Justinianus Roma Köprüsü (Taş Köprü)
Adana’nın simgesi kabul edilen ve Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılan ve Justinianus döneminde onarılan Taş Köprü, Seyhan ile Yüreğir yakalarını birleştirmektedir. 310 metre uzunluğundadır. Dünyada hala kullanılan en eski köprülerden biridir.
Müzeler
Yüzlerce yıllık geçmişin ve sayısız medeniyetin evi olan Adana’dan en az bir müzeyi görmeden dönmek yasaklanmalı. Adana Arkeoloji Müzesi, Misis Mozaik Müzesi ve Adana Sinema Müzesi Adana’da görülebilecek müzelerin yalnızca birkaçı.
Büyük Saat
Büyük Saat, 32 metre uzunluğuyla Türkiye’deki en uzun saat kulesidir. Seyhan’dadır. İnşası Ziya Paşa ile başlamıştır; ancak 1882 yılında Abidin Paşa döneminde tamamlanmıştır.
Tarihi Kazancılar Çarşısı
Adana’nın en ünlü kebapçılarının yetiştiği Tarihi Kazancılar Çarşısı, Adana’da alışveriş yapmak için de en ideal yerlerden biridir.
Milli Parklar
Çok sayıda milli parkın bulunduğu Adana’da birini seçmek neredeyse mümkün değil. Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, Aladağlar Milli Parkı ve Yumurtalık Lagünü Milli Parkı bunlardan sadece birkaçı.
Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi
Yaşar Kemal’in İnce Memed’de anlattığı Anavarza’yı görmeden Adana’dan dönülmez diye düşünüyoruz.
Antik Kentler
Adana tarihi eserler bakımından oldukça zengin bir şehir. Adana’da bulunan antik kentlere Comona (Şar) Antik Kenti, Misis Antik Kenti ve Ayas (Aigaiai) Antik Kentleri örnek verilebilir.
Yılan Kale
Ceyhan’da bulunan ve Şahmeran’ın kalesi olarak da bilinen Yılan Kale, efsaneleriyle ve görkemiyle görülmeye değer.
Akyatan Kuş Cenneti
Adana’ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Akyatan Lagünü, Çukurova’nın en büyük lagünü olmasının yanı sıra uluslararası öneme sahip sulak alanlar arasındadır. Kocagözden flamingoya, küçük sumrudan fiyuya kadar çok sayıda kuş çeşidine ev sahipliği yapar.
Ramazanoğlu Konağı
Adana’nın şatosu olarak da isimlendirilen Ramazanoğlu Konağı, 1495 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimarisi Mısır’da bulunan Memlük konaklarını anımsatan konak, ailenin Çukurova’nın Türkleşmesinde gösterdiği çabadan dolayı bir sembol olarak da görülmektedir.
BONUS
Ceyhan’ın varoş mahallelerini anlatan ve yönetmenliğini Yunus Ozan Korkut’un yaptığı Benim Varoş Hikayem belgeseli, Başka Sinema’nın 2017 filmleri arasında yer alıyor.