Zihinsel engelli bireyler için eğitim hayatı çok önemlidir. Her zihinsel engelli bireye farklı bir eğitim uygulanması gerekmektedir. Burada belirtilen derslerin içeriği de bireysel eğitim için ayrı ayrı planlanmaktadır. Eğitim hayatında bu bireylere en fazla yardımcı olacak, zihinsel engelli bireylerin sosyal hayata uyum sağlamalarını kolaylaştıracak 10 okul dersi:
Görsel Sanatlar ve El Becerileri
Zihinsel engelli bireylerin sanatsal yolla bilgiler edinmelerine katkıda bulunan bir derstir. Ders kapsamında yürütülen çalışmalar, bireylerin bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor yönden gelişimini sağlar. Ayrıca mutluluk, heyecan, haz, vb. duyguların yaşanmasını hedefler.
Müzik ve Oyun
Öğrencilerin hayat boyu kullanabilecekleri müzik becerileri kazanmalarını, bu becerileri kullanarak kendilerini bireysel, sosyal ve duygusal yönden geliştirmelerini, etkili iletişim kurmalarını, müzik etkinliklerini fark etme ve istek duyarak müzik etkinliklerine katılma alışkanlığı edinmelerini sağlayacak düzeyde bilgi, beceri ve değerleri içeren bir derstir.
Spor ve Fiziki Etkinlikler
Günlük yaşam aktiviteleri sırasında kullanacakları hareket yetkinliği, aktif ve sağlıklı hayat becerileri ile birlikte bireysel ve sosyal becerilerini de geliştirerek yetişkinlik dönemi yaşamına hazırlanmalarını sağlamayı hedefleyen bir derstir.
Türkçe
Öğrencinin sözel yönergelere uymasını sağlamak temel hedeftir. Sözcükleri doğru kullanmayı, görsel ve işitsel uyaran verildiğinde tepki vermeyi, el-parmak çalışmalarında kas kuvveti ve koordinasyonunu sağlamayı amaçlar.
Hayat Bilgisi
Konularının temeli insan, doğa ve toplumdur. Öğrencilerin çevredeki doğal ve sosyal hayatı, canlı ve cansız varlıkları incelemelerini, meraklarını gidermelerini sağlamayı hedefleyen bir derstir.
Sosyal Beceriler
Öğrencilerin başkalarıyla ilişki geliştirebilmelerini, insanların duygularını tanıma, anlama ve ifade edebilmelerini, duygu durumlarını düzenleyebilmelerini, olumlu kararlar verebilmelerini, kendi yaşıtlarıyla arkadaşlık ilişkileri geliştirebilmelerini, toplumsal kurallara uyabilmelerini, sorumluluk sahibi ve nazik bireyler olabilmelerini sağlayacak şekilde bilgi, beceri ve değerleri öğretmeyi hedefleyen bir derstir.
Okuma ve Yazma
Zihinsel engelli bireyler için okuma ve yazma çok önemlidir. Kendilerini sosyal hayatın içine dahil edebilmelerini kolaylaştıracak en önemli derslerden birisidir.
Beslenme, Sağlık ve Güvenlik
Öğrencilerin yiyecekleri temiz bir şekilde yeme, sağlık çalışanlarıyla iş birliği yapma, tehlikeli durumların farkına varma ve yardım isteme, güvenli ortamları seçme, yabancıları ayırt etme gibi sağlık ve güvenlik için önem taşıyan becerileri geliştirmeyi hedefleyen bir derstir.
Günlük Yaşam Becerileri
Telefon, bilgisayar, asansör gibi çeşitli araç gereçleri kullanma; zil çaldığında kapıya bakma, perde ve pencere açma, dolap düzeltme, çöp atma gibi ev temizliği ve düzenine katkıda bulunma; mutfak araç gereçlerini kullanma, basit yiyecek ve içecekler hazırlama, yemek masası düzenleme gibi mutfak becerilerini kazandırmayı hedefleyen bir derstir.
İletişim Becerileri
Öğrencilere temel dil, iletişim kurabilme ve öğrenme becerilerini kazandırmayı amaçlayan bir derstir. Birileriyle iletişim kurmak, duyguları ifade etmek, ihtiyaçları bildirebilmek, anlamlı ilişkiler kurabilmek, başkalarının konuşmalarına tepki vermek ve çevresindeki dünyayı daha iyi anlamak dersin temel hedefleridir.