Dünyada hepimizi büyüleyen ve ilham verici onlarca ikonik yapı bulunuyor. Bu yapılar bazen bir şehri temsil edebiliyor ya da geçmişe yolculuk yapmamızı sağlayabiliyorlar. Eiffel Kulesi ve Sydney Opera Binası gibi herkes tarafından bilinen, popüler yapıları bir kenarda bırakarak tarihten günümüze, hayran kalacağınız 10 ikonik yapıyı listeledik.
Angkor Wat Tapınağı (Kamboçya)
1115 ile 1145 yılları arasında, Khmer Kralı II. Suryavarman tarafından yaptırılan Angkor Wat Tapınağı, Siem Reap şehrinin yakınında Angkor Thom antik kentinde bulunuyor.
Khmer Krallığı’nın gücünü simgeleyen ve Kamboçya bayrağının üzerinde betimlenen yapı, 1992 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiştir.
Burç Halife (Birleşik Arap Emirlikleri)
İnşası 2010 yılında tamamlanan Burç Halife, 828 metre yüksekliğiyle dünyanın tamamlanan en yüksek gökdeleni ve en çok katlı yapısı olma özelliği taşıyor. İsmini Halife Bin Zayid El Nahyan’dan alan Burç Halife’nin 160 katı kullanılabilir durumdadır.
Yüz ellinci kattan sonrası çelikten yapılmıştır. Bu özelliğiyle dünyada betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam eden ilk binadır.
Chenonceau Şatosu (Fransa)
13. yüzyılda Fransa’nın Chenonceaux kasabasına, kale olarak kurulan Chenonceau Şatosu, tarihte Hanımlar Şatosu olarak da anılmıştır.
Günümüze ulaşan yapısı Rönesans mimarlarından Philibert Delorme tarafından tasarlanan Şato, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Val de Loire entre Sully-sur-Loire et Chalonnes adındaki alanın bir parçasıdır.
Pekin Ulusal Stadyumu (Çin)
2008 Yaz Olimpiyatları için inşa edilen ve Kuş Yuvası olarak da anılan stadyum, ünlü mimarların katıldığı bir yarışma sonucunda Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Stefan Marbach, Li Xinggang ve Ai Wei Wei tarafından tasarlanmıştır.
Atomium (Belçika)
Atomium, 1958 Brüksel Dünya Fuarı için inşa edilmiştir. André Waterkeyn tarafından tasarlanan anıt, 102 metre yüksekliğindedir ve dokuz çelik kürenin birleştirilmesinden oluşur. Tasarımında demirin kristal kafes yapısından esinlenilmiştir.
Guggenheim Müzesi, Bilbao (İspanya)
Guggenheim Modern Sanat Müzesi, Solomon R. Guggenheim Vakfı’nın (ABD) beş müzesinden biridir.
Nervion Nehri’nin kenarındaki yapının duvarları, yükünü taşımak amacıyla kıvrımlı bir şekilde tasarlanmıştır.
Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi mimar Frank Gehry tarafından, yapısöküm tarzında tasarlanan yapının inşası, 1997 yılında tamamlanmıştır.
Yasak Şehir (Çin)
Pekin şehrinin ortasında bulunan ve dünyada korunmuş en geniş saray kompleksi olma özelliği taşıyan Yasak Şehir, Ming Hanedanlığından Çing Hanedanlığının sonuna kadar kullanılmış imparatorluk sarayıdır.
1987 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne giren yapı, UNESCO tarafından dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillenmiştir.
Niteroi Modern Sanat Müzesi (Brezilya)
Rio de Janeiro eyaletinde bulunan Niteroi şehrinin simgesi olan müze, ünlü mimar Oscar Niemeyer tarafından tasarlanmıştır. Müzenin inşası 1996 yılında tamamlanmıştır.
La Sagrada Familia (İspanya)
Art Nouveau akımının öncüsü, Katalan mimar Antoni Gaudi’nin tasarımı olan ve Barselona’da bulunan La Sagrada Familia Bazilikası, mimarın 1926 yılında ölmesiyle yarım kalmıştır. Yapımı bugün de süren bazilika, halk arasında bitmeyen kilise olarak da anılmaktadır.
Bazilika, 1984 yılından itibaren, UNESCO tarafından Antoni Gaudi’nin Eserleri ismiyle Dünya Mirası olarak ilan edilen yapılar arasında yer alıyor.
Gateway Arch (Amerika Birleşik Devletleri)
Gateway Arch, Jefferson Ulusal Anıtı’nın merkezinde yer alan bir anıt kemerdir. En uç noktası 192 metreye ulaşan anıt, ABD’nin batıya doğru genişlemesine adanmıştır. Mimar Eero Saarinen ve İnşaat Mühendisi Hannskarl Bandel tarafından 1947 yılında tasarlanan anıtım yapımı 1963 yılında başlamış ve 1965 yılında tamamlanmıştır.
ABD’de insanlar tarafından inşa edilen en yüksek anıt olmasının yanı sıra dünyada kemer şeklinde tasarlanmış en yüksek yapıdır.