20 Ekim 2017

10 Maddede Kendo Nedir?

Burcu Tur Yüksel Akay

~5dk

Kendo, Japonca Ken ve felsefi anlamda takip edilen yol anlamına gelen Do kelimelerinden oluşuyor. Kelimenin anlamı ise, Kılıç Yolu.

Feodal Japonya’da bir savaş sanatı olan Kendo, bugün insanın fiziksel ve ruhsal gelişimini hedefleyen; insana saygı, bağlılık, azim, istikrar gibi erdemleri öğretmeyi amaçlayan bir spor dalıdır.

Japonya Kendo Federasyonu, Kendo’nun amacını; Japon kılıcının kullanım ilkelerinin uygulanması yoluyla insan karakterini disipline etmek, olarak tanımlamıştır.

Kişinin kendisini hedeflediği yönde geliştirmek amacıyla takip ettiği yöntemler ve disiplinlerden oluşur. Kişi rakibini değil, kendisini yenmeye çalışır.

Çok sayıda ülkede milyonlarca kişi tarafından yapılmasının yanı sıra Japonya’da ilkokuldan itibaren temel eğitimin bir parçasıdır.

Antrenmanları ve gereçleri Japonya’da 1603-1867 yıllarını kapsayan Edo dönemi içinde geliştirilmiştir.

Ekipmanları Shinai (bambu kılıç), Suburi (kılıç sallama) için kullanılan Bokuto ya da Bokken (tahta kılıç), Bokken-Kodachi (kısa tahta kılıç), Gi (Kendo ceketi), Hakama (Kendo kıyafetinin alt kısmı), Tenugi (başa sarılan kumaş parçası) ve Bogu’dan (zırh) oluşur. Bogunun parçaları ise baş koruması olan Men, el ve bilek koruması olan Kote, gövde koruması olan Do ve bel koruması olan Tare’dir.

Temel çalışmalar bireysel hareketler ve eşli çalışmalardan oluşur. Bireysel hareketler boşluğa ya da cansız bir hedefe kılıç hamleleri yaparak çalışılırken eşli çalışmalar, karşılıklı olarak belirli hedef noktalara yapılan hamleler ve karşı hamleleri içeren kılıç tekniklerinden meydana gelir.

Çalışmalar ayrıca Kata ismi verilen geleneksel bir yöntemi de içerirler. Tahta kılıçla yapılan Kata çalışmalarında daha önce belirlenmiş karşılaşma senaryoları iki kişi tarafından gerçekleştirilir. Temas içermez ve her hamle dikkatle yapılır.

Günümüzde federasyon tarafından kabul edilen 10 kata vardır. Bunlardan 3’ü kısa, 7’si normal kılıçla yapılır.

Kendo’da Seviyeler

Kıyafetlerde seviyeyi belirten bir görsel işaret bulunmasa da Kyu, Dan ve Shogo adı verilen üç derecelendirme sistemi kullanılır.Başlangıç derecelerini ifade eden Kyu’da en düşük derece 6 en yüksek derece 1’dir.

Dan dereceleri 1’den 8’e kadardır. Dan’da seviye atlamak için üç yılda bir, Dünya Kendo Federasyonu veya bir kıta federasyonu tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı olmak gerekir. Fakat 8. Dan sınavına girmek için 7. Dan olunduktan sonra en az 10 sene beklemek ve 46 yaşından büyük olmak gerekmektedir.

Shogo ise 6. Dan’dan başlar ve kişinin eğitsel yeteneklerinin, kişiliğinin ve Kendo’ya olan katkısının onurlandırıldığı derecelerdir. Sırasıyla Renshi (Saf Kendocu), Kyoshi (Eğitmen) ve Hanshi (İdol) isimlerini taşıyan üç kategoriden oluşur.

Müsabakalar üç yılda bir Dünya Kendo Federasyonu tarafından düzenlenir. Ayrıca yılda bir kere Avrupa, Balkan ve Türkiye Şampiyonaları düzenlenmektedir.

Temel terimlerinin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir;

Budo: Kendo, Iad, Karate-Do, Judo ve Aikido gibi disiplinleri kapsar ve ‘savaşçının yolu’ anlamını taşır.

Rei: Selam vermek. Ritsu-rei, ayakta selam vermek ve Za-rei, oturarak selam vermek anlamına gelir.

Shizen/ Kamiza/ Shomen: Ön cephe anlamına gelir. Dojo’nun kutsal mekanını ifade eder.

Keiko: Antrenman.

Sensei: Dojoda eğitimden sorumlu kişi.

Senpai: Kıdemli öğrenci.

Kouhai: Kısa süre çalışmış öğrenci.

Kamae: Hem fiziksel hem de ruhsal duruşu ifade eden temel duruş.

Seiza: Dojoda oturma şekli.

Sonkyo: Karşılaşma ya da çalışma sırasında verilen selam.

Uchi: Vuruş.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.