20 Ekim 2017

10 Maddede Dojo Nedir?

Burcu Tur Yüksel Akay

~3dk

Asya savaş sanatlarının uygulandığı alan olarak tanımlanabilecek Dojo, tüm budo (savaş öğretisi) sanatlarının çalışıldığı açık ve kapalı alanları kapsar. Kökleri Japonya’ya dayanan sosyal ve kültürel gelenekleri de barındırır.

Bir okul, öğrenciye yeni bilgiler öğretmeyi hedeflerken Dojo’nun amacı izdeş’i ya da diğer adıyla deshi’yi yeni bir şeye dönüştürmektir.

Bir Dojo üyesi, savaşmak ya da savaşmamak üzerine düşünmez. Bunun daha ötesine ulaşmaya ve savaşın özünü kavramaya çalışır.

Dojo’da kişi egosunu ehlileştirmeyi ve disiplin altına almayı öğrenmeye çalışır. Bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak kendisini gözlemler ve saflaştırmaya çalışır.

Kişi Dojo’da kendisiyle; korkularıyla, endişeleriyle, zayıf ve güçlü yanlarıyla, alışkanlıklarıyla ve tepkileriyle doğrudan bağlantı kurar. Kendini sınırlayan engellerle savaşır. Karşısındaki kişi düşmanı değil; kendisini tanımasına ve anlamasına yardımcı olan bir dosttur.

Dojo’da usta ve izdeşler (deshi) vardır. Bir aday, deshi olarak kabul edilmeden önce, esnek bir ruha sahip olmak ve dojo tarafından biçimlendirilmeye uygun olmak anlamına gelen, uygun nyunanshin tavrına sahip olduğunu kanıtlamak zorundadır. Kişi, deshi olmak için egosunu Sensei’ye (usta) teslim etmelidir.

Dojo zemininin her bölümü bir kıdeme sahiptir. Bir deshi, Dojo içinde kendi seviyesine uygun olmayan bölümleri kullanamaz. Bu durum farklı derecelerdeki iki deshi arasında da geçerlidir. Deshi, oturacağı zaman kendisinden kıdemli olanların durumunu belirtecek şekilde bir yer seçer.

Dojo’nun hem içinde hem de dışında dojo üyesinin kıyafetleri ve tavırları tertemiz olmalıdır. Her deshinin eğitim sırasında kullandığı temiz bir üniforma ve dışarıda giyeceği, gösterişsiz giysiler bulunmalıdır. Karşıtı bir durum, düzensiz ve disiplinsiz bir ruhu gösterir.

Her Dojo’da bulunan, Shinza ya da Kamiza olarak isimlendirilen kutsal mekan karşısında sensei ikincil derecede önemlidir.

Dojo’da en kıymetli nokta Shinza’dır. Hem sensei hem de deshiler Shinza’ya karşı büyük bir saygıyla davranırlar.

Shinza yani kutsal mekan, bir nesne olmanın ötesinde, Dojo’nun gerçek ruhunu ifade eder. Shinza, daima, kişiye gidecek ne kadar çok yolu olduğunu hatırlatır.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.