2 Ocak 2020

Dünyanın En Etkileyici Bestecilerinden, Ludwig van Beethoven

Burcu Tur Yüksel Akay

~5dk

2020 yılı, doğumunun 250. yılı olması sebebiyle Beethoven Yılı kabul ediliyor. Hatta 16 Aralık 2019 günü itibariyle, 1 yıl sürecek olan etkinlikler Beethoven’ın doğduğu Bonn şehrinde başladı.

Biz de bu sebeple, klasik müziğin dahi ismini kısaca tanıtalım istedik.

Çocukluğu ve Gençliği

Müzik tarihinin en ünlü ve etkileyici bestecilerinden biri olan Ludwig van Beethoven, 16 Aralık 1770 tarihinde doğdu ve 26 Mart 1827 tarihinde hayatını kaybetti.

Beethoven’ın yeteneği, henüz çocukken, babası ve ilk müzik öğretmeni, Johann van Beethoven tarafından keşfedildi. 

Johann van Beethoven, Leopold Mozart’ın oğlu Wolfgang Amadeus ile çıktığı turnelerde büyük başarı yakaladığını biliyordu. Bu sebeple, aynı yolu izlemek istemişti.

Beş yaşından itibaren piyanonun yanı sıra organ, klavye, keman ve viyola dersleri almaya başlayan Beethoven, babasının ardından; Gilles van den Eeden, Tobias Friedrich Pfeiffer, Franz Rovantini ile besteci ve orkestra şefi Christian Gottlob Neefe ile çalışmaya devam etti.

İlk Besteleri

İlk halka açık konserini, 1778 yılında verdi.

İlk bestesi WoO 63 klavye varyasyonları ve ilk üç piyano sonatı, bestecilik derslerini aldığı Neefe’nin desteğiyle 1783 yılında yayınladı. Devam eden süreçte Neefe’nin asistanı olarak çalışmaya başladı.

Aynı dönemde yeteneği, Başpiskopos Maximilian Friedrich tarafından da fark edildi ve kilise tarafından da maddi ve manevi olarak desteklendi. 

beethoven

Viyana – Bonn – Yeniden Viyana

21 yaşındayken Mozart’la çalışma isteğiyle Viyana’ya taşındı. Ancak annesinin hastalığını öğrendikten sonra Bonn’a döndü ve annesinin ölümünün ardından kardeşlerinin sorumluluğunu almak zorunda kaldı. 

5 yıl boyunca Bonn’da kalan Beethoven, burada şehrin soylularıyla tanıştı ve onlardan maddi destek gördü. Bunun yanı sıra pek çok orkestrada viyolacı olarak yer aldı.

1792 yılında yeniden Viyana’ya gittiğinde Mozart’ın öldüğünü öğrendi ve ünlü besteci Joseph Haydn ile çalışmalarını sürdürdü. 

Bu dönemde, besteci olarak değil ama, virtüöz piyanist olarak ün kazanmaya başladı.

Eserleri

Beethoven’in 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 1 keman konçertosu, 1 piyano-keman-çello için üçlü konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve Fidelio isminde 1 operası bulunuyor. Bunların yanı sıra bestecinin çok sayıda oda müziği eseri vardır. 

İlk senfonisini 1800 yılında besteleyen Beethoven, Eroica ismiyle de bilinen 3. senfonisini, Avrupa’ya demokrasi getirdiği için Napolyon Bonapart’a ithaf etmiştir. Fakat Napolyon kendisini imparator ilan ettikten sonra ithafını geri çekmiştir.

Bestecinin en bilinen senfonilerinden biri olan 9. senfonisi ise, Avrupa Birliği Marşı olarak kullanılmaktadır.

beethoven

Beethoven’ın Müzik Geleneği

Haydn ve Mozart’tan devraldığı prensipleri geliştiren ve kendine özgü bir müzik dili oluşturan Beethoven’ın, müziği ifade gücü ve müzik tekniği üst seviyedeydi.

Titizliğiyle bilinen ünlü besteci, uzun besteler yazmış ve hem kendinden önceki hem de dönemindeki diğer bestecilerin pek çoğuna kıyasla daha dramatik ve tutkulu eserler ortaya koymuştur.

Klasik müzikte, klasik dönemden romantik döneme geçişin en önemli temsilcilerinden biri olan Beethoven, pek çok müzik tarihçisine göre, Op. 109 piyano sonatı ile romantik dönemi başlatmıştır.

Hayatı boyunca sağlık sorunları yaşayan bestecinin işitme sorunları, 1801 yılında başlamıştır. 1817 yılında ise, tamamen sağır olmuştur. 

Bu durum, Beethoven’ın müzik yeteneğini engellememiştir. 1811 yılında orkestra şefliğini ve halka açık konserler vermeyi bırakmış olsa da bestelerini yazmaya devam etmiştir. Hatta besteci, ünlü 9. senfonisini de sağır olduktan sonra bestelemiştir.

Beethoven, 1827 yılında, siroz hastalığı sebebiyle hayata veda etmiştir.

BONUS

Beethoven ile İlgili Filmlerden Bazıları:

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.