20 Ekim 2017

10 Maddede Taekwondo: Bütünlüğe ve Uyuma Ulaşmak

Burcu Tur Yüksel Akay

~4dk

Vücudun tümünü doğru bir biçimde kullanarak yaşanacak kavgalara engel olmak ve barış dolu bir dünyanın kurulmasına yardım etmek.’

Kore kökenli Taekwondo, dünyada bilinen en eski dövüş sanatlarından biridir. Ortaya çıkışı milattan öncesine dayandırılan Taekwondo’nun kökeni kendisinden önce gelen Kore savunma sanatlarıdır.

Taekwondo, Kore dilindeki Tae (tekme, ayakta yapılan vuruş), Kwon (yumruk, elle yapılan vuruş) ve Do (yol) kelimelerinden oluşur.

Taekwondo, geleneksel Kore dövüş sanatları içinde en bilimsel ve sistematik olandır. Taekwondo ahlak ve mantık sporu olarak da anılır.

Taekwondo hayatı mükemmelleştirme yolu ve yöntemi olarak da tanımlanabilir ve Taekwondocular, mükemmelliğe ulaşmayı amaçlarlar.

Taekwondo’da beden ve zihnin bir olarak tepki göstermesi, uyum sağlaması büyük önem taşır. Zihin ile bedenin uyumu hem Taoizm hem de Zen Budizmi’nde de bir amaçtır. Bu yüzden günlük yaşamdaki özne-nesne ikiliğini kaldırmayı amaçlayan Taekwondo bir yaşam tarzı olarak görülebilir.

Çıplak el ve ayakla yapılır. Taegyon (ayak sistemi) ve Kwonpop (yumruk metodu) olmak üzere iki sistemin birleşmesinden ortaya çıkmış ve ilk olarak Taek-Kyon ismini almıştır.

Taekwondo’da esas amaç savunma becerilerini, teknikleri ve nasıl dövüşüleceğini öğrenmek değildir. Taekwondo’da gerçek dövüş fiziksel olarak gerçekleşmez; zihinsel ve ruhsal becerileri geliştirme sürecinde yaşanır.

Taekwondo’da karakter gelişimi ve sorumluluklar teknik becerilerden daha önemlidir.

Taekwondoda kullanılan tüm teknikler sporcunun rakibine karşı kendini savunmasına yöneliktir. Çünkü, savunma ruhu üzerine kurulmuştur. Teknikleri saldırı amacıyla kullananlar, Taekwondo’nun ana ilkelerinden uzaklaşmış kabul edilirler ve Taekwondocu unvanını alamazlar.

 Çalışmaları Poomse (vücut, zihin, hayat ve duruş bütünlüğü), Hyank (temel teknik kuralları, temel teknik çalışmaları, ikili çalışmalar), Müsabaka ve Kırış olmak üzere dört çalışma bölümünden oluşur.

Taekwondo’da Kuşaklar

Çok sayıda Uzakdoğu savaş sanatında olduğu gibi Taekwondo’da da tecrübe ve ustalık elbiseler üzerine bağlanan kuşaklarla gösterilir.

Beyaz: (Masumiyet, Saflık) Yeni başlayan, önbilgi sahibi olmayanlar kullanır.

Sarı: (Kök Salma) Taekwondo prensiplerini öğrenmiş, gelişmeye hazır olanlar kullanır.

Yeşil: (Sürgün Verme) Taekwondo ile ilgili beceri kazananlar kullanır.

Mavi: (Gelişme, Göğe Erişme) Gelişimini tamamlamış, teknikleri öğrenmiş ve olgunlaşmaya başlamış Taekwondocular kullanır.

Kırmızı: (Tehlike) Rakiplerini uyaran Taekwondocu, karşısındakini bertaraf edecek kadar gelişmiştir.

Siyah: (Olgunluk) Olgunluğu ve profesyonelliği temsil eder. En üst seviyedir.

Siyah kuşağın 9 Dan derecesi bulunur. Bunlar Kyurogi, Poomsae ve Kyokpa olmak üzere üç alt kategoriye ayrılır.

15 yaşından küçük Taekwondocular Dan seviyesine ulaştıklarında Poom Dan adını alırlar.

Bugün uluslararası olimpik bir spor dalı olan Taekwondo, Güney Kore’nin bağımsızlığını kazanmasından sonra dünyaya yayılmıştır. İlk dünya turnuvası ise 1973 yılında, 17 ülkenin katılımıyla gerçekleşmiştir.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.