29 Haziran 2020

Yaşamınızı ve Hayata Bakışınızı Değiştirebilecek 10 TEDx Konuşması

Hamid

~7dk

Köprüyü Yavaş Geçenler, Barış Özcan, TEDx SEV American College 

Muhtemelen Youtube kanalından da tanıdığınız Barış Özcan’ın Köprüyü Yavaş Geçenler adlı harika bir konuşması var. Konuşmada uzun yaşam, uzun yaşamın sırları ve benzeri konulardan bahsedip kendi düşüncelerini aktarıyor. 

Ey İnsan, Sen Vicdanını Nerede Kaybettin?, Emin Çapa, TEDx Istanbul 

Birkaç TEDx konuşması olan Emin Çapa’nın bence en çarpıcı konuşması bu. Konuşmada bilimin, eğitimin önemi, en son teknolojik gelişmeler ve birçok benzer konuya değiniyor. İnsanlığın ve evrenin geçmişi ve gelecekle ilgili, neydik ve nereye gidiyoruz gibi felsefi sorularla ilgi de oldukça önemli düşünceler sunuyor Emin Çapa.

Kötümserleri Sevin, Onlar Sizin Gerçek Dostlarınızdır., İlker Canikligil, TEDx Istanbul 

Konuşmanın ismi ve konusu farklı, ayrıca içinde biraz sistem eleştirisi de bulunuruyor. İlker Canikligil TEDx’in hep gaza getirici, motivasyon konuşmalarının aksine kötümserlik, gerçekçilik gibi kavramların öneminden bahsediyor. 

‘Eğer siz bal mumu ile güneşe uçacağım diyorsanız ve ben size olmaz diyorsam bu beni kötümser değil akıllı yapıyor.’

İnsanın Fabrika Ayarları, Sinan Canan, TEDx Ankara 

Sinan Canan Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından birisi. Fazlasıyla dikkat çeken fikirlere sahip. Bu konuşması da fazlasıyla çarpıcı. İnsan nasıl yaşamalı, neler yaparsak daha çok ve mutlu yaşarız gibi konulara değiniyor. Sinan Canan’a göre; insan eğer fabrika ayarlarına uygun şekilde yaşarsa daha üretken, mutlu ve uzun bir yaşama sahip olabilir. Bu ayarlar (kurallar) kısaca şu şekilde 

  • Bol hareket etmek , zamanımızın çoğunu oturmakla geçirmemek.
  • Az, çeşitli ve aralıklarla yemek.
  • Duygusal, zengin sosyal ilişkilere sahip olmak ve onları korumak.
  • Stres seviyesini düşürmek, daha az stresle yaşamak.
  • Sınırları aşmak, kalıpların içerisinde sıkışıp kalmamak. 

Your Brain Hallucinates Your Conscious Reality, Anil Seth 

Anil Seth bir nörobilimci ve konuşmasında modern bilimin en büyük gizemi olan bilinç, bilinçli olmak ve benzeri konuları ve bunların beynimizdeki yansımasını ele alıyor. 

Konuşmada bahsedilen deneyler çok derin düşüncelere dalmamıza ve insan doğası ile ilgili bildiklerimizi bir kez daha gözden geçirmemize sebep oluyor. 

‘Hepimiz hayal görebiliriz hatta şu an bile görüyoruz. Ama eğer illüzyonlarımız ortak ise, bunu gerçeklik adlandırıyoruz.’

My Philosophy for a Happy Life, Sam Berns, TEDx MidAtlantic 

Sam Berns, 10 milyonda bir görülen Progeria isimli bir hastalığa sahip. Bu hastalık dış görünümünü etkilemesinin yanı sıra birçok şeyi yapmasını da engelliyor. Fakat tüm bunlara rağmen Berns oldukça mutlu ve mutlu bir hayata sahip olmak için izlenebilecek bir felsefeyi bizlerle paylaşıyor.

My Path To Becoming A Buddhist, Emma Slade, TEDx Sevenoaks School 

Eğer bir adam kafanıza silah doğrultmuş olsaydı, o anda sizin için önemli olan ne olurdu? O an için düşündüğünüz, aklınızdan geçen şeyler ne olurdu? Emma Slade bu durumu yaşamış ve bundan sonra hayatı değişmiş bir insan. Yaşam ve ölüm arasında kalınca tüm düşünce sistemi, hayatı değişen birisi. Slade, nasıl bir budiste dönüştüğünü ve bu yolda başına gelenleri aktarıyor. Oldukça etkileyici ve ufuk açıcı bir konuşma. 

The Other Side of Ego, Jonathan Gravenor, TEDx Ocala 

Bu konuşma da değişim ve hayata bakışımız ile ilgili. Kansere yakalandıktan sonra başına gelen ilginç ve duygusal olayları anlatan Jonathan, önyargılarımız, hayata bakışı açılarımız ile ilgili fikirler sunuyor. 

Türk Hamamlarında Suyun Kaldırma Kuvveti Neden Yok?, Emin Çapa, TEDx Istanbul 

Emin Çapa’dan bir mükemmel konuşma daha… Emin Çapa, bu konuşmasında tarihin önde gelen bilim adamlarıyla çıktığı yolculuğa Türk eğitim sistemine yönelttiği eleştirilerle devam ediyor. Günümüzde yaşanan bilimsel patlamada ülkemizin rolünü iyi belirlemesi gerektiğini anlatırken ekliyor: Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini hamamda bulduysa, binlerce yıldır milyonlarca Türk neden suyun kaldırma kuvvetini bulamadı? Emin Çapa’nın anlattıkları fazlasıyla çarpıcı ve Türkiye’nin eğitim sistemi ile ilgili önemli fikirler sunuyor.

The First 20 Hours – How to Learn Anything, Josh Kaufman, TEDx CSU 

İstediğiniz her şeyi çok kısa sürede öğrenmek ister miydiniz? 

Josh Kaufman, ‘bir şeyi öğrenmek için 10.000 saate ihtiyacınız var’, şeklindeki oturmuş bir fikri yeniden değerlendirmemizi öneriyor. 

Bir şeyi öğrenmede ilk 20 saatin fazlasıyla önemli olduğundan bahseden Josh Kaufman’a göre istediğimiz her şeyi 20 saatlik bir çabanın sonucu önemli bir seviyeye gelecek şekilde öğrenebiliriz.

  • Beceriyi iyice analiz et, onu parçalara ayır ve hangi seviyeye ulaşmak istediğini belirle,
  • En az 3-4 farklı kaynaktan bilgiler edin, kendini düzeltmeye yetecek kadar öğren,
  • Dikkat dağıtıcı şeylerden uzak dur,
  • Ve en önemlisi en az 20 saat çalış.
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button

E-bültenimize kaydolun.