21 Mayıs 2020

10 Maddede Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ): ‘Bizler Dünyayı Değiştirebiliriz’

Mustafa Keleş

~9dk

Tarihi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 günü, dönemin başbakanı Adnan Menderes ve bir grup akademisyen tarafından Ankara’da kurulmuş devlet üniversitesidir.

1956 yılında, sadece Mimarlık Fakültesiyle öğretime açılan üniversitede bugün; 41 lisans programının yer aldığı 5 fakülte, 105 yüksek lisans ve 69 doktora programının bulunduğu 5 enstitü yer almaktadır.

Ayrıca 791 öğretim üyesi, 225 öğretim görevlisi, 1.273 araştırma görevlisi ve 28.000’den fazla öğrenci bulunmaktadır. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi; yabancı dilde eğitim vermek, merkezi bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak ve internet bağlantısını gerçekleştirmek gibi ülke çapında birçok ilki gerçekleştirmiştir. 

odtü metu logo

Hazırlık 

İlk girdiğinizde kampüsün büyüklüğüyle etkilendiğiniz, Kültür Kongre Merkez’inde yapılan oryantasyon konuşmalarında tüylerinizin diken diken olduğu, Çatı Açık Büfe’nin menüsüyle etkilendiğiniz ve sonrasında da hayatınız boyunca hiçbir zaman unutamayacağınız ve her zaman eviniz olarak göreceğiniz okulunuzun ilk yılı. 

Eğitim dili %100 İngilizce olan ODTÜ’de, hazırlık öğrencilerine İngilizce eğitim Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda verilmektedir. Çoğu öğrencinin en rahat ve en mutlu senelerini geçirdiği hazırlık bölümü aynı zamanda ülkemizin en önde gelen yabancı dil eğitim merkezlerinden biridir. Fakülte ayrımı olmadan yerleştirildiğiniz hazırlık sınıflarında, her bölümden öğrenciyi tanıyabilirsiniz. 

odtü Einstein büstü

TEKNOKENT

Türkiye’nin ilk bilim ve araştırma parkı olan ODTÜ TEKNOKENT için çalışmalar, 80’li yılların sonunda Amerika ve İngiltere gibi ülkelerdeki örnekler incelenerek başlamıştır. 1992 yılında ODTÜ TEKMER hizmete açılmıştır. ODTÜ TEKMER’de elde edilen başarılar ODTÜ TEKNOKENT’in açılmasına öncü olmuştur ve 2000 yılında, ODTÜ TEKNOKENT’in ilk hizmet binası açılmıştır. Yazılım-Bilişim, elektronik, makine ve tasarım, medikal uzay-havacılık, otomotiv gibi onlarca alanda çalışan 400’ün üzerinde şirketin oluşturduğu ODTÜ TEKNOKENT simülasyon projeleri, güç kaynakları, lazer uygulamaları, lazer teknolojileri, doku ve gen araştırmaları gibi onlarca AR-GE çalışmasına ev sahipliği yapmaktadır. 

Kısa sürede dünyanın en çok satan oyunları arasına giren Mount&Blade oyunları da, bir ODTÜ TEKNOKENT şirketi olan Taleworlds tarafından yapılmıştır.

Yüzüncü Yıl

Kampüse yakınlığıyla ve ikamet edenlerin çoğunluğunun ODTÜ’lü olması sebebiyle ODTÜ’nün ayrılmaz bir parçası haline gelen Yüzüncü Yıl Mahallesi; içindeki kafe ve barları, Merkez Çarşısı ve Naz Tekel Bayisi ile ODTÜ’lü öğrenciler için vazgeçilmez bir yer haline gelmiştir.

odtü old photo

Topluluklar 

ODTÜ’de okuyan her öğrenci, ilgisine göre işletme topluluğundan caz topluluğuna, Amerikan futbol takımından su altı ragbi takımına kadar 110’dan fazla kültürel ve spor topluluğuna katılabilir. Ayrıca yılda ortalama 1300 kültürel, sanatsal ve sportif etkinlik öğrenci toplulukları tarafından gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak, her yıl yapılıp yapılmama tartışmasıyla ve gelen sanatçılarıyla ülke gündemine oturan uluslararası bahar şenliği ODTÜ’nün vazgeçilmez bir parçasıdır.

odtü fen edebiyat fakültesi

Uluslararası Saygınlık

Her yıl 85 farklı ülkeden 2000’den fazla yabancı öğrencinin okuduğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi, uluslararası platformlarda da her zaman kendini göstermiştir. NASA, NATO, BM, Dünya Bankası ve Erasmus gibi pek çok kuruluşta ve programda rol oynayan ODTÜ, Times Higher Education 2014 listesinde 85. sırada yer alarak bu listede ilk 100’e girebilen ilk Türk üniversitesi olmuştur.

Kampüs

Öğrencilerin ve akademisyenlerin çabasıyla ağaçlandırılan ve koskocaman bir orman haline gelen ve Türkiye’nin en büyük kampüsü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara Kampüsü neredeyse küçük bir ilçe büyüklüğündedir. Alışveriş merkezinden restoranlara kadar içinde onlarca bina bulunduran kampüs, öğrencilerin kampüs dışına çıkmadan yaşamasına yardımcı olmaktadır. İçinde onlarca farklı ülkeden gelen öğrencilerle oturup sohbet edebileceğiniz, koşturarak derslere yetişmeye çalışacağınız Devrim Stadyumu’nda bahar aylarında çimlere uzanarak dinlenebilirsiniz. Ayrıca kampüs alanının içinde bulunan Eymir Gölü de öğrencilerin kürek sporunu yapabileceği, balık avlayabileceği veya piknik yapabileceği bir yer haline gelmiştir.

odtü petrol

Diğer Yerleşkeler

Yalnızca lisansüstü eğitim veren ve Mersin Erdemli’de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü, Ankara dışında açılan ikinci yerleşke olma özelliğini taşımaktadır. Açılan ilk yerleşke Gaziantep Yerleşkesi’dir. Bu yerleşke daha sonra Gaziantep Üniversitesi’ne dönüşmüştür. Ayrıca ülke dışında yerleşke kuran ilk Türk üniversitesi olan ODTÜ’nün Kuzey Kıbrıs yerleşkesi 2000 yılında kurulmuştur. 

odtü mimar sinan büstü

Kültür 

Öğrenciler, akademisyenler ve çalışan bütün personeller arasında ‘hocam’ kelimesinin kullanılması, otostop alışkanlıkları ve mezuniyetlerde kep atılmaması gibi kendine özgü bir kültürü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, devasa bir kampüs içinde yaşayan kocaman bir ailedir. ODTÜ’ye gelen herkesin ‘eee maviden başka renkte ring yok ki, benim sarı ringe binmem lazım’ dediği kampüs içinde ulaşımı kolaylaştıran eski otobüslerden oluşan ring sistemi de ODTÜ kültürünün bir parçasıdır. Herkesin rahatlıkla düşüncelerini ifade edebildiği, istediği şekilde yaşadığı, herkesin birbirine saygı duyduğu ODTÜ Kampüsü her zaman özgürlüğün temsili olmuştur. 

Önemli Mezunlar

Şu ana kadar 120 binin üzerinde mezun veren ODTÜ’nün mezunları arasındaki bağın kopmaması için 15’i yurt içinde ve 21’i yurt dışında olmak üzere, toplam 36 Mezunlar Derneği vardır. 

ODTÜ’nün mezunları arasında Ali Babacan, Can Dündar, Elif Şafak, Emin Çölaşan, Derya Köroğlu, Levent Ülgen ve Mustafa Varank gibi yüzlerce ünlü ismin yanında yüzlerce şirket yöneticisi ve bilim adamı vardır. CNBC-e dergisinin 2010 Temmuz sayısında yer alan CEO Fabrikası ODTÜ başlıklı yazıda, 2010 ekonomik krizi döneminde krizi en iyi yöneten 100 şirketin 14’ünün CEO’sunun ODTÜ’lü olduğunu söylenmiştir. Ayrıca NASA’nın önemli projelerinden biri olan Mars Science Laboratory projesinin temel taşlarını atan bilim adamlarından biri olan Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe de bir ODTÜ’lüdür. 

odtü logo
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Mustafa Keleş

Mustafa Keleş

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.