A Vitamini
Kalbimizin, akciğerlerimizin, karaciğerimizin ve diğer iç organlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan A vitamini; güçlü bir bağışıklık sistemi ve göz sağlığı için de önemlidir.
A vitaminini havuç, tatlı patates, mango, kabak ve brokoli gibi yeşil, turuncu ve sarı sebze ve meyvelerden alabilirsiniz.
B Vitamini
Karbonhidratları, yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürmeye ve demir emilimine yardımcı olan B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B12) sinir ve kan hücrelerimizin sağlıklı kalmasını da sağlar.
B vitaminini tam tahıllardan, baklagillerden, sakatattan, kuruyemişlerden, kümes hayvanlarından, yağlı balıklardan, yumurtadan, sığır etinden, süt ve süt ürünlerinden alabilirsiniz.
C Vitamini
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra demir emilimini artırır, antioksidan olduğu için serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engeller ve vücudun kolej üretmesine yardımcı olarak yaraların iyileşmesini destekler.
Başta turunçgiller olmak üzere kırmızı ve yeşil biber, çilek, domates, kivi ve Brüksel lahanası C vitamini açısından oldukça zengin besinlerdir.
D Vitamini
Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini, vücudumuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olarak kemiklerimizin güçlenmesini sağlar ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur.
Temel D vitamini kaynağımız gıdalar değil, güneş ışığıdır. Her gün 15-45 dakika arasında, güneş kremi kullanmadan, kollarımız ve bacaklarımız açık bir şekilde güneşlenmek D vitamini ihtiyacımızın karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
Buna ek olarak yağlı balıklar, yumurta sarısı, mantarlar ve tahıllardan D vitamini alabilirsiniz.
E Vitamini
Hücrelerin serbest radikallerden korunmasını sağlayan E vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olur.
Bitkisel yağlar; badem, ay çekirdeği ve yer fıstığı gibi kuruyemişler ile ıspanak, avokado ve bal kabağı E vitamini açısından zengin besinlerdir.
Kalsiyum
Vücudumuzdaki kalsiyumun yaklaşık %99’u kemiklerimizde ve dişlerimizde bulunmaktadır. Geri kalanı ise, kanımızda, kaslarımızda ve hücre içi sıvılarındadır. Bu yüzden kalsiyum, özellikle kemik ve diş sağlığımız için büyük önem taşımaktadır.
Kalsiyumu süt ve süt ürünleri ile badem, soya, kaju ve pirinç sütlerinden; fındık, brokoli, lahana, fasulye ve mercimekten alabilirsiniz.
Demir
Sağlıklı kan hücreleri ve sağlıklı beyin işlevi için gerekli olan demiri; kırmızı et, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, mercimek, fasulye ve kabak çekirdeğinden alabilirsiniz.
Magnezyum
Kalsiyumun emilmesine yardımcı olan magnezyum, kas ve sinir sistemi ile kalp ritmi başta olmak üzere vücuttaki çeşitli süreçleri düzenlemektedir. Bunlara ek olarak kemik sağlığı ve enerji üretimi için de büyük önem taşımaktadır.
Badem, fıstık çeşitleri, fındık, fasulye, patates, esmer pirinç, süt ürünleri, yulaf ve yeşil yapraklı sebzeler magnezyum açısından zengin gıdalardır.
Çinko
Çinko, bağışıklık sistemimizi desteklemesinin yanı sıra vücudumuzun enerji ihtiyacı için karbonhidrat, protein ve yağların kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Bunlara ek olarak, yaraların hızlı iyileşmesine ve büyümeye de destek olmaktadır.
Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, sakatatlar, kümes hayvanları, süt ürünleri, tahin, kabak çekirdeği, bitter çikolata, kepekli tahıllar, kuruyemişler ve baklagillerden çinko alabilirsiniz.
Folik Asit (Folat)
Kırmızı kan hücresi oluşumunda, hücre yenilenmesinde ve doğum kusurlarının önlenmesinde önemli olan folik asit; özellikle lifli yeşil sebzelerde, turunçgillerde, kabuklu yemişlerde, pancarda ve baklagillerde bulunmaktadır.