Kendinizle Baş Başa Kalın
Yaratıcılığınızı geliştirmek için öncelikle, görev ve sorumluluklarınızı farkında olun. Neyin öncelikli olduğunu belirleyin ve bir program hazırlayın. Böylece zihninizi boşaltabilir ve yeni şeyler düşünebilirsiniz.
Programınızda, yalnız kalabileceğiniz zamanlar ayırın. Ancak zihninizin arka planında başka sorular ve sorunlar varken yeni bir şeyler üretmek ve geliştirmek zor olacaktır.
Keyifle Zaman Geçireceğiniz Ortamlar Oluşturun
Odanızda ya da evinizde, kendi ilgi ve zevklerinize göre düzenlediğiniz; yalnız vakit geçirebileceğiniz, müzik dinleyebileceğiniz ya da bir şeyler okuyabileceğiniz bir alan oluşturun. Duvar renginden, mobilyaya ve aksesuarlara kadar kendiniz için düzenlediğiniz, sizi içine alan bir alanınız olsun.
Okuyun
Kitaplar, dergiler, makaleler… Okumayı çok sevmiyor olabilirsiniz. Ancak farklı bakış açılarını, ruh durumlarını ve düşünce biçimlerini okuyarak gözlemleyebilirsiniz.
Her gün okumaya vakit ayırın. İster 1 sayfa, ister 30 dakika…
Yeni Şeyler Deneyin
Daha önce denemediğiniz şeyleri yapmayı deneyin. Yapmayı bilmiyorsanız bir çeşit yemek yapmayı öğrenin, daha önce hiç yazmayı denemediyseniz bir şiir ya da hikaye yazmayı deneyin.
Yanılmaktan, yanlış yapmaktan ya da yapamamaktan korkmayın.
Mekan Değiştirin
Tüm zamanınızı bildiğiniz, tanıdığınız yerlerde geçirmeyin. Haftada bir günü ya da gün içinde 1-2 saati başka bir yerde geçirmeyi deneyin.
Yeni yerler keşfedin. Farklı mekanlar, insanlar ve tasarımlar dünyaya yeni bir açıdan bakmanızı da sağlayabilir. Hem ne demişler; tebdili mekanda ferahlık vardır.
Yürüyüş Yapın
Kararsız kaldığınız konuları ya da çözemediğiniz problemleri yürüyüş yaparak düşünmeyi deneyin. Özellikle doğayla iç içe ortamlarda yapacağınız yürüyüşler, sizi hem pozitif olarak etkileyecek hem de yeni bakış açıları geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Fikir Alışverişi Yapın
Aklınıza takılan konularda başkalarıyla fikir alışverişinde bulunmaktan kaçınmayın. Herkesin size katacağı bir şey mutlaka vardır.
Film İzleyin
Tıpkı kitaplar gibi, filmler de yeni bakış açıları geliştirmenize yardımcı olacaktır. Sevdiğiniz türlerin yanı sıra daha önce izlemediğiniz türlerde de filmler izlemeye çalışın.
İlham Defteri Hazırlayın
Beğendiğiniz yazıları ve görselleri bir defterde toplayın. Dilerseniz parçalardan anlamlı ya da ilham verici bütünler oluşturacak kolajlar yapabilirsiniz.
Kendinize Değer Verin
Ve son olarak; kendinize değer verin! Bu, en büyük motivasyon kaynağınız olacaktır.