7 Kasım 2017

Türkiye’de Yetişen ve Dünya Çapında Tanınan 10 Müzisyen

Burcu Tur Yüksel Akay

~11dk

Türkiye’de yetişen ve tüm dünyada tanınan sanatçıları listelere sığdırmak neredeyse imkansız. Pek çok başarılı esere imza atmış müzisyenlerimizin bir kısmını listemize ekledik. Siz de yorumlarınızla listeyi daha da genişletebilirsiniz.

Barış Manço

Müzisyen olmasının yanı sıra farklı sanat dallarında da eserlere imza atan Barış Manço, Türk Rock müziğinin öncüleri arasında yer alıyor. Dönence şarkısıyla dünyadaki ilk psikedelik müzik örneklerinden birini veren Manço, şarkıcı olmasının yanı sıra bir söz yazarı, besteci, televizyon programı yapımcısı, sunucu, köşe yazarı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı ve Kültür Elçisidir.

Belçika Kraliyet Akademisinde Resim, Grafik ve İç Mimari alanında öğrenim gören Manço, akademiyi birincilikle bitirmiştir. 200’ün üzerinde bestesi olan sanatçı, dünyanın dört bir yanında televizyon programı yapmış ve konserler vermiştir. Şarkılarının pek çoğu Yunanca, Japonca, Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça ve İbranice gibi çok sayıda dilde yorumlanmıştır.

Okay Temiz

Ankara Klasik Müzik Devlet Konservatuvarında vurmalı çalgılar ve timpani öğrenimi gören Okay Temiz, dünyaca ünlü bir caz sanatçısı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısıdır.

Ulvi Temel Orkestrası ile Avrupa’nın pek çok ülkesinde dans lokallerinde çalışan Temiz, trompetçi Maffy Falay ile Sevda grubunu kurmuştur. Yine dünya çapında bir trompet ustası olan Don Cherry ile pek çok festival ve konserde yer almış, Cherry ile plaklara imza atmıştır. Grup, aralarına basçı Johnny Dyani’nin katılmasının ardından New Hamphsire College’da ders vermiştir.

Kurduğu İsveç-Türk caz grubu Oriental Wind ile Batı ve Türk enstrümanlarını bir araya getiren Temiz, Avrupa’dan Asya ve Amerika’ya kadar dünyanın pek çok yerinde turneler düzenlemiş ve albüm çalışmaları gerçekleştirmiştir. Ayrıca Barcelona’dan Zürih’e, Ljubliana’dan Amsterdam’a kadar dünyanın dört bir yanında Türk ve dünya ritimlerini tanıtan programlar yapmış ve seminerler düzenlemiştir.

Durul Gence

Orta Doğu Teknik ve Hacettepe Üniversitelerinde eğitim de vermiş olan Durul Gence; vokalist, davulcu, besteci, aranjör ve orkestra şefidir.

Ajda Pekkan, Gönül Yazar ve Tanju Okan gibi isimlerin yanı sıra Sonny Sharock, Herb Geller, Bertice Reading, Four Pennies, Lili Ivanoca, Peter Bastian, Anders Koppel ve Herbie Mann gibi dünyaca ünlü isimlerle çalışmıştır.

Kerem Görsev

Bir caz sanatçısı, piyanist ve besteci olan Kerem Görsev; Ed Howard, Rabin Kenyata, Doris Troy, Eric Revis, Allan Haris, Steve Kirby, Marcus Strickland ve Elvin Jones Jazz Machine gibi dünyaca ünlü sanatçılarla birlikte çalışmıştır. Dünyanın dört bir yanında konserler veren Görsev, St. Petersburg Philarmonic Orchestra ile kendi bestelerinden oluşan bir albüm çalışmasına da imza atmıştır.

Leyla Gencer

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı ve opera sanatçısı olan Leyla Gencer, 20. yüzyılın en önemli sopranolarından biri kabul edilmektedir.

Milano’dan Roma’ya Viyana’dan San Francisco’ya, Köln’den Londra’ya ve Bilbao’dan Buenos Aires’e kadar dünyanın dört bir yanında hem opera sahnelerinde hem de resitallerde yer almıştır.

Bülent Bezdüz

İki defa En İyi Opera Kaydı dalında Grammy ödülü kazanmış olan Bülent Bezdüz, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde çalışırken Avrupa Opera Merkezi’nden davet alarak Manchester’a gitmiştir.

Paris Şan Yarışması’nda ikincilik kazanan Bezdüz, Mozart’ın Lucio Sillaile eseri ile uluslararası solistlik kariyerine başlamıştır. Dünyanın dört bir yanında opera sahnelerine çıkan Bezdüz, 2010 yılında ilk defa verilen Andante Klasik Müzik Ödülleri’nde En İyi Erkek Opera Yorumcusu ödülü kazanmıştır. 2012 yılında ise Semiha Berksoy Opera Vakfı tarafından verilen En İyi Erkek Opera Sanatçısı ödülü almıştır.

Celil Refik Kaya

1991 yılında doğan Celil Refik Kaya, David Russel’dan Raffi Arslanyan’a kadar pek çok başarılı müzisyenden eğitim almıştır. 6 yaşındayken Bach’ın I. Lavta Suiti’nin Bourré bölümünü kendi kendine çalmayı başarmış olan Kaya, dünyada müzik dâhisi olarak kabul edilen az sayıda isimden biri.

İlk ustalık dersini New York Queens College’da veren Kaya, Indiana University tarafından düzenlenen ve tüm dünyada ilgiyle takip edilen Uluslararası Klasik Gitar Yarışmasında birinci olmuştur.

Aydın Esen

Piyanist ve bestekar Aydın Esen; Norveç Eyalet Müzik Akademisi, Berklee Müzik Koleji ve Yeni İngiltere Müzik Konservatuvarında çalışmalar yapmıştır.

Dünya çapında tanınan caz piyanisti ve besteci Chick Corea, 2000 yılında Jazztime dergisine verdiği röportajında Aydın Esen’in dünyanın en iyi piyanisti olduğunu düşündüğünü belirtmiştir.

Erol Pekcan

Bateris ve caz sanatçısı olan Erol Pekcan, Türk cazının temel taşlarından biri kabul edilen Jazz Semai isimli albümü ile tanınmaktadır. Türkiye’nin ilk caz gruplarının kurucularından biri olan Pekcan, Amerika Birleşik Devletleri Hükümetinin davetlisi olarak 1984 yılında ülkeye davet edilmiş ve ABD’nin en ünlü caz merkezlerinde konferanslar vermiştir.

İsmail Soyberk

Bas gitarist ve stüdyo müzisyeni olan İsmail Soyberk, Sezen Aksu’dan Aziza Mustafa Zadeh’e, Erkan Oğur’dan Eşref Ziya ve Joan Baez’e kadar pek çok sanatçıyla Türkiye ve dünya turnelerine çıkmıştır.

Soyberk ayrıca Edip Akbayram ve Dostlar Orkestrası’nın kurucularından biridir.

BONUS

Asım Can Gündüz

Virtüöz gitarist ve rock şarkıcısı olan Asım Can Gündüz, Türkiye dışında Awesome John ve John Gundez isimleriyle tanınmaktadır. 1992 yılında, Turkish Girls isimli şarkısı, BFBS Radio’da ayın en iyi yabancı şarkısı seçilen Gündüz, pek çok radyo ve televizyon programına imza atmıştır. Energy, Power ve Kiss FM’in kurucularından olan Gündüz, Zuhal Müzik’in de ortaklarından biridir.

Gary Moore, Eric Clapton ve George Michael gibi sanatçılarla birebir görüşerek onların şarkılarını da yorumlamıştır. ABD’nin Blues Hall of Fame organizasyonu Gündüz’e Legendary Blues Artist (Efsanevi Blues Sanatçısı) ödülünü vermiştir.

Erkan Oğur

Perdesiz gitarı icat eden Erkan Oğur; kopuz, cümbüş, bağlama, keman, us, e-bow, perdesiz gitar, klasik gitar ve elektro gitar gibi çok sayıda enstrüman çalmaktadır.

Fretless albümü, Avrupa’da Yılın Yaratıcı Albümü seçilen Oğur, perdesiz gitar ve perdesiz bağlamayı geliştiren kişi olarak dünya müzik literatüründe yer almaktadır. Ayrıca bir ekşi sözlük yazarı Oğur’la ilgili olarak Steve Vai’nin Oğur’dan perdesiz gitar dersi aldığını belirtiyor.

Ahmet Ertegün

İş adamı olmasının yanı sıra söz yazarı ve Atlantic Records’un (ABD) kurucusu olan Ahmet Ertegün; Led Zeppelin, The Rolling Stones, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Frank Zappa, Stevie Wonder, Bee Gees, Ray Charles ve Eric Clapton gibi çok sayıda ismi müzik dünyasına kazandırmıştır.

Katibim şarkısını Amerikan müziğine kazandıran Ertegün, Mevlevi müziğinin dünyada tanınmasına büyük katkı sağlamıştır.

Berklee Müzik Okulundan onursal doktora unvanı ve ABD Kongre Kütüphanesinden Yaşayan Efsane unvanları alan Ertegün, 2006 yılı Grammy ödül töreninde ‘Icon’ ismi verilen onur ödülüne layık görüldü. 3 Grammy kazanmış olan Ertegün, ABD’de Nasuhi-Ahmet Ertegün Rock and Roll Hall of Fame’i kurmuştur.

Listemizin ikinci bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.