30 Kasım 2024

LEGO: Hayal Gücümüzle Tekrar Tekrar Şekillenen Tuğlalar

Burcu Tur Yüksel Akay

~7dk

Marangoz Atölyesinden Küresel Oyuncak Dünyasına

LEGO’nun yaratıcısı, Danimarka’nın Billund kasabasında, geçimini marangozluk yaparak sağlayan Ole Kirk Christiansen’dir.

Christiansen, mobilya siparişlerinin azaldığı ekonomik buhran döneminde, işini sürdürebilmek için atölyesinde küçük ve uygun fiyatlı ürünler üretmeye karar vermiştir. Aynı dönemde eşini kaybeden Christiansen, çocukları için ahşap bir ördek yapmıştır ve bu işi için kendisine ilham vermiştir.

Christiansen, dayanıklı ve kaliteli olmasına özen göstererek ürettiği ahşap oyuncakların satışından memnun kalarak 1932 yılında “Det Bedste er ikkeforgodt” (En iyisi yeterince iyi değildir) mottosuyla bir şirket kurmuştur.

Ole_Kirk_Christiansen

LEGO

Christiansen, 1934 yılında kurduğu şirkete, ‘Danca’da ‘iyi oyna (oynayın)’ anlamına gelen ‘leg godt’ ifadesinden türettiği ‘LEGO’ ismini vermiştir.

Christiansen o günlerde bunu bilmese de LEGO, Latincede şirketin misyonunu ve vizyonunu mükemmel şekilde yansıtacak anlamlara da gelmektedir: Bir araya getirmek ve yan yana gelmek.

Plastik Tuğlalara Geçiş

Christiansen, 1947 yılında yüksek hacimli plastik üretimi için yatırım yaparak hem Danimarka’da bu teknolojiyi kullanan ilk üretici olmuş hem de oyuncak üretim sürecinde bir devrim yaratmıştır.

1949 yılına gelindiğinde ise şirket, ‘Automatic Binding Bricks’ (Otomatik Bağlanan Tuğlalar) ismiyle bugün bildiğimiz tuğlalarının ilk versiyonunu üretmeye başlamıştır.

1953’te bunlara “LEGO Tuğlaları” ismi verilmiş ve bir yıl sonra “LEGO” adı resmi olarak tescil ettirilmiştir.

Çeşitli renklerde, birbirine geçebilen ve basit bir tasarıma sahip olan bu tuğlaların altına tüpler ekleyerek daha sıkı bağlanmalarını sağlayan ise, Christiansen’in ölümünün ardından, 1958’de şirketin yönetimini devralan Godtfred Kirk Christiansen olmuştur.

Bu tasarım aynı zamanda şirketin patentini aldığı, bugünkü birleştirme sistemidir.

Lego
Görsel Kaynağı

Altın Çağı

1958 yılından sonra eğimli çatı tuğlaları, tekerlekler ve LEGO ailesi gibi yeni figürler ekleyerek ürün yelpazesini giderek genişleten şirket, 1960’lı yıllarda plastik tuğlaların üretimine odaklanarak ahşap oyuncak üretimini tamamen sonlandırmıştır.

Bu dönemde City, Trains ve Space gibi tematik setler piyasaya sürmüş ve 1978’de minifigürleri tanıtarak oyuncak dünyasına ikonik karakterler kazandırmıştır.

Lego set
Photo by Alphacolor on Unsplash

1980’ler ve Sonrası

80’lerden itibaren küreselleşmeye başlayan şirket, Technic ve Mindstorms gibi karmaşık setlerle çocukların yanı sıra gençlere ve yetişkinlere de hitap etmeye başlamıştır. Sonrasında ise Star Wars, Harry Potter, DC ve Disney gibi popüler kültür temalarıyla lisanslı ürünlere giriş yaparak büyük bir başarı elde etmiştir.

Şirket 2000’li yılların başında mali sıkıntılar yaşamaya başlamış, 2004 yılında Christiansen ailesi şirketin yönetimini devralarak radikal değişikliklere gitmiştir. Bu değişikliklerden biri, çeşitlilik yerine temel ürünlerine odaklanmaktır. Ayrıca şirket dijital dünyaya adım atarak LEGO Video Games ve LEGO Ideas gibi projeler ortaya koymuştur.

Lego Star Wars
Photo by Eugene Chystiakov on Unsplash

Günümüzde LEGO

Bugün eğitici oyuncaklardan temalı setlere, video oyunlarından filmlere kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olan şirket, özellikle STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitiminde kullanılan setlerle eğitime katkısını artırmıştır.

Ayrıca sürdürülebilirlik çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir. Şirket, 2030 yılına kadar tüm ürünlerini ve ambalajlarını çevre dostu malzemelerden üretmeyi hedeflemektedir. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleriyle de çocukların yaratıcılığını desteklemeyi sürdürmektedir.

Lego çocuk
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Çeşitleri

LEGO, farklı yaş gruplarına, ilgi alanlarına ve yeteneklere hitap eden çeşitli seriler sunmaktadır. Bunlardan öne çıkan bazıları şu şekilde listelenebilir:

Duplo

Küçük çocuklar için tasarlanmış daha büyük parçalara sahiptir. 1,5-5 yaş arası çocuklar için üretilmektedir.

Technic

Mühendislik ve mekanik meraklıları için hareketli ve karmaşık modeller içermektedir.

Creator

3’ü 1 arada setler, birden fazla model yapma imkânı sunmaktadır.

City

Günlük yaşam ve şehir temalı setlerdir.

Architecture

İkonik yapıları ve şehir silüetlerini yeniden yaratmak için tasarlanmıştır.

Mindstorms

Robotik ve programlama becerileri geliştirmek için interaktif setlerdir.

Lego city
Photo by HONG LIN on Unsplash

İlgi Çekici Bilgiler

Şimdiye kadar üretilmiş en büyük set, LEGO Art World Map, 11.695 parça ile rekor kırmıştır.

2011 yılında LEGO, NASA işbirliğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na minyatür tuğlalar göndermiştir. Bu tuğlalar, düşük yer çekiminde nasıl çalışacaklarını göstermek için bilimsel deneylerde kullanılmıştır.

İstatistiksel Veriler

  • 1958’den itibaren 600 milyardan fazla LEGO parçası üretilmiştir.
  • Bugüne kadar 8 milyardan fazla minifigür üretilmiştir.
  • LEGO’nun portföyünde 3.700’den fazla farklı türde parça ve her yıl yaklaşık 900 yeni set bulunmaktadır.
Lego figürleri
Photo by Jason Leung on Unsplash

Kapak Fotoğrafı: Photo by Xavi Cabrera on Unsplash

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.