Afganistan Bayrağının Anlamı
Afganistan, siyasi çatışmalar ve istikrarsızlık sebebiyle bayrağını en sık değiştiren ülkelerden biridir.
Ülkenin günümüzde kullanılan bayrağı 2004 yılında kabul edilmiştir. Bayraktaki siyah renk, geçmişte yaşanan karanlık günleri; kırmızı renk, bağımsızlık için dökülen kanı ve yeşil renk, refah ve bolluk ile kimi açıklamalara göre İslamiyet’ı temsil etmektedir.
Bayrağın ortasında yer alan, mihrabı Mekke’ye dönük caminin üzerinde şehadet yazmaktadır.
Azerbaycan Bayrağının Anlamı
Mavi, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan Azerbaycan bayrağında mavi renk, Türklüğü; kırmızı renk, uygarlığı ve yeşil renk, İslamiyet’i temsil etmektedir.
Bayrağın üzerinde yer alan beyaz hilal ve sekiz köşeli yıldızın anlamları ile ilgili devlet resmi bir açıklama yapılmamıştır.
Bir görüşe göre, hilal Türk halklarını sembolize eder; yıldız ise, Azerbaycan kelimesinin eski alfabedeki 8 harfle yazılışıyla ilgilidir.
Bir diğer görüşe göre, sekiz kollu yıldız Türkçülük, İslam, Çağdaşlık, Devletçilik, Demokratiklik, Eşitlik, Azerbaycanlılık ve Uygarlık anlamlarını taşımaktadır.
Bahreyn Bayrağının Anlamı
Toplam 36 adadan oluşan Bahreyn, 1971 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra tamamen kırmızı bir bayrak kullanmıştır. Bugün kullanılan ve kırmızı-beyaz renklerden oluşan bayrak ise 2002 yılında kabul edilmiştir.
Bayrak üzerinde kırmızı rengin içine giren 5 beyaz üçgen İslam’ın 5 şartını simgeler. Kırmızı renkse, İran liman şehirlerinin tarih boyunca geleneksel rengi olmuştur.
Bhutan Bayrağının Anlamı
Galler bayrağı ile birlikte ortasında ejderha çizimi bulunan iki bayraktan biri Bhutan bayrağıdır. Anlamı ‘Ejderhalar Ülkesi’ olan Bhutan’ın bayrağındaki turuncu renk, Budizm inancını; sarı renk, laikliği; ejderhanın ayaklarında taşıdığı değerli taşlar refahı ve ejderhanın beyaz rengi, saflığı ifade etmektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Bayrağının Anlamı
7 emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri’nin bayrağı, 1971 yılında kabul edilmiştir. Pan-Arap renklerinden oluşan bayraktaki kırmızı, siyah, yeşil ve beyaz renkler pek çok Arap ülkesinin bayrağında benzer anlamlarla kullanılmaktadır.
Yeşil renk, bereketi ve İslamiyet’i; beyaz renk, ülkenin tarafsızlığını; siyah renk, petrol yataklarını ve emirlerin güçlerini sembolize eder. Kırmızı renge ise, tüm Arap ülkelerinde kullanıldığı için yer verilmiştir.
Çin Halk Cumhuriyeti Bayrağının Anlamı
1949 yılından itibaren kullanılan Çin Halk Cumhuriyeti bayrağında kırmızı renk, komünizmi ve halkı sembolize etmektedir. Bayraktaki büyük sarı yıldız, komünist partinin egemenliğini ve devrimi; dört küçük yıldız ise, çiftçiler, işçiler, küçük burjuva ve Çin-Japon Savaşı’nda komünizmin yanında olan firmaları temsil etmektedir.
Endonezya Bayrağının Anlamı
Endonezya’da bugün kullanılan bayrak, 13. yüzyılda kurulan Majapahit İmparatorluğu’nun bayrağıyla birebir aynıdır. Bu sebeple, Endonezya bayrağı dünyanın en eski bayraklarından biri kabul edilmektedir.
Bayraktaki kırmızı renk, cesareti ve kanı; beyaz renkse, ruhsal öğeleri temsil etmektedir. Ülkede bu iki rengin birlikteliği insanı ifade etmektedir.
Ermenistan Bayrağının Anlamı
Ermenistan bayrağı kırmızı, mavi ve turuncu olmak üzere üç yatay şeritten oluşmaktadır. 1990 yılında kabul edilmiştir.
Bayraktaki kırmızı renk, ülke topraklarını ve dağları, hayatta kalma mücadelesini ve Hristiyan inancını; mavi renk, halkın barış içinde ve bağımsız olarak yaşama iradesini ve turuncu renk, yaratıcılık ile çalışkanlığı sembolize etmektedir.
Filipinler Bayrağının Anlamı
Emilio Aguinaldo tarafından tasarlanan Filipinler bayrağı, Kraliyet Mavisi, Scarlet ve Beyaz renklerden oluşmaktadır. Bayrağın beyaz kısmında 8 köşeli, ışık saçan, sarı renkli bir güneş ile köşelerinde 3 yıldız yer almaktadır.
8 ışın, Filipinlerin 8 bölgesini; 3 yıldız, ülkenin 3 ana kara parçasını (Luzon, Visayas, Mindonao Bölgeleri) temsil etmektedir. Bayraktaki mavi renk, özgürlüğü; kırmızı renk, bağımsızlık savaşında hayatını kaybedenleri ve cesareti; beyaz renkse, barışı ve saflığı sembolize etmektedir.
Filistin Bayrağının Anlamı
Filistin bayrağı, 1916 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başlatılan Arap İsyanı döneminde isyanın sembolü olarak Şerif Hüseyin tarafından tasarlanmıştır. 1964 yılında, Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından; 1988 yılında, bağımsızlığın ilanının ardından Filistin Devleti tarafından resmi olarak kabul edilmiştir.
Pan-Arap renklerini taşıyan bayrakta siyah renk, Abbasileri; yeşil renk Şii Fatımileri; beyaz renk, Emevileri ve kırmızı renk, Osmanlı ile girilen savaşta dökülen kanı temsil etmektedir.
NOT: Asya kıtasındaki bayrakların anlamlarını üç listede toplamaya çalıştık. Ülkeleri seçerken, bayraklarda kullanılan renklerin ve sembollerin birbirinden farklı anlamlar taşımasına dikkat ettik.