23 Aralık 2021

10 Maddede Hacettepe Üniversitesi

Duhan Yalçın

~8dk

Kuruluşu

Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı tarafından, 8 Temmuz 1967 tarihinde yürürlüğe giren 892 sayılı kanunla resmi olarak kurulmuştur.

Bugün bünyesinde 16 fakülte, 15 enstitü, 2 yüksekokul, 1 konservatuar, 4 meslek yüksekokulu ve 98 araştırma ve uygulama merkezi barındırmaktadır.

Tarihi

Asıl kuruluş amacı, Ankara’da birden çok bulunan sağlık kurumlarını tek çatı altında toplayıp iletişimi ve ulaşımı kolaylaştırmaktır. Önce Hacettepe Bilim Merkezi adını alsa da, sonrasında Hacettepe Tıp Merkezi ve Hastanesi adı altında varlığına devam etmiştir.

İlk yıllarda Tıp, Sağlık, Fen ve Sosyal Bilimler Fakülteleri ile eğitime başlamışsa da, ilerleyen yıllarda bünyesine çokça eğitim birimi katmıştır.

5 adet kampüsü vardır: Balâ Kemal Şahin Kampüsü, Beytepe Kampüsü (5.877.628 m²), Beşevler Kampüsü, Polatlı Kampüsü, Sıhhiye Kampüsü (210.238 m²) ve Sincan Kampüsü.

Üniversitenin Logosu

Hacettepeli öğrenciler tarafından da benimsenmiş meşhur geyik logosu aslında Hacettepe’den bile eskidir. Logo tasarımını Yücel Tanyeri yapmıştır ve başlarda Ankara Üniversitesi’nin tiyatro topluluğu tarafından kullanılmıştır. İçinde H ve T harflerinin de geçmesi bu amblemi yeni üniversite için harika bir aday konumuna getirmiştir. Bu tasarım İhsan Doğramacı’nın isteğiyle yenilenmiş ve yapılan seçimde tüm oyları alarak kullanılmaya başlanmıştır.

hacettepe üniversitesi logo

Sıhhiye Yerleşkesi

Sıhhiye yerleşkesi, Ankara’nın ilk yerleşim bölgesi olan Ulus semti ile Hamamönü semtleri arasındaki bölgede yer almaktadır. Bu yerleşke Sıhhiye, Kurtuluş, Kızılay, Opera ve Samanpazarı bölgelerine yakınlığı sebebiyle merkezi bir konumdadır. Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Fakülteleri içerisinde bulunmaktadır.

hacettepe üniversitesi sıhhiye yerleşkesi

Beytepe Yerleşkesi

Kampüs, Ankara-Eskişehir yolunda, Beytepe mevkiinde; 5.877.628 m² alan üzerinde kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi’nin en büyük yerleşkesidir. Beytepe metro durağından kampüs içine doğrudan ring ulaşımı sağlanmaktadır. Diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, sağlık bilimleri ve tıp fakültesinin ile teknik meslek bölümleri dışındaki fakültelerin hepsi Beytepe Kampüsü’nde bulunmaktadır.

2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı da buraya taşınmıştır. Kampüste yaşayanların rahatı ve dışarıya çıkmadan her işlerini halledebilmeleri için Beytepe Alışveriş Merkezi (BAM) ve City adında iki alışveriş merkezi, Nacho adında kocaman bir kafeterya, ATM’ler, sosyalleşmek için birkaç kafe ve ormanın içerisinde yapay birkaç gölden oluşturulmuş yeşil vadi vardır.

hacettepe üniversitesi beytepe yerleşkesi

Kulüpler

Birçok farklı alanda 152 aktif topluluğuyla Hacettepe Üniversitesi bünyesinde tam bir kültür şöleni oluşturmaktadır. Spordan girişimciliğe kadar her daldan ilgi alanına hitap edebilen kulüpler tarafından her yıl pek çok etkinlik düzenlenmektedir.

Ünlü Mezunlar

Pek çok başarılı sima Hacettepe’nin yollarından geçmiştir. Bu isimlerden bazıları:

  • Sinan Çetin: Film yönetmeni olan Sinan, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü mezunudur.
  • Özge Ulusoy: Manken, dizi oyuncusu ve sunucu olan Ulusoy, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Klasik Bale Bölümü mezunudur.
  • Aslı Tandoğan: Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Arp Bölümü mezunudur.
  • Engin Günaydın: Burhan Altıntop olarak da tanıdığımız ünlü oyuncu, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında okumuştur.
  • Uğur Erdener: Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı olan Erdener, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur.
  • Mustafa Akaydın: Akdeniz Üniversitesi’nin eski rektörü, 1 dönem Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanlığı görevini yapmış Akaydın, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur.
  • İsmet Özel: Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü mezunudur.
  • Güldal Akşit: 2002-2003 yılları arası Turizm Bakanlığı yapan siyasetçi Akşit, Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu mezunudur.
  • Erdal Beşikçioğlu: Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunudur.

Hacettepe Üniversitesi’nin Türkiye’de ve Dünyada Yeri

URAP (University Ranking by Academic Performance) verilerine göre; Türkiye’de bulunan devlet üniversiteleri içerisinde 2014-2015, 2018-2019 yıllarında birinci; 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 yıllarındaysa birinciliği ODTÜ’ye vererek ikinci olmuştur. 2021-2022 verilerindeyse tekrar birinciliği göğüslemiştir.

Yine URAP verilerine baktığımızda; dünya çapında 2021-2022 yılında 524’üncü, 2017-2018 yılında 543’üncü, 2016-2017 yılında tekrar gerileyerek 546’ncı olmuştur.

İhsan Doğramacı

3 Nisan 1915’te, bugün Irak sınırları içerisinde bulunan Erbil’de doğmuştur. İlk YÖK başkanı olan ihsan Doğramacı, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi’nin kurucusudur. 25 Şubat 2010’da Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde, çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat etmiştir.

Yaşamı boyunca öncelikle tıp alanında olmak üzere ülkemize pek çok alanda katkısı bulunmuştur. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Farsça konuşabilmesinin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü tarafından Kamerun – Yaounde, Nijerya-İfe, Brezilya-Brasilia ve Kanada-Sherbrooke’da tıp fakültelerinin kurulması ve eğitim programlarının düzenlenmesinde danışmanlık görevlerini yapmıştır. Ayrıca üniversitede okumak için öğrencilere getirilen harç uygulaması, Doğramacı’nın başkanlığındaki YÖK tarafından başlatılmıştır.

ihsan doğramacı

İhsan Doğramacı’nın Ölümü

25 Şubat 2010’da hayata gözlerini yuman Doğramacı, pek çok insanı, özellikle koca bir okulu gözyaşları ve keder içinde bırakmıştır.

Doğramacı’nın anısına, kurucusu olduğu Bilkent Üniversitesi’nin internet sitesinde özel bir sayfa hazırlanmıştır.

Pek çok ünlü simanın da üzüntülerini dile getirdiği bu kayıpta taziyelerinin sunanların arasında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yer almıştır.

Bilkent Doğramacızade Ali Paşa Camisi’ne getirilen Doğramacı’nın cenazesi anıt mezarına defnedilmiştir.

ihsan doğramacı anıt mezar

Hacettepe Üniversitesi’nin Geleceği

Doğramacı’nın ardından toplam 11 adet rektör değiştiren üniversitede; rektörlerin ikisi YÖK tarafından, üçü seçimle, biri vekâleten, altı tanesi de cumhurbaşkanı tarafından atanmıştır.

Kurucusunun ‘Daha İleriye… En İyiye…’ vizyonunu gerçekleştirmeyi hedef edinmiş Hacettepe Üniversitesi, gelişmeye devam etmektedir.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button

Duhan Yalçın

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.