Kemancı ya da nam-ı diğer Köprüaltı Kemancı, 90’lı yıllardan 2000’li yılların ortalarına kadar İstanbul’un belki de en ünlü rock barıydı.
Ankara’nın Gölge’si gibi Kemancı da hem dönemin gençleri hem de sonraki nesiller tarafından efsanevi bir konuma yerleştirilen az sayıda mekanın arasında sayılıyor.
İlk olarak 1986 yılında, İlyas Güray tarafından Galata Köprüsü’nün altında, kahvehane-kafe karışımı bir yer olarak açılıyor.
Daha sonra Yeni Kemancı’nın ortaklarından biri ve isim hakkının sahibi olacak Zeki Ateş, o dönemlerde Kemancı’nın yalnızca bir çalışanı.
Kemancı ismini bulan kişi karikatürist Tuncay Batıbeki. Logosunun altında imzası bulunan kişi ise, aynı zamanda barın finansörlerinden olan ünlü karikatürist Galip Tekin.
Kemancı’nın dönüşümü, müşterileri olan lise ve üniversite öğrencilerinin kasetçalardaki kasetleri değiştirmeleriyle başlıyor denebilir.
Önce, yerli arabesk sanatçılarının yerini rock ve metal müziğin yükselen sesi alıyor. Çayın yerini ise, bira.
Hikayesi silinmemek üzere hafızalarımıza kazınan Kemancı’nın müdavimleri rock ve metal müzik dinleyen, saçları uzun gençler olmuyor. Rockçılara, metalcilere; şairler, ressamlar, yazarlar, karikatüristler ve müzisyenler eşlik ediyor.
Zaman içinde müşteriler, yalnızca birer müşteri olmaktan çıkıyor hem mekanın sahipleri ve çalışanlarıyla hem de diğer müşterilerle arkadaş olmaya başlıyorlar.
Masaların üzerindeki bira bardakları, sigara paketleri ortaklaşa tüketilmeye başlanıyor.
Kemancı efsanesi de tam bu noktada başlıyor.
1992 yılında Galata Köprüsü’nde çıkan yangının ardından Kemancı, Taksim’deki Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nun üzerine taşınıyor.
Beyoğlu’na alternatif bir sosyal hayat getiren Kemancı’nın ortakları İlyas Güray’la birlikte Zeki Ateş ve İsmail Yeter oluyor.
1993 yılında Güray ortaklıktan ayrılıyor. Bunun üzerine ortaklar, barın finansörleri Turgut Odabaş ve Galip Tekin ile birlikte Sıraselviler’deki Yeni Kemancı’nın inşasını başlatıyorlar.
Barın ilk olarak birinci katı açılıyor. Eski Kemancı’nın aksine büyük bir sahnesi olan Yeni Kemancı’da Volvox, Mad Madame, Indians, Cins, Mercury ve Funk Doctors gibi pek çok grup ve sanatçı sahne alıyor.
Peki, bugün ismini bile duymamış olduğumuz bu müzisyenler kim?
Volvox: Şebnem Ferah, Özlem Tekin, Gül Ağırca, Ebru Bank-Eroğlu
Mad Madame: Kaan Tangöze, Ari Barokas, Yakup Trana, Tercan Şener
Indians: Teoman Yakupoğlu
Sahne alacak sanatçıları İsmail Yeter’in seçtiği Kemancı’da; sahnede, sahne arkasında ya da masalarda görülen diğer isimlere Erkin Koray, Metallica, Cranberries, The Cult, Pentagram, MFÖ, Alphaville, Jimmy Page, Demir Demirkan, Yavuz Çetin ve Kargo örnek verilebilir.
Üst Kemancı ismiyle açılan ikinci katta da pek çok ünlü isim sahne alıyordu.
Zaman içinde, farklı konseptlerde diğer katlar açılmış olsa da açılan işletmelerin hiçbiri uzun süreli olamadı.
1999 Depreminin ardındansa Kemancı mali krize girdi ve 2006 yılında iflas etti.
Ortaklar tarafından isim hakları Zeki Ateş’e bırakıldı.
Ateş, Yeni Kemancı’nın iki bina ilerisinde bir kez daha Kemancı’yı canlandırmayı denese de başarılı olamadı.
Kanserle savaşan Ateş, 2013 yılında aramızdan ayrıldı.