19 Nisan 2018

Krav Maga: Hızlı Ol, Etkisiz Hale Getir, Hayatta Kal

Burcu Tur Yüksel Akay

~7dk

Krav Maga, İsrail Özel Kuvvetleri ve İsrail Gizli Servisi için geliştirilmiş bir savunma ve saldırı tekniği.

Krav Maga ismi, İbranice temas anlamına gelen ‘maga’ ile kavga ya da dövüş anlamını taşıyan ‘krav’ kelimelerinden oluşuyor ve diğer dillere, ‘yakın dövüş’ olarak çevriliyor.

krav maga ordu egzersiz

İsrail savunma kuvvetlerinin resmi, silahsız dövüş sistemi olan Krav Maga, bugün, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere pek çok ülkenin emniyet teşkilatı ve askeri birimleri tarafından tercih ediliyor.

Krav Maga’yı tehlikeli ve beklenmedik olaylara karşı etkili hale getiren, hızlı ve ani saldırılar ile kuralsız savunma teknikleri içermesi.

Sürekli gelişen ve yenilenen savunma tekniklerinden biri olan Krav Maga, Uzakdoğu savaş sanatlarında olduğu gibi geleneksel bir sisteme sahip değil.

‘Ne yapabilirsen yap ama kendine zarar verme.’
Emrich ‘Imi’ Lichtenfeld

Wing Tsun, Muay Thai, Boks, Judo, Jiu Jitsu, Ninjutsu, Kenjutsu ve Aikido gibi pek çok dövüş ve spor disiplininden teknikler içeren Krav Maga’da dövüş tekniklerinden çok farkındalık önem taşıyor.

Farkındalığınızı kaybettiğinizde, tekniğiniz ne kadar iyi olursa olsun basit bir saldırı karşısında bile zayıf kalabilirsiniz. Çünkü Krav Maga’da rakibin atak yapmasını engellemek, çeviklik ve hız büyük önem taşıyor.

krav maga savunma

Basit prensiplere dayanan ve içgüdüsel hareketleri temel alan Krav Maga’nın amacı; yakın dövüşte, rakibi basit tekniklerle etkisiz hale getirmek.

Bu yüzden gözler, kulaklar, boğaz ve kasık gibi vücudun hassas noktalarına yönelik saldırı teknikleri bulunuyor.

‘Basit yolu kullan.’
Emrich ‘Imi’ Lichtenfeld

Krav Maga’yı diğer savaş sanatlarından ve dövüş sporlarından ayıran, Wing Tsun’da da olduğu gibi, kurallara ve kısıtlamalara bağlı olmaması ve dövüşmek amacıyla değil, rakibi etkisiz hale getirmek amacıyla kullanılmasıdır.

Bu sebeple Krav Maga, bir ring sporu değildir.

Kişinin doğuştan sahip olduğu reflekslerden ayrı olarak, sonradan kazanılabilecek reflekslerini disipline etmeyi ve geliştirmeyi amaçlar.

En önemli özelliklerinden biri, bedensel ve zihinsel olarak yeni durumlara hızla adapte olmayı öğretmesidir.

Emrich ‘Imi’ Lichtenfeld (1910-1998)

Emrich ‘Imi’ Lichtenfeld, çocukluğundan itibaren jimnastik, güreş, boks ve yüzme gibi pek çok spor dalıyla ilgilenmiş ve uzmanlık kazanmıştır.

1940’lı yıllarda artan faşist ve antisemitist saldırılar sırasında boks ve güreşteki uzmanlığının sokak kavgalarında etkili ve pratik olmadığını, spor karşılaşmalarındaki rekabet ile gerçek hayattaki mücadelenin birbirinden çok farklı olduğunu görmüş ve teknik ve becerilerini sokak mücadelesi için geliştirmiştir.

1942’de İsrail’e göç etmiş ve 1944 yılından itibaren yüzme, bıçaklı saldırılara karşı savunma ve yüz yüze dövüş gibi kendi uzmanlık alanları dahilinde askerlere eğitim vermeye başlamıştır.

İsrail bağımsızlığını ilan ettiğinde İsrail Ordusuna katılmış ve emekli olduğu 1964 yılına kadar baş Krav Maga öğreticisi olmuştur. Ardından Netanya’da özel bir eğitim merkezi kurmuş ve burada da Krav Maga eğitimleri vermeyi sürdürmüştür.

Krav Maga’yı ordu eğitimiyle bütünleştiren Lichtenfeld, bu merkezde,sivillere de bir savunma tekniği olarak Krav Maga’yı öğretmeye başlamıştır.

krav maga

Eli Avikzar

Imi Lichtenfeld, Krav Maga’da ilk siyah kuşağı öğrencisi Eli Avikzar’a vermiştir. İsrail Ordusunda Krav Maga öğreticisi olarak görev yapan Avikzar, Krav Maga’yı geliştirmesinin ve tekniğe pek çok yenilik getirmesinin yanı sıra İsrail Krav Magen Derneği’ni (K.A.M.I.) kurmuştur.

Krav Maga Seviyeleri

Krav Maga’da seviye belirlemede iki sistem kullanılır.

İlki kuşak sistemidir. Sırasıyla sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah kuşaklardan oluşur.

Sarıdan kahverengi kuşağa kadar, kendini savunmayı; 1-5 arası siyah kuşak, ileri ordu seviyesi uygulamaları içerirken 6-10 arası siyah kuşak Krav Maga’ya yapılan katkılardan ötürü verilen unvanlardır.

İkincisi seviye sistemidir. Uygulayıcı, mezun ve uzman olarak belirlenir. Her üç seviye kendi içinde 5 seviyeye ayrılır. Son olarak 3 ustalık seviyesi vardır.

  • Uygulatıcı 1 ve 2: Sarı kuşak
  • Uygulayıcı 3 ve 4: Beyaz kuşak
  • Uygulayıcı 5 ve Mezun 1: Yeşil kuşak
  • Mezun 2 ve 3: Mavi kuşak
  • Mezun 4 ve 5: Kahverengi kuşak
  • Uzman 1-3: Siyah kuşak
  • Uzman 4 ve 5: Siyah kuşak
  • Ustalık Seviyeleri
Eğitim

Birinci Seviye: Temel savunma ve dövüşe giriş uygulamaları. Temel duruş pozisyonları, hareketleri, yumruk, tekme, dirsek ve diz darbelerini içerir.

İkinci Seviye (Sarı Kuşak): Yumruk ve tekme çeşitleri, ani saldırı çeşitleri ve yumruk darbelerine karşı savunma tekniklerini içerir.

Üçüncü Seviye (Turuncu Kuşak): Atak-savunma bilgisinin ve temel tekniklerin geliştirilmesini içerir. Ateşli silahlara, bıçak ve sopa gibi saldırı unsurlarına karşı savunma öğretilir.

Dördüncü Seviye (Yeşil Kuşak): Teknik yeteneklerin ileri düzeyde geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılır. Silahlı saldırıya karşı savunma, birden fazla kişiyle dövüş ve yer dövüşü öğretilir.

Beşinci Seviye (Mavi ve Kahverengi Kuşak): Teknik pekiştirme ve geliştirmeye yoğunlaşılır. Tüm savunma ve saldırı teknikleri birleştirilir.

krav maga savunma tekniği

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.