14 Şubat 2025

Dünyanın Dört Bir Yanından 10 İlgi Çekici Geleneksel Festival

Burcu Tur Yüksel Akay

~6dk

Neredeyse tüm toplumlar kendilerine özgü kültür, inanç ve gelenekleri, bayram ve festivallerle bugün de yaşatmaya devam ediyorlar. Bu yüzden birçok bayram ve festival yalnızca eğlenceli etkinlikler olarak değil, aynı zamanda köklü tarihsel ve kültürel miras olarak da değerlendiriliyorlar.

İşte, dünyanın dört bir yanından 10 geleneksel festival:

HoliFest (Hindistan)

Holi, Hindistan ve Nepal’de yaygın olarak kutlanan bir bahar festivalidir. Hindu mitolojisine göre, festivalin kökeni Hiranyakashipu ve oğlu Prahlada’nın hikayesine dayanmaktadır. Kötü bir kral olan Hiranyakashipu, Tanrı Vişnu’ya ibadet eden oğlu Prahlada’yı cezalandırmak ister ancak Tanrı’nın koruması sayesinde Prahlada kurtulur. Festival, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini simgelemektedir.

Renkli tozların tüm kutlama alanını kapladığı festival, baharın gelişini ve kötü enerjinin yok edilmesini temsil etmektedir.

holifest hindistan
Photo by bhupesh pal on Unsplash

10 Maddede Hindistan’ın Meşhur Diwali Festivali içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

La Tomatina (İspanya)

İspanya’nın Buñol kasabasında her yıl ağustos ayının son çarşamba günü düzenlenen La Tomatina’nın kökeni 1945 yılına dayanmaktadır. Bir grup genç, yerel bir festival sırasında domateslerle oynayarak bir kargaşa çıkarmış ve bu olay zamanla gelenekselleşmiştir.

Saatler boyu insanların birbirine domates fırlatarak eğlendiği festivalin sonunda, tüm sokaklar kırmızıya boyanmaktadır.

La Tomatina (İspanya)
By flydime – La Tomatina (25.08.2010) / Spain, Buñol

Dia de los Muertos (Meksika)

“Ölüler Günü” olarak bilinen festival, Aztekler’e kadar uzanan köklere sahiptir ve ölen kişilerin ruhlarını onurlandırmak amacıyla düzenlenmektedir. Günümüzde, Katolik Kilisesi’nin etkisiyle, 1-2 Kasım tarihlerinde kutlanmaktadır.

Aileler mezarlara giderek sevdiklerinin ruhlarını anar, şekerden kafatasları yapar ve rengarenk süslemelerle kutlamalar yaparlar.

Dia de los Muertos (Meksika)
Photo by Eduardo Dorantes on Unsplash

Songkran (Tayland)

Tayland’da yeni yılın gelişini simgeleyen Songkran, Budist takvimine dayanmaktadır. Kökeni, suyun arındırıcı gücüne olan inanca dayanmaktadır.

Festival boyunca insanlar birbirlerine su atarak eğlenirler. Bu, eski yıldan kalan kötü enerjiyi temizleme anlamına gelmektedir.

Songkran (Tayland)
Photo by Arisa Chattasa on Unsplash

Carnevale di Venezia (İtalya)

Venedik Karnavalı, 13. yüzyıldan beri düzenlenmektedir. İlk kez 1162’de Venediklilerin bir savaş zaferini kutlamak amacıyla maskeler takarak düzenlediği bir etkinlik olarak başlamıştır.

Festivalde, maskeler ve şatafatlı kostümlerle sokaklarda dolaşan insanlar, maskeli balolara katılır.

Carnevale di Venezia (İtalya)
Photo by Giusi Borrasi on Unsplash

Oktoberfest (Almanya)

1810 yılında Bavyera Veliaht Prensi Ludwig’in evliliği ile başlatılan Oktoberfest, zamanla büyük bir festival haline gelmiştir.

Festivalde geleneksel Bavyera kıyafetleri giyilir ve bira çadırlarında büyük kutlamalar yapılır.

Oktoberfest (Almanya)
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Up Helly Aa (İskoçya)

İskoçya’nın Shetland Adaları’nda düzenlenen bu festival, Viking mirasına dayanmaktadır. 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan festival, Viking kültürünü anmak için düzenlenmektedir.

Viking kostümlerinin giyildiği ve büyük bir meşale alayının düzenlendiği festival, dev bir geminin yakılmasıyla sona erer.

Up Helly Aa (İskoçya)
By Mike Pennington

Harbin Buz ve Kar Festivali (Çin)

1963 yılında başlayan festival, Çin’in Harbin şehrinde düzenlenmektedir ve buzdan yapılan devasa heykelleriyle ünlüdür. Ziyaretçiler buzdan yapılmış şehirleri ve heykelleri gezer, ışık gösterilerini izlerler.

Harbin Buz ve Kar Festivali (Çin)
Photo by Erica Li on Unsplash

Yi Peng Fener Festivali (Tayland)

Tayland ve Laos’ta Budist inanışlarıyla bağlantılı olarak kutlanan festival, kötü şansın uzaklaştırılması ve yeni yılın huzurla başlaması amacıyla düzenlenmektedir.

Festivalde, insanlar gökyüzüne binlerce fener bırakır.

Yi Peng Fener Festivali (Tayland)
Photo by Hisu lee on Unsplash

Inti Raymi (Peru)

İnkalar döneminden kalma bu festival, Güneş Tanrısı Inti’yi onurlandırmak için düzenlenmektedir. Kolonyal dönemde yasaklanmış ancak 20. yüzyılda tekrar canlandırılmıştır.

Festivalde İnka dönemine ait geleneksel kıyafetler giyilerek danslar ve törenler düzenlenmektedir.

Inti Raymi (Peru)
Photo by Renny Gamarra on Unsplash

BONUS I

Naadam Festivali (Moğolistan)

Moğolistan’ın geleneksel festivali olan Naadam, 13. yüzyılda Cengiz Han döneminden itibaren düzenlenmektedir. Festivalde güreş, okçuluk ve at yarışları gibi geleneksel Moğol sporları gerçekleştirilir.

Naadam Festivali (Moğolistan)
By Chongkian

BONUS II

Krampusnacht (Avusturya ve Almanya)

Orta Avrupa mitolojisine dayanan Krampusnacht, Noel Baba’nın kötü versiyonu olan Krampus’un çocukları cezalandırdığı bir gelenektir.

Festivalde Krampus kostümleri giyilerek korkutucu geçit törenleri düzenlenir.

Krampusnacht (Avusturya ve Almanya)
By Eli Christman from Richmond, VA, USA – 2014 Carytown Krampusnacht

Kapak Fotoğrafı: Photo by David Becker on Unsplash

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.