25 Ekim 2017

10 Maddede Nezaket Yolu: Judo

Burcu Tur Yüksel Akay

~3dk

Japon modern dövüş sanatlarının ilk örneği olan Judo, Türkçeye nezaket yolu, esneklik yolu ya da uyum yolu olarak çevrilebilir. İsmini Japonca Ju (kibar ve nazik olmak, yumuşaklık) ve Do (yol) kanjilerinin birleşiminden almıştır.

Judo Jujutsu’dan geliştirilmiştir. Temel ilkeleri ve formülleri ise 1882 yılında Dr. Jigoro Kano tarafından oluşturulmuştur.

Amacı diğer Uzakdoğu savaş sanatlarında olduğu gibi zihinsel ve ahlaki disiplin kazanmak, sağlam bir karakter geliştirirken bedeni de sağlam, faydalı ve sağlıklı bir hale getirmektir.

Judo’da bedensel ve ruhsal gelişim birlikte ele alınır.

Hem teknikleri hem de kuvvete karşı koymama, merkezkaç kuvveti ve moment gibi fizik eğitimini içerir.

Teknikler, refleks haline gelmedikleri sürece kolaylıkla uygulanamaz. Eğitimde sırayla düşmeler, duruş, yakalama, vücut dönüşleri, denge bozma ve 4 ana prensibe dayanan atış şekilleri öğretilir.

Kaba kuvvete ve şiddete yer yoktur. Rakibe yumruk ve tekme atmak yasaktır.

Judokalar rakiplerine acı vererek değil; onu acı sınırına yaklaştırarak üstünlük kazanırlar. Judokolar rakibin kuvvetine karşı koymadan onun kuvvetinden yararlanırlar.

Uluslararası Judo Federasyonu’nun kurallarına göre yönetilir ve Judo karşılaşmaları, zeminin Tatmi adı verilen koruyucu döşemelerle kaplandığı alanlarda gerçekleştirilir.

Judo karşılaşmalarında 4 şekilde sayı alınabilir. Boksta nakavt anlamına gelen İppon, iki İppon’a eşit olan Waza-Ari ile daha düşük sayılar olan Yoko ve Koka.

Karşılaşmalar iki evrede gerçekleşir.

Ayakta durulan; hakimiyet, güç ve hız kullanarak rakibin sırt üstüne düşmesini sağlamanın amaçlandığı Tachi-Waza ve rakibi yere çivilemeyi ya da boyun eğdirmeyi amaçlayan yerde geçen Ne-Waza. Judo’da ayrıca Nage-Waza olarak isimlendirilen fırlatma teknikleri, Sutemi-Waza olarak isimlendirilen yatarak yapılan teknikler ve Atemi-Waza ismi verilen vuruş teknikleri bulunur.

Judokalar pek çok Uzakdoğu dövüş sanatında olduğu gibi, bilgi ve becerilerine göre seviyelere ayrılırlar. Judo’da bu seviyeleri belirtmek için kuşak sistemi kullanılır.

Öğrencilerde en düşükten en yükseğe Kyu Dereceleri:

Rok Kyu (Beyaz Kuşak)

Go Kyu (Sarı Kuşak)

Shi Kyu (Turuncu Kuşak)

San Kyu (Yeşil Kuşak)

Ni Kyu (Mavi Kuşak)

Ik Kyu (Kahverengi Kuşak)

Ustalarda en düşükten en yükseğe Dan Dereceleri:

Sho Dan (Siyah Kuşak)

Ni Dan (Siyah Kuşak)

San Dan (Siyah Kuşak)

Yo Dan (Siyah Kuşak)

Go Dan (Siyah Kuşak)

Roku Dan (Kırmızı-Beyaz Kuşak)

Shichi Dan (Kırmızı-Beyaz Kuşak)

Hachi Dan (Kırmızı-Beyaz Kuşak)

Ku Dan (Kırmızı Kuşak)

Ju Dan (Kırmızı Kuşak)

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.