Me (2013, Sihirbazlar Çetesi)
Louis Leterrier’in yönetmenliğini üstlendiği Sihirbazlar Çetesi, gösteri yaptıkları sırada banka soyabilen bir sihirbazlar grubunu anlatıyor. Uluslararası bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde heyecan ve gerilim bir an olsun azalmıyor.
Ocean’s Serisi
Soygun filmlerinin belki de en ünlüsü Ocean’s serisi.
İlki 1960 yılında Lewis Milestone tarafından yönetilen Ocean’s Eleven, 2007 yılında Steven Soderbergh tarafından yeniden çekildi. Soderbergh, Ocean’s 11’dan sonra Ocean’s Twelve ve Thirteen’in de yönetmenliğini yaptı.
Konuları birbirine benzeyen her dört filmde de zekice planlanmış kumarhane soygunları anlatılıyor.
1960 yapımı versiyonda çete lideri Danny Ocean’ı Frank Sinatra canlandırırken filmin Soderbergh versiyonunda ve serinin devamında George Clooney Ocean’ı canlandırıyor.
2018 yılında ise, Ocean’s Eight ismini taşıyan ve Gary Ross tarafından yönetilen bir devam filmi daha çekildi. Bu kez başrolde, Danny Ocean’ın kardeşi Debbie Ocean’ı canlandıran Sandra Bullock yer alıyor.