2 Şubat 2020

İkinci Dünya Savaşı’nın En Önemli 10 Olayı

Hasan Akif Aycibin

~10dk

Almanya ve SSCB’nin Polonya’yı Aralarında Bölüşmesi

Naziler ve Sovyetler Birliği, 23 Ağustos 1939 tarihinde saldırmazlık paktı (Molotov-Ribbentrop Paktı) imzalamışlardır. Bu anlaşmaya göre; Naziler, Polonya’yı batıdan, Sovyetler de doğudan işgal etmiştir. Bu antlaşma, Nazilerin Sovyetlere karşı başlattığı Barbarossa Harekâtı ile son bulmuştur.

Almanya ve Sovyetler Saldırmazlık Paktı İmzalıyor. (Soldan sağa: Alman Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop, Stalin, Sovyet Dışişleri Bakanı Molotov.)
Almanya ve Sovyetler Saldırmazlık Paktı İmzalıyor. (Soldan sağa: Alman Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop, Stalin, Sovyet Dışişleri Bakanı Molotov.)


Dunkirk Tahliyesi (27 Mayıs 1940 – 4 Haziran 1940)

Dunkirk, Fransa’nın kuzeyinde yer alan bir sahil şehridir. Almanlar burada İngilizleri ve Fransızları sıkıştırır ve onları Dunkirk sahiline iter. İngilizlerin burada yaklaşık 400 bin askeri vardır. Hitler buraya Wehrmacth’ı (Alman Kara Kuvvetleri) değil, Luftwaffe’i (Hava Kuvvetleri) yollar ve II. Dünya Savaşı’nın kaderini etkileyecek bir karar vermiş olur.

İngilizler buradan, halkının da verdiği destek ile, kurtulur. 400 bin askerden 338 bin kadarı ülkelerine geri döner. Eğer bu askerler ölmüş olsaydı İngilizlerin Kara Kuvvetlerinde inanılmaz bir yıkım olmuş olacaktı.

Dunkirk Tahliyesi

Britanya Savaşı (10 Temmuz 1940 – 31 Ekim 1940)

Naziler, Blitzkrieg (Yıldırım Savaşı) taktiği ile kısa sürede Polonya, Çekoslovakya, Norveç, Hollanda, Belçika ve Fransa’yı işgal etmişlerdir. Britanya dışında Batı Avrupa’da Naziler ile mücadele edebilecek ülke kalmamıştır. Britanya’nın Naziler ile savaşacak güçte kara ordusu olmadığından ancak havada savaş performansı gösterebilmiştir. İngilizlerin Kraliyet Hava Kuvvetleri ile Almanların hava kuvveti Lutwaffe amansız bir mücadele vermişlerdir. Britanyalılar çok zorlansa da gelişmiş hava gücüne sahip oldukları için savaşı kazanmışlardır ve Nazilerin ilk defa bir savaşı kaybetmelerini sağlamışlardır.

Britanya Savaşı
Royal Air Force (Kraliyet Hava Kuvvetleri)

Pearl Harbor Baskını (7 Aralık 1941)

Japonlar, 1930’lardan itibaren Asya’da büyük bir yayılmacılık faaliyetine girerler. “Asya, Asyalılarındır.” doktrini ile batı ülkelerinin Güneydoğu Asya’daki sömürgelerini ele geçirirler. Japonlar bununla da yetinmezler. ABD’nin Hawaii Adası’nda bulunan Pearl Harbor üssüne beklenmedik bir baskın yaparlar. Amerikalılar bu baskında 2403 kişiyi kaybeder. ABD Başkanı Roosevelt, bu olaydan sonra Japonya’ya savaş ilan eder.

Pearl Harbor Baskını

Midway Muharebesi (4 Haziran – 7 Haziran 1942)

Japonlar Pearl Harbor baskından sonra özgüven kazanmışlardır. Bu kez hedeflerinde Pasifik Okyanusu’nun ortalarında yer alan Midway Adası vardır. Japonlar 4 uçak gemisi ile Midway Adası yakınlarına gelir ve burayı bombalarlar ama Japonlar burada ABD uçaklarının olmayışına anlam veremezler. Amerikalılar radar sayesinde Japonların nerede olduklarını tespit ederler. Amerikan bombardıman uçakları havadadır ve bir anda Japon uçak gemilerinin üstünde belirirler. Japonların 4 uçak gemisini de yok ederler. II. Dünya Savaşında Pasifik Cephesinin dönüm noktalarından biridir bu savaş. 

Bu savaş sonucunda Japonların donanma gücünün neredeyse tamamı yıkıma uğramış ve Japonlar bundan sonra savunma savaşı yapmak zorunda kalmışlardır.

Midway Muharebesi

Stalingrad Muharebesi

Hitler, Britanya’ya diz çöktürmek için elinden geleni yapsa da başarılı olamaz ve hedefini batıdan doğuya çevirir. Doğudaki dev ile savaş vakti gelmiştir. Hitler, 1941 yılının Haziran ayında Sovyetler’e karşı Barbarossa Harekâtını başlatır.

Bu harekât “Tarihin En Geniş Çaplı Kara Harekâtı” olarak bilinir. İlk başlarda Naziler, Sovyet şehirlerini birer birer işgal eder. Daha sonra Hitler ordusunu ikiye böler; bir kısmını Stalingrad şehrine, bir kısmını da Güney Kafkasya’daki petrol kuyularına yollar.

Stalingrad şehri, birçok açıdan önemlidir Naziler için. Endüstrileşmiş bir şehir olan Stalingrad, Kızıl Ordu’nun silah gereksinimini sağlıyordur ama Hitler’in bu şehri istemesinin asıl nedeni isminden dolayıdır. Naziler inanılmaz bir bombardıman ile şehri adeta yok ederler. Naziler şehri öyle bir hale getirirler ki, şehrin içine tanklarla giremeyecek duruma düşerler. Yaklaşmakta olan kış Nazileri zorlaştırmaya başlar. Kilometrelerce uzaklıktaki askerlere lojistik destek sağlamakta zorluk çekerler. Ve kış gelince Naziler donarak ölmeye başlarlar. Bu arada da Ruslar karşı saldırıya geçerler. Nazileri geri püskürtmeye başlarlar. Bundan sonra Naziler, Ruslara karşı tekrar saldırıya geçecek olsa da savaşın sonunda gülen taraf Naziler olmayacaktır.

Stalingrad Muharebesi

Normandiya Çıkarması (6 Haziran 1944)

4 yıldan beri Nazi işgalinde olan Batı Avrupa’nın kurtulma vakti gemiştir. 6 Haziran 1944 tarihinde Müttefikler (ABD ve Britanya), Fransa kıyılarına çıkarma yapar. II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından birini oluşturur bu harekât. 

Harekât üç bölüm halinde icra edilir. Birinci bölüm, müttefik uçakları nınFransa üzerinde keşif uçuşları yapmasıdır. İkinci bölüm, müttefik havacıları paraşüt ile Alman siperlerinin arkasına atlarlar. Üçüncü bölümde de, denizden çıkarma yapılır. Müttefikler tarihin en büyük İşgal Filosunu oluşturmuşlardır. Müttefikler zorlansa da Alman hücumunu kırarak başarılı olurlar.

Normandiya Çıkarması

Bulge Muharebesi (Ardenler Taarruzu)

Müttefikler, Normandiya’ya başarılı bir çıkarma yaptıktan sonra Fransa’nın içlerine doğru ilerlemişlerdir. Hitler son taarruzunu müttefiklere karşı başlatır. Hitler yine büyük bir hata yaparak doğudaki kuvvetlerini batıya aktarır. Bu, Sovyetlerin daha hızlı ilerlemesine neden olur. Amerikalılar bu savaşta çok zayiat verseler de başarılı olurlar. Bu muharebe Nazi Almanyasının ömrünü kısaltan bir muharebe olmuştur.

Bulge Muharebesi

Berlin Muharebesi (16 Nisan 1945 – 2 Mayıs 1945)

Sovyetler artık Almanya’nın içlerine kadar gelmiştir. İki cephede savaşan Almanlar, büyük bir çöküş içine girmişlerdir. Sovyetler, Almanya’nın kalesi Berlin’e harekât başlatırlar. Hitler, sığınağına çekilir ve oradan çıkmaz. Hitler, 30 Nisan’da eşi Eva Braun ile intihar eder. Sovyetler cesedini bulmasınlar diye önceden verdiği emirle cesedini yaktırır. 2 Mayıs’ta son çatışma olur. 8 Mayıs’ta Almanlar teslim belgesini imzalar ve Avrupa’daki savaş sona erer.

Sovyet Askeri Reichstag’a Sovyet Bayrağını Çekiyor.
Sovyet Askeri Reichstag’a Sovyet Bayrağını Çekiyor.

Hiroşima ve Nagazaki (6-9 Ağustos 1945)

ABD, Midway Muharebesinden sonra Japonları savunma pozisyonuna sürükler. Japonları Güneydoğu Asya’daki işgal ettiği yerlerden birer birer temizlerler. 

ABD, Iwo Jima ve Okinawa gibi yerlerde çok zayiat verse de bu zorlu yerleri de ele geçirir. Hava kuvveti neredeyse bitmiş olan Japonlar bundan sonra ancak kamikazeler (intihar uçakları) ile ABD donanmasına saldırıda bulunabilmiştir.

Okinawa alındıktan sonra, sıra Japonya’nın ana adalarına gelmiştir. ABD, Japonların teslim olması için geniş çaplı hava bombardımanları yaparlar. Bu bombardımanlar Japonların çoğu şehrini mahveder. 10 Mart 1945’de yapılan Tokyo Bombardımanı ise muhtemelen en dehşet verici hava saldırısıdır. ABD bir gecede şehre 1600 tondan fazla bomba atarak 100 binden fazla sivili öldürür. Japonlar yine de teslim olmaz. ABD bu kez yeni ürettikleri silahı kullanmayı gündeme getirirler.

New Mexico çölünde deneme yaptıktan sonra 6 Ağustos 1945 tarihinde ABD, Hiroşima kentine “Little Boy” adını verdiği atom bombasını atar. Bir saniyeden kısa sürede 70 binden fazla kişi ölür. 3 gün sonra da Nagazaki kentine “Fat Man” isimli bombayı atarlar ve anında 70 bin insan ölür ve ölmeye devam etmektedir. Japonlar biraz daha dirense de, sonunda 2 Eylül’de kayıtsız şartsız teslim olurlar ve dünya tarihinin en kanlı çarpışması son bulmuş olur.

Hiroşima ve Nagazaki
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button

Hasan Akif Aycibin

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.