Yogaya başlamak istiyor ama ilk adımı nasıl atacağını bilmiyorsan, aklındaki soruların bir kısmının cevabını aşağıda bulabilirsin.
Yoga nedir, ne değildir?
Niyetim yoganın tarihçesine girmek değil, ama görünenin ötesinde bir şeyler barındırdığını bilmeni isterim. Özellikle sosyal medyada gördüğünüz artistik pozlar yogayı tanımlamaz. Fiziksel pratiğin yanı sıra meditasyon ve nefes çalışmalarını da barındırır. Yoga yapmak zihinsel ve duygusal olarak iyileşmene, hayatı farkındalık ile yaşamana yardımcı olur. Aslında gösterdiği etki herkeste çok başkadır. Belki sende de, birçok insanda olduğu gibi, yeni hisler uyandırabilir. Yogayı din, inanç veya spor olarak tanımlamak da doğru olmaz. Bir metottur. Bilimsel olarak da çok sayıda faydası olduğu kanıtlanmıştır.
Esnek değilim, yoga yapabilir miyim?
Elbette yapabilirsin.
Yoga her bedene uygundur. Esnek veya zayıf olmana gerek yoktur. Önemli olan, bedenine uygun şekilde en temelden başlamandır. Zaman içinde pratikle, pozlarda ne kadar derinleştiğini fark edeceksin. Bir süre sonra akışkan ve daha rahat olacaksın. Esnek olmak kadar güçlenmek de büyük önem taşıyor burada. Her beden birbirinden farklı, unutma burada yarış yok. Yoga, bize verilen bedene sahip çıkmak için sunulan kadim bir yoldur.
Yoga sonrasında hayatımda ne gibi değişiklikler olur?
Öncelikle sürprizlerle dolu bir keşif yolculuğuna çıktığını bilmelisin. Yoga alemine hoş geldin! Değişim, duruşuna ve hatta giydiğin kıyafeti taşıma biçimine kadar yansıyacaktır. Ayrıca özgüvenin artabilir, bakış açın yenilenebilir.
Kendini tanıyacak ve sınırlarının farkına varacaksın. Tabi, ki mucizevi şeylerden bahsetmiyorum, ancak iki ay düzenli pratik sonrasında bile sendeki değişimler gözle görülür olacak.
Daha önce hiç yoga yapmadım, nerden başlamalıyım?
Yeni bir şey öğrenmek her zaman heyecan verici olmuştur ve artık bilgiye kolayca erişebildiğimiz bir çağdayız. YouTube gibi çevrimiçi kaynaklarda birçok eğitici video ve başlangıç seviyesi yoga dersleri yer alıyor. Buradan başlayabilirsin. 15 dakikalık kısa akışların ardından zamanla pratik sürenin arttığını görecek, bedenindeki değişimleri fark edeceksin. Yeter ki pes etme.
Stüdyoda mı, yoksa evde mi yapmalıyım?
İstedikten sonra her yer sana stüdyo olur. Tabi bazı teknikler için ve kişisel motivasyona ihtiyacın varsa, stüdyoya gitmek sana ilham verecektir. Vaktin varsa stüdyo havası bambaşka olur, yeni arkadaşlar edinirsin mutlaka git. Fakat büyük bir şehirde yaşıyorsan ve zaman sorunun varsa, evinin konforunda online derslere de katılabilirsin. Seçim senin.
Yoga yaparken nasıl kıyafetler tercih etmeliyim?
Kendini içinde rahat hissettiğin spor kıyafetler tercih edebilirsin. Tayt, şort ve şalvar bunlardan bazıları. Yoga yaparken matın üzerinde kaymamak için çoğunlukla çorapsız ve yalın ayak oluyoruz. Bu daha çok köklenmemizi ve pozlarda derinleşmemizi sağlıyor.
Hangi ekipmanları kullanmalıyım?
Aslında hiçbir şeye ihtiyacın yok. Profesyonel olarak devam etmek ve bu yolda ilerlemek istiyorsan ayıracağın bütçeye göre mat, blok, yoga kemeri ve roller kullanabileceğin ekipmanlar arasında. Bunlar yoksa, dert etme. Mat yerine havlu, blok yerine kalın ve sağlam bir kitap, kemer yerine de şal tercih edebilirsin. O kadar masrafsız bir yolculuk. Yeter ki isteyelim. Her şey halloluyor.
Bel, boyun fıtığım var, bunlar yoga yapmama engel olur mu?
Hayır, olmaz. Aksine bu rahatsızlıklarına iyi gelecek egzersizler ile kaslarını kuvvetlendirerek acılarını azaltabilirsin. Yeter ki doğru bir yoga eğitmeni ile çalışarak en başta tüm sorunlarını anlat. Sana uygun bir akış ile zorlanmadan her şeyi yapabilirsin.
Ne kadar sürede ters duruşları yapabilirim?
En çok merak edilen sorulardan biri bu olabilir. Bu tamamen senin azmine, pratiğinin sıklığına bağlı. Ben yaklaşık 6 ay gibi bir süre içerisinde headstand yapmaya başladım. Core, bacak ve kol bölgelerini kuvvetlendirmen faydalı olabilir. Ama yine de bunun derdine düşme, sürece güven ve keyfini çıkar. Burada yoldayız, sonundaki hedef değil, süreç boyunca yaşadığın deneyimler çok kıymetli. İnan bana, hangi seviyede olursan ol çok güzelsin.
Motivasyonumu nasıl sağlarım?
Bu bazen kolay olmuyor, biliyorum. Öncelikle bunu kendi bedenin ve ruhun için yaptığının farkında ol. Unutma, motivasyon kaynağın içinde, bunu dışarda arama.
Hadi gel, birkaç teknik ile başlayalım: Evinde özel bir alan belirleyerek ilk adımı atabilirsin. Her zaman aynı yerde pratik yapmak kendini daha rahat hissetmeni sağlayacaktır. Köşeni zevkine göre dekore edebilir; mum, tütsü, doğal taş ve bitkilerle süsleyebilirsin. İlham almak için Pinterest’te yer alan örnekleri inceleyebilirsin.