2 Nisan 2021

10 Maddede Egzersiz ve Otizm

Mehmet Fatih Kurt

~12dk

Otizmli Bireyler için Egzersizin Geniş Kapsamlı Faydaları

Sosyal Beceriler

Otizmli bireyler için tasarlanmış; aralarında ata binme, çeşitli grup oyunları, koşu / koşu programları ve egzersizin (örneğin; Nintendo Wii ve fiziksel aktivite içeren diğer elektronik oyunlar) yer aldığı fiziksel aktivite programlarına katılan gençlerin, sosyal ve iletişim becerilerinde önemli kazanımlar elde ettiklerini fark ettik.

Araştırmacılar, fiziksel aktivitenin neden sosyal becerileri geliştirdiğini düşünmüşlerdir. Uygun şekilde tasarlandığında, fiziksel aktivite programları diğer çocuklarla etkileşim için eğlenceli ve güvenli bir ortam sağlayabilir. Başka bir deyişle; sosyal becerileri kullanabilmek için mükemmel fırsatlar sunabilirler. Ek olarak, hayvanları içeren aktiviteler (örneğin; ata binme), çocuklara sözlü olarak etkileşime girmeleri için eğlenceli bir yol sağlar.

çocuklar oyun egzersiz

Fitness

Analizimizin; spektrumdaki gençlerin, egzersiz, su egzersizi ve ata binme gibi programlara katılarak kas güçlerini ve dayanıklılıklarını önemli ölçüde geliştirdiklerini doğrulaması çok cesaret vericidir. Bu, otizmi olan kişilerin, yaşlarına göre tipik olandan daha zayıf kas gücüne ve dayanıklılığa sahip olma eğiliminde olduklarını bildiğimiz için özellikle önemlidir. Güç ve dayanıklılık, sadece fiziksel sağlık için değil, aynı zamanda eğlence sporları ve yapılandırılmamış oyunlar dahil, fiziksel aktiviteyi içeren sosyal fırsatlardan yararlanmak için de önemlidir.

Beceri ile İlgili Fitness

Otizmi olan birçok birey, diğer insanlara kıyasla daha düşük fitness becerilerine sahiptir. Bu beceriler arasında denge, vücut koordinasyonu, görsel-motor kontrol ve diğer hareketlilik becerileri bulunur. Burada yine, birçok fiziksel aktivite türünün otizmli gençler için beceriyle ilişkili uygunluğu geliştirdiğini bulmamız için cesaretlendirildik. Bu faaliyetler arasında bilgisayar tabanlı egzersiz, trambolinde atlama (gözetim ve güvenlik bariyerleriyle), motor beceri eğitimi (örneğin; masa tenisi) ve binicilik yer alıyordu.

binicilik çocuk at

Motor Beceriler

Pek çok türde fiziksel aktivite – ve karşıladıkları sosyal fırsatlar – “temel motor beceriler” dediğimiz şeyi gerektirir. Bu temel beceriler arasında koşma, fırlatma, yakalama, vb. yer alır. Yine analizimiz, egzersiz programlarının otizmli gençler arasında bu becerileri önemli ölçüde geliştirdiğini gösterdi.

Dört gözle bekliyoruz…

Otizm spektrumundaki insanlar için, egzersizin faydaları ve en büyük faydaları sağlayan aktivite türü ve süresi hakkında daha fazla araştırma görmek istiyoruz. Ayrıca, fiziksel aktivite programlarını her bir katılımcının ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre uyarlama ve kişiselleştirme şeklimizi geliştirmek istiyoruz.

Belki de en önemlisi; otizmi olan insanlar için yaşam boyu fiziksel aktiviteyi nasıl teşvik edeceğimizi anlamamız. Bu arada, cesaret verici bulgularımızın, fitness uygulayıcılarına, beden eğitimi öğretmenlerine ve ebeveynlere otizmli çocukları, gençleri ve yetişkinleri çok çeşitli aktivitelerle meşgul etmeleri için ilham vereceğini umuyoruz. Faydalar muazzam görünüyor.

Fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için otizm dostu stratejiler:

Araştırma ve klinik deneyimimiz, fiziksel aktiviteye eğlenceli katılımın önündeki otizmle ilgili birçok engeli anlamamıza ve ele almamıza yardımcı oldu.

Öncelikle isteksizlikleri daha iyi anlamamızı sağladı. Geçenlerde otizmli bir çocuğu teneffüste yaşıtlarıyla birlikte oynamaya teşvik ettim. “Benim için daha kötü bir yer tasarlayabileceğini sanmıyorum!” diye yanıtladı. Anladım. Ondan sosyal, aktif, gürültülü ve öngörülemez bir ortama girmesini istiyordum – beğenmediği tüm nitelikler.

Bazı sorunlar, fiziksel aktiviteyi otizmi olan birçok insan için daha az çekici hale getirir. Bunlar arasında zayıf sosyal ve motor beceriler, ekran temelli aktiviteler için bir tercih ve topluluklarımızda egzersiz partnerlerinin ve otizm dostu fiziksel aktivite eksikliği yer alır.

İyi haber: Yardımcı olacak stratejilerimiz var! Düzenli fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için bazı pratik ipuçları:

koşan çocuklar

Küçük Başlayın

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), çocukların günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmalarını önermektedir. Bunu bilmek güzel, ancak daha mütevazı bir hedefle başlamayı ve oradan yola çıkmayı öneririm.

Gün boyunca aralıklı olarak daha kısa fiziksel aktivite dönemlerinin sürdürülmesinin daha kolay olduğunu gördük. Unutmayın; amaç, fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın düzenli ve keyifli bir parçası haline getirmektir. Bu yüzden sabırlı olun ve uzun vadeli düşünün.

Günlük rutine fiziksel aktivite eklemenin bazı yolları şunlardır:

  • Okula (veya işe) yürüyerek gitmek ya da en azından yolun bir kısmını yürümek
  • Köpeği gezdirmek (eğer varsa)
  • TV reklamlarını egzersiz molalarına dönüştürmek. Örneğin; zıplama krikoları gibi sıkı bir aktiviteyi birkaç dakika yapmayı tavsiye ederim. Çocuğunuzla eğlenmeye başlayın!
  • Oyun alanına düzenli olarak, özellikle yemek sonrası bir aile gezisi düzenlemeyi aktivite haline getirmek. Oraya yürüyebiliyorsanız, daha da iyi.

Nihayetinde, önerilen günlük fiziksel aktivite saatine ulaşmak amacıyla, bu ve diğer aktivitelerde harcanan zamanı kademeli olarak genişletmenizi tavsiye ederim.

Motor Becerileri Geliştirin

Çocuğunuzun fiziksel aktivitelere ve spora başarılı bir şekilde katılmak için bazı temel motor becerileri geliştirmesi gerekeceğini unutmayın. Çocuğunuzu aşağıdakileri yapmaya teşvik eden oyunlar oynayarak bu becerileri geliştirmeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz:

  • Farklı şekillerde hareket edin (örneğin; koş, zıpla, zıpla ve atla)
  • Toplar, sopalar ve raketler gibi farklı ekipman türleriyle oynayın (örneğin; fırlatma, yakalama, tekme ve vurma)

Bu becerileri evde uygulamak, çocuğunuzun beden eğitimi dersinde başarısıyla birlikte, oyun alanı oyunları ve eğlence sporları gibi sosyal açıdan ilgi çekici diğer fiziksel aktivitelerden zevk alma olasılığını artırabilir.

anne çocuk yoga

Farklı Fiziksel Aktivite Türlerini Örnekleyin

Analizimiz, fayda sağlayabilecek geniş bir faaliyet yelpazesi belirledi. Masa tenisinden yüzmeye, bisiklete binmekten ata binmeye, sizin veya çocuğunuzun deneyebileceği çok sayıda fiziksel aktivite vardır. Menüden örneklemenizi öneririm.

İdeal olarak, aşağıdakileri teşvik eden bir veya daha fazla aktivite ekleyin:

  • Fitness: Orta ila şiddetli, kişinin ağır nefes almasını sağlayan aktivite.
  • Sosyal Etkileşim: Tenis veya yakalama gibi bir veya daha fazla kişiyi içeren etkinlik.
  • Bağımsızlık: Evde fitness veya yoga rutini gibi tek başına yapılabilecek bir aktivite – belki bir video yardımıyla.

Rol Model Olun ve Arkadaşlarınızı, Ailenizi Dahil Edin

Bir ebeveyn olarak çocuğunuz için en önemli rol model sizsiz. Çocuğunuz için aktif bir yaşam tarzı modellemenizi tavsiye ederim. Onlara aktif olmaktan aldığınız keyfi ve değeri gösterin.

Daha sonra, çocuğunuzla günlük veya haftalık olarak etkileşimde bulunan birçok insanı ve çocuğunuzun fiziksel aktivitesini teşvik etmek için onları nasıl görevlendirebileceğinizi düşünün.

Öğretmenler, özellikle beden eğitimi öğretmenleri büyük bir etki yaratabilir. Çocuğunuz için isteklerinizi ve stratejilerinizi paylaşın. Çocuğunuzun Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (IEP) varsa, IEP tartışmalarınıza beden eğitimi hedeflerini dahil ettiğinizden emin olun. Mümkünse, beden eğitimi öğretmenini IEP toplantısına katılmaya davet edin.

Ayrıca, toplumunuzda eğlence amaçlı spor programları yürüten kişilerle iletişime geçmeyi düşünün. Bazıları, programlarına otizmli birini dahil etme ve dahil etme becerilerine sahip olmadıklarından endişelenebilir. Çocuğunuzla iletişim kurmak, motive etmek ve eğitmek için stratejilerinizi paylaşarak onlara ihtiyaç duydukları güveni verebilirsiniz.

deniz çocuklar egzersiz oyun

Fiziksel Aktiviteleri Otizme Uygun Hale Getirmek için İpuçları

Otizmi olan gençler için tasarlanmış aktivite programlarında yaygın olarak kullanılan üç pratik strateji:

  • Anlayan Biri: İdeal olarak, otizmli kişilerin – özellikle çocuklar ve gençlerin – katılımcıları otizm dostu yollarla nasıl iletişim kuracaklarını ve motive edeceklerini anlayan kolaylaştırıcılar tarafından yönetilen fiziksel aktivite programlarına erişebilmelerini istiyoruz. Bunun otizm alanında bir profesyonel olması gerekmez. Hatta bir “akran öğretmeni” olabilir. Çocuğunuzla nasıl iletişim kuracağını anlayan ve bire bir destek sağlayabilen başka bir çocuk.
  • Rutin: Çoğumuzun rutine ihtiyacı vardır ve bu özellikle spektrumdaki birçok insan için geçerli gibi görünüyor. Fiziksel aktivite programına düzenli ve öngörülebilir bir yapı oluşturmayı öneriyorum. Rutini güçlendirmeye yardımcı olacak görsel bir program oluşturun.
  • Görselleşin: Otizmi olan birçok insan görsel öğrenicidir. Görev kartları, fiziksel gösteriler ve video modelleme gibi görsel desteklerin çoğu zaman çok faydası vardır.
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Mehmet Fatih Kurt

Mehmet Fatih Kurt

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.