Üniversiteye girme hayalleriyle geçen bir lise hayatı, ardından sınav, bölüm ve üniversite seçimi ve sonunda üniversiteye yerleştiniz. Pek çok kişiden duyduğunuz gibi, üniversite hayatı göz açıp kapayıncaya kadar geçip bitecek. Peki, üniversite bittiğinde hayata hazır olacak mısınız?
Hem üniversite hayatını dolu dolu yaşamanız hem de mezun olduktan sonra pişman olmamanız için 10 tavsiye:
Kendinizi tanıyın
Hedeflediğiniz bir üniversitede, sevdiğiniz bir bölümde okuyorsanız, çok şanslısınız. Ama belki de, gerçekten istediğiniz bölümde olup olmadığınıza emin değilsiniz. Her iki durumda da kendinizi daha iyi tanımalı, neleri istediğinizi ve neleri istemediğinizi farkına varmalısınız.
Böylece, gelecekte seveceğiniz bir kariyer yolunda ilerleme ve mutlu olma şansınız daha fazla olacaktır.
Bir hobi edinin ve kendinizi bu alanda geliştirin
Üniversite yılları, en az sorumlulukla pek çok aktiviteye vaktinizin olacağı en kıymetli dönemlerden biri. Bu dönemde hayatınızın geri kalanında da severek yapabileceğiniz bir hobi edinebilir ve kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz.
Çoğu zaman iş hayatının stresi ve sorumlulukları sebebiyle yeni bir hobi edinemesek de, düzenli olarak yaptığımız aktiviteleri sürdürebiliyoruz. Hatta hobilerimiz ek gelir kazanmamıza yardımcı bile olabiliyor.
Ek gelir elde edebileceğiniz bir hobi, işten ayrılmak istediğinizde maddi olarak güvende hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca araştırmalar; ek gelir kazanan çalışanların hem özgüvenlerinin hem de performanslarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Seyahat edin
Üniversite yıllarında maddi kaynağınız kısıtlı olsa da, öğrencilere sunulan pek çok fırsatı kullanabilirsiniz. Yurtdışı öğrenci değişim programları, şehirlerarası turlar, Work&Travel ve Interrail gibi seçenekleri değerlendirerek vizyonunuzu ve ufkunuzu genişletebilirsiniz.
Yaz aylarını değerlendirin
Her yaz döneminde farklı şehirlerde ve firmalarda alanınızla ilgili staj yaparak deneyim kazanabilirsiniz. Ya da henüz gelecekte ne yapacağınızı bilmiyorsanız, çeşitli iş fırsatlarını değerlendirerek kariyerinizi nasıl yönlendireceğinize karar verebilirsiniz.
Yabancı dil öğrenin
İngilizce bilmek artık tek başına yeterli değil. Akıcı bir İngilizcenin yanı sıra en az bir dili daha en azından orta seviyede bilmek, hem kariyerinizde hem de hayata bakışınızda yeni pencereler açacaktır.
Bunun için hem ücretsiz dil öğrenme uygulamalarına bolca vakit ayırabilir hem de Work&Travel gibi programlara katılabilirsiniz.
Çevrimiçi platformlarda yer alın
Teknolojinin hızla geliştiği ve hayatımızın pek çok alanında yer aldığı günümüzde, değişen dünyanın bir parçası olmak büyük önem taşıyor. Sosyal medya platformlarının yanı sıra ilginizi çekecek konularda paylaşım yapan platformları takip edebilir ve siz de ilgi alanlarınız ve yetenekleriniz doğrultusunda paylaşımlar yapabilirsiniz.
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinin
Kendinizi her daim güncel tutmak ve geliştirmek için yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinin. TedX konuşmalarından podcastlere kitaplardan süreli yayınlara, takip edebileceğiniz pek çok platformun yanı sıra alanınızla veya ilginizi çeken diğer alanlarla ilgili eğitimlere ve sertifika programlarına katılabilirsiniz.
Gönüllü olun
Gönüllü olarak projelere ve sivil toplum örgütlerine katılarak başkalarına destek olabilirsiniz. Bununla beraber gönüllülük, yeni insanlar tanımınızı ve farklı bakış açıları geliştirmenizi sağlayacaktır.
Sosyalleşin
Yeni insanlar tanımaktan çekinmeyin. Arkadaşlarınızla vakit geçirin. Eğlenin, paylaşın, dostluklar kurun… Ama Jim Rohn’un, insan, birlikte en çok zaman geçirdiği beş kişinin ortalamasıdır, sözünü de unutmayın.
Meditasyon yapın
Meditasyon, kendimizi dinlemeye, daha iyi anlamaya ve keşfetmeye yardımcı olmasının yanı sıra daha huzurlu olmamıza, stresle baş edebilmemize de destek olacaktır.
‘Geçmişte kim olduğunu bilmek istiyorsan, şu an kim olduğuna bak. Kim olacağını bilmek istiyorsan, ne yaptığına bak.’
Buddha