Ali Kemal Sunal, Türk sinemasının en sevilen, ölümsüz isimlerinden biri.
1970’li yıllardan, kaybettiğimiz 3 Temmuz 2000 tarihine kadar pek çok unutulmaz karakterle hayatımızda yer eden Sunal, 1944 yılında İstanbul’da doğmuştur.
Tiyatro Oyunculuğu
Sanat hayatına tiyatro oyuncusu olarak başlayan Kemal Sunal, ilk kez Vefa Lisesi’nde okurken, Zoraki Tabip isimli oyunda rol almıştır.
Lise öğrenimi sırasında rol aldığı bir oyunla, Akşam Gazetesi Liselerarası Tiyatro Yarışması’nda ‘En İyi Karakter Oyuncusu’ seçilmiştir.
Profesyonel tiyatro hayatı, öğretmeni Belkıs Balkır aracılığıyla tanıştığı Müşfik Kenter’in, Kenterler Tiyatrosu’nda başlamıştır.
Kenterler Tiyatrosu’nun ardından Ulvi Uraz, Ayfer Feray ve Devekuşu Kabare Tiyatrolarında tiyatro kariyerini sürdürmüştür.
Sinema Hayatının Başlangıcı
Kemal Sunal, Ertem Eğilmez’in oyuncu seçimi için Devekuşu Kabare Tiyatrosu’na gelmesiyle yönetmen tarafından fark edilmiş ve böylece sinema dünyasına adım atmıştır.
Hayat verdiği karakterlerle büyük bir çıkış yakalayarak Türk sinemasına damga vuran Sunal’ın rol aldığı ilk sinema filmi, 1972 yapımı Tatlı Dillim’dir.
İlk Sinema Filmleri
1973 yılında Eğilmez’in Canım Kardeşim filminde rol alan Kemal Sunal, aynı yıl Oh Olsun, Güllü Geliyor Güllü ve Yalancı Yârim filmlerinde oynamıştır.
1974’te, senaryosunu Sadık Şendil’in yazdığı ve Eğilmez’in yönettiği Salak Milyoner ve Köyden İndim Şehre filmlerinde ilk büyük rollerini almıştır.
Aynı yıl oynadığı çok sayıda filmin yanı sıra ilk başrolünü almıştır: Salako.
Atıf Yılmaz’ın yönettiği Salako’nun ardından Sunal artık bir başrol oyuncusu olmuştur.
Salako’yu, Zeki Ökten yönetmenliğindeki Şaşkın Damat ve Hanzo filmleri izlemiştir.
Bunların ardından Sunal’a unutulmaz karakterlerinden ‘İnek Şaban’ı kazandıracak olan, Eğilmez’in Rıfat Ilgaz uyarlaması Hababam Sınıfı çekilmiştir.
Kemal Sunal & Şener Şen İkilisi
Toplam dört Hababam Sınıfı filminde rol alan Sunal, Şener Şen ile filmin çekimlerinde tanışmıştır.
Hababam Sınıfı’nın ardından iki sanatçını birlikte pek çok yapımda yer almıştır: Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Davaro, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı,…
Can Film
Kemal Sunal ve Fatma Girik, 1978 yılında, Can Film ismini taşıyan ortak bir şirket kurmuştur.
Can Film’in ilk filmi, yapımcılığını Girik ve Sunal’ın üstlendiği Yüz Numaralı Adam’dır. Filmin senaristi ve yönetmeni ise, Osman F. Seden’dir.
1980 askeri darbesiyle birlikte diğer pek çok yapım gibi, Sunal’ın yer aldığı filmlerin bir kısmı da sansüre uğramıştır.
Bu süreçte çok sayıda Şaban filmi çekilmiştir. Şaban filmlerinin sonuncusu ise, Gurbetçi Şaban’dır.
Gurbetçi Şaban’ın ardından Sunal’ın canlandırdığı karakterler ve yer aldığı yapımların yapısı değişmeye başlamıştır.
Yoksul, Davacı, Garip, Kiracı, Düttürü Dünya, Gülen Adam ve Koltuk Belası gibi yapımlar bu dönemle birlikte izleyici karşısına çıkmıştır.
Ertem Eğilmez’den Atıf Yılmaz’a, Zeki Ökten’den Kartal Tibet’e kadar pek çok başarılı yönetmenin filminde rol alan Sunal’ın son filmi, Sinan Çetin’in1999 yapımı Propaganda filmidir.
Genellikle haksızlığa karşı duran ve kötülerle mücadele eden karakterleri canlandıran Sunal, dönemin sosyolojik, ekonomik ve siyasal gelişmelerinin işlendiği hem komedi hem de dram türündeki filmlerde yer alan Sunal, seyircinin gönlünde yıkılmaz bir taht kurmuştur.
Ölümü
Kemal Sunal, 3 Temmuz 2010 günü, Balalayka filminin çekimlerine gitmek için uçak fobisi sebebiyle ilk defa bindiği Trabzon uçağında kalp krizi geçirerek hayata veda etmiştir.
Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü
Öğrenciler tarafından düzenlenen bir anket sonucunda, 2006 yılından itibaren mezun olduğu Vefa Lisesi’nde Kemal Sunal anısına kültür ve sanat ödülleri verilmeye başlanmıştır.
BONUS
Kısa Kısa Kemal Sunal
- Yüksek öğrenimine Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde başlamıştır. Oyunculuk kariyeri sebebiyle yarıda bıraktığı öğrenimini 1995 yılında, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde tamamlamıştır.
- Sunal, yüksek lisansını ‘TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü’ başlıklı teziyle tamamlamıştır.
- Zeki Müren, Sunal’ı ‘Fernandel ile Jean-Paul Belmondo Karışımı’ olarak nitelendirmiştir.
- Tiyatro ve sinemanın yanı sıra Saygılar Bizden, Şaban Askerde, Bay Kamber ve Şaban ile Şirin olmak üzere dört TV dizisinde yer almıştır.
- 1977 ve 1989 yıllarında, sırasıyla Kapıcılar Kralı ve Düttürü Dünya filmleriyle, 14. Antalya Film ve 2. Ankara Film Festivallerinde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödüllerini kazanmıştır.