13 Kasım 2022

Nina Simone: Dünyanın Açtığı Zalim Savaşa Sesinin Rengiyle Cevap Vermiş Güçlü Bir Kadın

Emine Şule Türkoğlu

~6dk

Nina Simone Kimdir?

Gerçek ismi Eunice Kathleen Waymon olan Nina Simone, 21 Şubat 1933 tarihinde ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde, dördü kız dördü erkek olan sekiz kardeşin altıncısı olarak dünyaya geldi.

Henüz 4 yaşındayken, kariyerine annesi ve kardeşleri ile kilise korosunda şarkı söyleyerek başladı. Müziğe doğmuş, müzik için doğmuş yetenekli bir kadın olan Nina’nın eşsiz renkli sesi, kendisi küçük bir kız çocuğuyken bile ışıltısını etrafa saçıyordu. 1938 yılında Nina’nın bu eşsiz yeteneğinin farkına varan bir hayırsever, kendisine piyano dersleri vermeye başladı.

nina simone
Görsel Kaynağı

Nina Simone İsmi

Nina Simone, 1958 yılında, erkek arkadaşının kendisine seslenme şeklinden esinlenerek, İspanyolcada ‘kız’ anlamına gelen ‘nina’ kelimesine, hayranı olduğu Fransız sanatçı Simone Signoret’in ismini ekleyerek kendisine bugünlere dek bilinirliğini koruyacak bir sahne ismi yarattı.

Eğitimi

Sene 1950, Nina henüz 10 yaşındayken New York Juilliard Müzik Okulu’nda eğitim görmeye başladı. İnsanların sadece iyi ve kötü diye ayrılması gerçeğine gözlerini kapatan toplumların baskısı yüzünden ailesi ile birlikte Philadelphia’ya taşınmak zorunda kaldı. Müziğe olan tutkusunu bastıramayan Nina Simone, 1954 yılında Atlantic City’de bulunan Midtown Bar ve Grill’de şarkı söylemeye başladı.

İlk Albümü

İlk albüm çalışmasını 1959 yılında yaptı. Başarı basamaklarını matematiksel olarak çok kısa sürede yapmış gözükse de sesinin ve emeğinin karşılığıyla bunu hak etti. Dünyanın ona ve ırkına açtığı zalim savaşa, dünya başarı sıralamasına ismini yazdırarak satış rakamları bir milyonu aşan albümler yaparak cevap verdi. Klasikler arasında yer alan albümdeki My Baby Just Cares For Me adlı parçası 30 yıl sonra bile popülerliğini koruyarak “Chanel No:5” adlı parfümün reklam filminde kullanıldı.

Irkçılığa, Şarkılarıyla Karşılık Verdi

Aynı zamanda şarkı sözü yazarlığı da yapan Nina Simone, ‘Four Woman’ adlı eserinde siyahi kadınların çektiği işkenceyi anlatmıştır.

‘Mississippi Goddam’ adlı şarkısı, Medgar Evers adlı ırkçılığa direniş kahramanının öldürülmesi ve bir siyahi kilisesi bombalanması sonucunda dört küçük siyahi çocuğun ölmesi gibi olayları protesto etmek için yazmıştır.

‘I Put Spell on You’

Nina Simone, yaşadıklarına yalnızca şarkılarında yer vermedi, “I Put Spell on You” adını verdiği biyografik eserini 1971 yılında kaleme aldı.

Nina Simone 1967 yılında Phyl Garland’a verdiği röportajda;

“Anladığım kadarıyla bizim gibi insanlar için milyonlarca insanın söyleyemediği şeyleri söylemek, gerçekleri yansıtmak dışında bir amacı yok. Sanırım, bu bir sanatçı için öldüğümüzde geride bırakacağımız miras olacaktır. Umarım, ben de Billie Holiday gibi şanslı biri olurum.”

diyerek kendisini ifade etti.

nina simone
Görsel Kaynağı

Sanatçı her ne kadar caz vokalisti olarak tanımlansa da caz müziği için düşüncelerini 1997 yılında Brantley Bardin’e şu sözleriyle ifade etti:

“Çoğu beyaz için caz siyah anlamına gelir, caz kir demektir, benim çaldığım ise bu değil, ben siyah klasik müzik çalıyorum, bu yüzden caz kelimesini sevmiyorum, aynı şekilde Duke Ellington`ı da sevmiyorum, benim için sadece siyahları tanımlayan bir terimdir caz.”

İçine doğduğu ve içinde varolduğu öfkede söz sahibi olmak isteyerek, siyasi duruşunu hayatının sonuna dek sürdüren Nina Simone, 2003 yılında vatanı kabul ettiği Fransa’da 70 yaşındayken hayatına veda etti. (21 Nisan 2003)

Efsanevi caz ve blues şarkıcısı Nina Simone, hayatı boyunca 500’den fazla sayıda şarkıya imza attı, 60 kadar albüm kaydetti. ‘Jazz Cultural Award’ ödülünü alan ilk kadın oldu ve müziğiyle siyah özgürlük mücadelesine önemli katkıda bulundu.

BONUS

Nina Simone’nin eşsiz sesinden dinlenmesi gereken şarkı listesi top 10:

  • Feeling Good
  • My Baby Just Cares For Me
  • I Put A Spell On You
  • I Wish I Knew (How It Would Feel To Be Free)
  • Baltimore
  • Sinnerman
  • Here Comes the Sun
  • Lilac Wine
  • Ne Me Quitte Pas
  • The Twelfth of Never

Kapak Fotoğrafı

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Emine Şule Türkoğlu

Emine Şule Türkoğlu

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.