Ortaya çıktığından beri popülerliğini kaybetmemiş iki kişilik masa oyunları arasından 10’unu biz seçtik.
Siz de eklemek istediğiniz oyunları bize göndererek listeyi zenginleştirebilirsiniz.
GO
Bir alan oyunu olan Go, 19×19’luk bir tahtada 181 siyah ve 180 beyaz taşla oynanıyor. Oyunun yeni başlayanlar için 9×9’luk ve 13×13’lük tahtaları da bulunuyor.
İki kişilik bir strateji oyunu olan Go’da, alışılmışın aksine siyah taşı alan oyuncu oyuna başlıyor. Oyuncular sırayla tahta üzerindeki yatay ve dikey kesişim noktalarına taşlarını koyuyorlar.
Go oyununda tahtaya koyulan taşlar hareket etmez yalnızca esir alındıklarında tahta dışında koyulurlar.
Taşlar arasında hiyerarşi yoktur.
Oyunun amacı, rakibin alanlarını bozmak ve kendi alanını genişletmektir.
Tahtada alınacak puan kalmadığına karar verildiğinde oyun sona erer. Oyun bittiğinde esir taşlar rakibin alanlarına yerleştirilir, geriye kalan boş noktalar sayılır ve buna göre kazanan belirlenir.
Satrançtan daha karmaşık olan ve yüzlerce kat daha fazla hamle kombinasyonu barındıran Go’da oyuncuların ruhsal değişimleri de oyunu büyük ölçüde etkilemektedir.
‘Satranç bir çatışmaysa Go savaşın kendisidir.’
SATRANÇ
Zeka ve çok boyutlu düşünebilme becerisinin gelişmesinde büyük önemi olan Satranç, günümüzde bir oyun olmanın ötesinde ders olarak da müfredatta yer alıyor.
Dünyanın en popüler masa oyunlarından biri olan Satranç, iki kişiyle oynanan bir strateji oyunu.
8×8 oyun tahtasında oynanan satrançta her oyuncunun 8 piyon, 1 şah, 1 vezir, 2 fil, 2 at ve 2 kaleden oluşan taş takımı bulunuyor.
Oyunun amacı, rakibin şahını mat etmek.
Satrançla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için 10 Maddede Satranç listemizi okuyabilirsiniz.
SHOGI
Japon satrancı olarak da isimlendirilen Shogi, 9×9’luk bir tahtada oynanıyor. İki kişilik bir zeka oyunu olan Shogi’nin amacı, satrançta da olduğu gibi rakibin şahını mat etmek.
Shogi hakkında daha detaylı bilgiye Shogi Nedir ve Shogi Nasıl Oynanır yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.
MANGALA
2 kişilik masa oyunları arasında, popülaritesini yüzlerce yıldır kaybetmemiş olan Mangala da yer alıyor.
48 taş ile 6’şar kuyudan oluşan 2 mangala alanından oluşan oyunda, her oyuncu en fazla taşı toplamak için yarışıyor. Kuyusunda taş kalmayan oyuncu, oyunu kaybetmiş sayılıyor.
TAVLA
iki kişilik bir başka masa oyunu ise, coğrafyamızda popülaritesini hiç kaybetmemiş olan Tavla.
24 haneden oluşan tavla tahtasında 2 zar, 15 siyah ve 15 beyaz pulla oynanan oyunda amaç, sahip olunan 15 pulu rakipten önce toplamak.
İki zarla oynanan oyunda, her bir hamle bu iki zarın birlikte atılmasıyla gerçekleşiyor. Yalnızca oyunun başında, her rakibin tek zar atması ile oyun sırası belirleniyor. Toplamda beş sayı kazanan taraf, oyunun kazananı oluyor.
DAMA
İki kişilik masa oyunları arasında hem çocukların hem de yetişkinlerin keyifle oynadığı bir diğer oyunsa, Dama.
64 kareden oluşan 8×8 oyun tahtasında oynanan Dama’nın amacı, rakibin tüm taşlarını oyun dışı bırakmak.
Oyunda taşlarla, dört yöne ilerlenebiliyor ve rakibin taşları üzerinden geçildiğinde rakibin taşları oyun dışı bırakılıyor.
Dama’nın Türk Daması, Çin Daması ve Çapraz Dama gibi çeşitleri de bulunuyor.
DOMINO
En az iki kişi en fazla dört kişiyle oynanan Domino, 28 yassı ve dikdörtgen taşla oynanıyor. Enlemesine ikiye ayrılmış Domino taşları üzerinde 1’den 6’ya kadar sayılar bulunuyor. Oyunda uç sayıları aynı olan taşlar eşleştirilerek diziliyor.
Oyun başlarken her oyuncu kapalı taşlardan birini çeker. En yüksek taşı çeken oyuncu oyuna başlar. Ardından her oyuncu, kapalı taşlar arasından 7 taş çeker. Oyuna başlayan oyuncu, elindeki en yüksek değere sahip olan ya da herhangi bir çift taşı masaya koyarak oyunu başlatır.
Elindeki tüm taşları bitiren oyuncu, oyunu kazanır ya da yapılacak hamle kalmadığında oyun biter.
SCRABBLE
Masa oyunları arasında en az iki kişiyle oynanan ve iki kişiyle de büyük keyif veren oyunlardan biri de Scrabble.
Dilbilgisini, kelime dağarcığını ve yaratıcılığı geliştirmenin en eğlenceli yollarından biri olan Scrabble, 90’lı yıllardan beri popülaritesini koruyor.
Oyunda amaç, puan değeri yüksek harfleri ve hücreleri olabildiğince değerlendirerek uzun kelimeler yazmak. Ayrıca oyunda, birbirine temas eden harflerin anlamlı bir bütün oluşturması şartı aranıyor.
Yatayda ve dikeyde 15’er eşit hücreden oluşan Scrabble tahtasına ek olarak her oyuncunun 7 harf taşı ve 1 adet harf yerleştirme tablası bulunuyor. Pas geçme durumlarında oyuncular taşlarını değiştirebiliyor.
KIZMA BİRADER
Klasikleşmiş masa oyunlarından biri olan Kızma Birader, en az iki en fazla dört kişiyle oynanıyor.
Oyunda amaç, her bir oyuncunun sahip olduğu 4 piyonu kendi hedef noktasında biriktirebilmesi. Bunu ilk başaran oyuncu, oyunu kazanıyor.
Bir oyuncunun piyonu rakibi tarafından ele geçirildiğinde ise, oyuncu için her şey sıfırdan başlıyor.
JENGA
İki kişiyle de kalabalık gruplarla da oynanabilen Jenga, eşit parçalar halindeki 54 tahta blokla oynanıyor.
Oyun, her bir katında 3 blok bulunan bir kuleden tahta çekmeyi gerektiriyor.
Denge ve konsantrasyon gerektiren oyunda, strateji geliştirmek de büyük önem taşıyor. Prensip olarak, kulenin devrilmesine neden olan kişi oyunu kaybediyor.