20 Ekim 2017

10 Maddede Bira Hakkında Her Şey

Burcu Tur Yüksel Akay

~4dk

Binlerce yıllık geçmişiyle dünyada en fazla tüketilen alkollü içkilerden biri olan birayı biraz daha yakından tanımak ve bira deyip geçmemek için 10 maddede bira hakkında her şey:

Biranın ilk üretildiği yer, Mezopotamya. Bir rivayete göre, Mısır’da ekmek üretmek için yapılan arpa ıslahı çalışmaları sonucunda elde edildi. Bu bilginin doğruluğu kanıtlanmamış olsa da piramitlerin yapımında çalışan işçilerin ödemelerini bira ile aldıkları biliniyor.

Bira çeşitleri: ALE

Temelde ALE ve LAGER olmak üzere iki çeşide ayrılan biranın farklı stillerde binlerce çeşidi bulunuyor.

Biranın geleneksel üretim yöntemi olan Ale; tanktaki karışımın üstten mayalandırılması ile üretiliyor. Orta alkollü, sert, keskin ve yoğun bir kıvamda olan Ale, İrlanda, İskoç ve İngiliz biralarında görülüyor. Ale’nin alt çeşitleri;

Barley Wine- Bitter- Brown Ale- India Pale Ale- Pale Ale- Portar- Stout- Wheat Beer

Çok mayalanmış bira çeşidi olan Ale’ler, meyve tadı ve aroma içerebilirler. 7-12 derece arasında içilmeleri idealdir.

Bira Çeşitleri: LAGER

Soğutularak alttan mayalandırma ve dinlendirme yöntemi ile üretilen biralar ise Lager olarak isimlendiriliyor. Lager Ale’yle karşılaştırıldığında az alkollü, içimi hafif ve sarı renklidir. Lager’in alt çeşitleri;

Bock – Dunkel- Maerzen- Pilsener

Lager, daha az mayalanmıştır. Tadı akıcı ve hafiftir, aroması ise dengelidir. 3-7 derece arasında tüketilmeleri idealdir.

Üretildiği malzemeye göre arpa birası, buğday birası, çavdar birası ve yulaf birası olarak ya da sarı, kırmızı ve siyah olarak renklerine göre sınıflandırılabilirler.

Birayı dondurucuda soğutmak doğru bir yöntem değildir; çünkü -3 derece sıcaklıkta kristalleşir ve tadı bozulur.

Bardağa döküldüğü andan itibaren ısınmaya başlar. Soğutulmuş ya da soğuk su ile çalkalanmış, kulplu bardakta servis edilme sebebi biranın soğukluğu ile birlikte tadını ve aromasını korumaktır.

Köpüklü mü, köpüksüz mü?

Köpük, biranın kalitesi ve türü hakkında bilgi verir. Kaliteli biranın köpüğü küçük kabarcıklardan oluşur ve kalıcı olur.

Bira bardağa döküldüğünde belirli bir miktarda köpük oluşmalıdır, eğer oluşmuyorsa bu, biranın bayat ya da bardağın kirli olduğunu gösterir.

Ayrıca köpük, biranın hava almasını engelleyerek ısınma süresini geciktirir.

Ne ile yenir?

Birayı pek çok yiyecekle tüketilebilirsiniz. Ama bira mezesi deyince tuzlu fıstık, patlamış mısır, kuru et, patates cipsi ve kızartması ve diğer tuzlu kuruyemişler ilk akla gelenlerdir. Tatlıyla uyumlu bir içecek olmamasının yanı sıra alkolün kana daha hızlı karışmasına sebep olarak alkolün etkisini artıracağı için birayı tatlı ile birlikte tüketmek önerilmez.

Yoğun kıvamlı, mayalı bir tada sahip olan taze ev biraları ise, yemeklerle birlikte tercih edilebilir.

Neredeyse her üretici firma, özel bir bardak tasarlar. Bunun amacı yalnızca markanın farklılaşmasını sağlamak değil; biranın tadını açığa çıkartmak ve lezzetini daha iyi hissettirebilmektir.

Son olarak, bira göbeği nedir?

O, bira göbeği değil; birayla birlikte tüketilen fıstık ve kızartmaların göbeğidir, efendim.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.