31 Ekim 2017

10 Maddede Hayatta Kalma Sanatı: Wing Tsun

Burcu Tur Yüksel Akay

~6dk

‘Wing Chun uçsuz bucaksız bir tatlı su kaynağı gibidir. Ustanız sizi kaynağa yönlendirir; ne kadar su içeceğiniz size kalmıştır.’

Wing Chun Deyişi

Wing Chun, Wing Tsun, Ving Tsun ya da Wing Tsung, Çincede bahar şarkısı ve sonsuz bahar anlamına geliyor.

Silahsız savunmanın en tesirli ve sistemli hali olan Wing Chun, Güney Çin Bölgesinde, yaklaşık 300 yıl önce geliştirilmiştir.

Doğuşuna ilişkin yazılı doküman bulunmayan Wing Chun’un kökenlerine ilişkin en sık karşılaşılan hikaye, Mançuryalıların Shaolin Tapınağına saldırılarına karşı, Budist bir rahibe olan Ng Mai tarafından geliştirilmeye başlandığına ilişkindir.

Bir yakın mesafe savunma ve saldırı sanatı olan Wing Chun, Bruce Lee’nin de eğitmeni olan Yip-Man (Ip-Man) sayesinde Çin’in dışına çıkmış ve tüm dünyada popüler hale gelmiştir.

Bir kadın tarafından geliştirilen ilk ve tek savaş sanatı olan Wing Chun, geleneksel bir savaş sanatı olarak kabul edilse de, günün şartlarına uygun olarak sürekli gelişmiş ve değişmiştir. Bu, kalıplaşmış hareketlerden değil, prensiplerden oluşan Wing Chun’u diğer savaş sanatlarından ayıran özelliklerden biridir.

Yip-Man’in öğrencisi Leung Ting’in metodu olan Wing Tsun, sanatın Avrupa’da en yaygın kullanıldığı isimdir.

Wing Tsun, bir dövüş sporu değil, savaş sanatıdır. Nefsi müdafaa amacıyla geliştirilmiştir. Ring sporu değildir, müsabakası düzenlenmez.

Sokaktaki rakibin belirsiz olması ve rakiple karşı karşıya gelme olasılıklarının sınırsız olması Wing Tsun’u diğer savaş sanatlarından ayırır. Ayrıca tekme, yumruk, diz ve dirsek, tutma ve atma, yerde mücadele, silahlı savunma ve saldırı tekniklerinin tamamını içeren az sayıda savaş sanatından biridir.

3 boyutlu bir dövüş sistemi olan Wing Chun’da 4 prensip, 4 güç prensibi ve 5 mesafe bulunur.

4 Güç Prensibi

  • Kendi gücünden arın
  • Rakibin gücünden arın
  • Rakibin gücünü rakibe kullan
  • Rakibin gücüne kendi gücünü ekle

Pek çok savaş sanatının aksine Wing Tsun, rakibin gücüne karşı koymayı değil, bu güce uyum sağlayarak birlikte hareket etmeyi gerektirir. Rakibin gücünü kullanmanın yanı sıra duyarlılık ve temas refleksi gibi temel prensiplere sahip olan Wing Tsun, her yaştan çocuk, kadın ve erkek tarafından uygulanabilecek pratik ve etkili bir savaş sanatıdır.

İnsan vücudunun doğal yapısını kullanmaya dayanan Wing Tsun, sonuç odaklı bir sistemdir. Wing Tsun’da saldırılardan korunarak en az zararı almak hedeflenir.

Fakat sadece savunma ve saldırı merkezli bir savaş sanatı değildir. Zihin, beden ve ruh disiplinini de içerir.

Basit ve kısa mesafeli seri savunma ve saldırıları kapsayan gelişmiş el tekniklerine sahiptir. Sanatı çalışanlar, Chi Sao ismini taşıyan, karşılıklı birbirine değen ellerle yapılan çalışmalarla rakibin hareketlerini hissederek hızlı tepki verme becerilerini geliştirirler.

Wing Tsun görsel estetiğe değil hayatta kalma mücadelesine yönelik bir sanat olduğu için en önemli prensibi, tehlike anında en kısa sürede, etkili ve sade bir teknikle rakibi etkisiz hale getirmektir.

Dövüş yaklaşımı gerçekçidir. Hayatta kalmak için gerçek saldırıların tümüne izin verir. Gözler, boyun ve kasık bölgesi gibi hassas noktaların tamamına saldırılabilir. Bu sebeple bir ring sporu değildir.

Wing Tsun felsefesinde rakibin üzerine gitmek, akıcı ve rahat olmak esastır. Gereksiz güç kullanılmaz.

Doğal olmadığı ve rakibe saldırı için açık pozisyon verdiğinden yüksek tekmeleri içermez. Alt ve orta seviye tekme teknikleri vardır.

El tekniklerinde saldırı ve savunma aynı anda gerçekleşir. Zincir yumruk tekniği, rakibe art arda yumruk atmayı mümkün kılar.

El ve ayakların eşzamanlı kullanımı rakibe karşılık verecek zaman bırakmaz.

Wing Tsun’un Dört Prensibi

  • Yol boşsa ilerle: Rakip ile aranızda bir engel yoksa aranızdaki mesafeyi uygun bir silah kullanarak (yumruk, tekme, dirsek, vb.) kapatın.
  • Temastaysan yapışık kal: Rakiple mümkün olan en kısa sürede temas sağlayın ve temasta kalmaya çalışın.
  • Güce karşı koyma: Size uygulanan güce karşı koymayın, bu gücü kendi lehinizde kullanın.
  • Takip et: Rakip geri çekilirse onu takip edin, rakibe saldırma fırsatı vermeyin.

Dört Prensibin Uygulandığı Beş Mesafe

  • Tekme mesafesi
  • Yumruk mesafesi
  • Diz, dirsek ve kafa mesafesi
  • Tutma, burkma ve atma mesafesi
  • Yer dövüşü
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.