Kısaca Fast Food
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Bir başka ifadeyle, hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanıp kısa sürede tüketilmeye hazır hale gelen, çoğunlukla seri üretim yoluyla üretilen yiyecekler fast food kapsamına giriyor.
Fast Food’un Tarihçesi
Fast food terimi ilk kez 1951 yılında, ucuz ve kolay yemeği tanımlamak için kullanılmışsa da, antik çağdan itibaren insan hayatında yer alıyor.
Genel kanının aksine ABD’de ortaya çıkmamış olan fast food’un tarihi, başta askerler olmak üzere kalabalık grupları tatmin etmek için önceden hazırlanan yiyeceklere kadar götürülebiliyor.
Ancak sanayileşme ve otomasyonla birlikte değişen yaşam koşulları, 1940’lı yıllarda Mc Donalds’ın açılması ve yine ABD de birçok fast food yiyecek satan firmanın büyümesi; fast food’un görünürlüğünü ve tüketim oranını giderek artmış durumda.
Bir yiyecek ne zaman fast food kapsamına girer?
Fast food hızlı, verimli ve düşük fiyatlı olmalıdır. Toplu olarak üretilip perakende ölçeğinde satılmalıdır.
Bir yerden kısa sürede satın alınabileceği gibi önceden pişirilmiş ve paketlenmiş veya dondurulmuş da olabilir.
En Popüler Fast Food Ürünleri
Hamburgerler, dürümler, patates kızartması, pizza, hot dog, sandviçler, pide, kızarmış tavuklar, soğan halkası, taco ve dondurma en popüler fast food ürünleri arasında yer alıyor.
Fast food zincirlerinin tutulmadığı ülkelerde ise, beslenme tarzına ve kültüre göre değişen hazır yiyecekler tüketiliyor.
Fast Food’un Avantajları
- Yemek pişirmek ya da yemek için yeterli vakit olmadığında, kısa sürede bir şeyler yeme seçeneği sunması.
- Ortalama ücreti ve tadı bilinen bir yemek seçeneği sunması.
Fast Food’un Bilinen En Belirgin Zararları
- Fast food’un sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili araştırmalar ve tartışmalar sürüyor olsa da, obezite ve hipertansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir.
- Besin değerinin düşük kalori oranının yüksek olması sebebiyle obezite, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları ve karaciğer hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yakalanma riskini artırması.
- İçeriğindeki yüksek sodyum oranı sebebiyle hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırması.
Neden yaygın olarak tüketiliyor?
- Şeker içeriğinin fazla olması sebebiyle daha fazla yemeye ve uzun sürede bağımlılığa sebep olması.
- Hem şeker içeriği hem de kalori oranının fazla olması sebebiyle beyindeki ödül sistemini harekete geçirmesi.
- Markaların benzer renkler ve tasarımlar kullanarak aşinalığı artırması.
- Daha düşük maliyete sebep olduğu yanılsaması yaşatması.
- Tuz oranının yüksekliği sebebiyle daha lezzetli olduğuna dair bir algı yaratması.
Slow Food Hareketi
1986 yılında, Roma’da bir McDonald’s şubesinin açılması üzerine Carlo Petrini ve arkadaşlarının yaptığı eylem çağrısıyla başlayan Slow Food (Yavaş Gıda) Hareketi, hızlı yeme kültürünün, hızlı hayatın bir dayatması olduğunu savunuyor ve kültürel mirasın, yerel olanın ve biyoçeşitliliğin korunmasını amaçlanıyor.
‘Temiz, uygun ve sağlıklı gıda’ ilkesine bağlı olan Slow Food; yerel gıdalara, yerel üreticiye, yeme-içme geleneklerine, yerel üretim yöntemlerine ve unutulmaya başlanmış yerel yiyeceklere önem veriyor.
Slow Food’un hedefleri arasında yerel yemek kültürlerinin keşfedilmesi ve geliştirilmesi, yerel mutfak mirasının korunmasının yanı sıra çevreyi korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak da yer alıyor.