Örnek Olmak
Telefonda çok sık zaman geçiriyor musunuz? Telefonla ya da diğer akıllı cihazlarla ilgilenirken çevrenizde olan bitene ilgisiz mi kalıyorsunuz?
Öncelikle, bir rol model olarak kendinizi gözlemleyin ve belirlediğiniz kurallara siz uyun.
Beraberlik
Çocuğunuz medyayı kullanırken, onu yalnız bırakmayın. İnterneti onunla beraber keşfedin.
Güvenlik
İnternete veya akıllı cihazlara erişimi şifreleyin ya da kullanım sürelerini kısıtlayın.
Limit
Hem akıllı cihazlarla geçirilen süre hem de tüketilen içeriklere bir sınır koyun. Örneğin; çocuğunuz yatmadan en az bir saat önce akıllı cihazları kapatın. Böylece çocuğunuzun zihni dinlenecek ve daha sağlıklı bir uyku uyuyabilecektir.
Kişisel Bilgileri ve Verileri Paylaşmamak
Çocuğunuzu yabancı mecra ve kişilerle kişisel bilgilerini paylaşmaması konusunda bilgilendirmeyi unutmayın.
Kişisel Sorumluluk
Belirli bir süre sonra, çocuğunuz kendi medya kullanımında sorumluluk alarak, gönüllü bir şekilde kapatmalı.
Bunu sağlamak için kuralları çocuğunuzla birlikte belirleyin ve onun da fikirlerini değerlendirin. Birlikte aldığınız ortak kararları bir postere ya da kağıda aktararak birlikte altına imza atabilirsiniz.
Beraber koyulan kuralların daha etkili olacağını ve uygulanacağını unutmayın.
Çocuğunuzun kurallara uygun olan davranışlarını ödüllendirerek kurala uymanın temelini sağlamlaştırabilirsiniz.
Temas
Çocuğunuz herhangi bir sorunla karşılaştığında ya da bir sorusu olduğunda muhattap olacağı ilk kişiler siz, ebeveynleri olmalısınız.
Bu, çocuğunuzla aranızdaki güven ilişkisinin kurulduğu anlamına da gelir.
Öğrenin
Çocuğunuzu daha iyi anlamak ve onun gelişimini yakından takip edebilmek için internette neler yaptığını, hangi uygulama ve programları kullandığını yakından izlemelisiniz.
Medya Tüketimi
Günlük medya tüketimine bir zaman sınırı koymalısınız. Çocuğunuz farklı medya kanallarını ne kadar sık ve bilinçsiz bir şekilde kullanırsa o kadar fazla zaman kaybı yaşayacaktır. Ayrıca yanlış bilgi tüketme oranı giderek artacaktır.
Yaş grubuna göre;
- 4-6 yaş: Günde yaklaşık 20-30 dakika
- 7-10 yaş: Günde yaklaşık 30-45 dakika
- 11-13 yaş: Günde yaklaşık 60 dakika
Beraber Zaman Geçirmek
Çocuğunuzla birlikte dışarıda, doğayla iç içe zaman geçirmek, onu da dışarıda olmak ve doğayı tanımak konusunda teşvik edecektir.
Hem dışarıda hem de evde birlikte zaman geçirmek, çocuğunuzla akıllı cihazlardan uzakta çeşitli aktiviteler yapmak; çocuğunuza internete kıyasla çok daha keyifli zaman geçirebileceğini gösterecektir.
Aktif olmak hem zihnini hem de bedenini daha etkin kullanmasını, hislerini daha iyi anlamasını ve daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.