
Mikrodalga Fırın
İkinci Dünya Savaşı sırasında radar teknolojisi üzerinde çalışan Percy Spencer, magnetron tüpüyle deney yaparken cebindeki çikolatanın eridiğini fark etmiştir. Bu tesadüf, mikrodalga enerjisinin yiyecekleri ısıtabileceğini göstermiş ve 1945 yılında mikrodalga fırının icat edilmesini sağlamıştır.


Röntgen ya da X-Işınlarının Keşfi
1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen, katot ışınlarıyla deney yaparken, ışınların opak maddelerden geçebildiğini ve floresan ekranlarda görüntü oluşturduğunu fark etmiştir. Bu keşif, tıpta devrim yaratan röntgen ışınlarının kullanımını başlatmıştır.


Penisilin
1928 yılında Alexander Fleming, laboratuvarında Staphylococcus bakterileri üzerinde çalışırken bir petri kabında küf mantarının (Penicillium notatum) bakterilerin büyümesini engellediğini fark etmiştir. Bu tesadüfi keşif, antibiyotiğin doğuşuna öncülük etmiştir.

Süper Yapıştırıcı ya da Krazy Glue’nun Keşfi
1942’de Harry Coover, şeffaf silah nişangahları için dayanıklı bir madde geliştirmeye çalışırken çok güçlü ve yapışkan bir bileşik olan siyanoakrilatı keşfetmiştir. Başlangıçta bu madde kullanışsız bulunsa da, daha sonra süper yapıştırıcının temelini oluşturmuştur.


Teflon
1938 yılında Dr. Roy Plunkett, soğutucu gazlar üzerinde çalışırken, tetrafloroetilen gazının polimerleşmesi sonucu kaygan ve ısıya dayanıklı bir madde olan politetrafloroetileni (Teflon) keşfetmiştir. Daha sonra bu madde, yapışmaz tava ve tencerelerde kullanılmaya başlanmıştır.


Vulkanize Kauçuk
1839 yılında Charles Goodyear, kauçuğu daha dayanıklı hale getirmek için deneyler yaparken yanlışlıkla kauçuk ve kükürt karışımını ısıtmıştır. Bu işlem, kauçuğun dayanıklılığını artıran vulkanizasyon sürecinin keşfine yol açmıştır.


Post-It
1968 yılında 3M şirketinde çalışan Spencer Silver, güçlü bir yapıştırıcı geliştirmeye çalışırken, zayıf yapışkanlı bir madde elde etti. Bu madde, yapıştırıldığı yüzeyden kolayca çıkarılabiliyordu. Yıllar sonra meslektaşı Arthur Fry, bu yapışkanı kağıtlara uygulayarak Post-it’leri geliştirdi.


Modern Sakızın Doğuşu
Thomas Adams, 1860’larda kauçuk üretimi için chicle adlı maddeyi kullanmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Daha sonra bu maddeyi çiğnediğinde hoş bir deneyim yaşamış ve modern sakızın temellerini atmıştır.


Kola
1886 yılında eczacı John Pemberton, baş ağrısı ve sinirsel rahatsızlıklar için bir şurup geliştirmiştir. Şurubu soda suyu ile karıştırarak müşterilerine sunmuş ve karışım büyük ilgi görmüştür. Bugün dünyanın en popüler içeceklerinden biri olan Coca-Cola bu şekilde ortaya çıkmıştır.


Vaseline
1859’da Robert Chesebrough, petrol kuyularındaki işçilerin yaralarını iyileştirmek için “çubuk balmumu” adı verilen bir madde kullanıldığını fark etmiştir. Bu maddeyi rafine ederek bugün hala yaygın bir şekilde kullanılan Vaseline’i icat etmiştir.
BONUS
Dondurma Külahı
1904 St. Louis Dünya Fuarı’nda bir dondurmacının tabakları tükenince yan tezgahtaki waffle satıcısı ona yardım etmiştir. O gün Waffle’ların külah şeklinde sararak kullanılması, tesadüfen dondurma külahlarının icat edilmesini sağlamıştır.

Kapak Fotoğrafı: Photo by Osman Talha Dikyar on Unsplash
Modern Dünyayı Şekillendiren Devrim Niteliğindeki İcatlar içeriğimiz de ilginizi çekebilir.