Sağlıklı çalışma ortamı nasıl olmalıdır, listemizin ardından, sağlıklı çalışma ortamının bizi nasıl etkilediğine değinmek istedik.
Genellikle çalıştığımız ortamın sağlıklı olup olmadığına dair derinlemesine düşünmüyoruz. Fakat günün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz ofisler, fiziksel olduğu kadar psikolojik ve zihinsel sağlığımız üzerinde de azımsanmayacak bir etkiye sahip.
Sağlıklı olmayan bir çalışma ortamı; obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıklarının yanı sıra depresyona, dikkat dağınıklığına ve stres bozukluğuna da sebep olabiliyor.
Peki, sağlıklı çalışma ortamı bizi nasıl etkiliyor?
Daha Sağlıklı Bir Yaşam
Aydınlatma ve akustik kalitesi yüksek; hava akışının düzenli ve nem oranının dengeli olduğu, zararlı kimyasallar içermeyen ürün ve malzemelerin kullanıldığı bir çalışma ortamı, fiziksel sağlığımızı korumamızı sağlıyor. Çünkü en az düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek kadar, içinde bulunduğumuz ortamın koşulları da sağlığımızı direkt etkiliyor.
Yüksek Motivasyon
Sağlıklı çalışma ortamı denildiğinde, fiziksel koşullar kadar ortamın tasarımı da önem taşıyor. Ofisin iç tasarımı, kullanılan renkler, mobilyalar, mekansal çeşitlilik de sağlığımız üzerinde etkiye sahip. Farklı çalışma şekillerini destekleyen, sosyalleşme ve dinlenme alanlarının bulunduğu çalışma ortamları motivasyonumuzun yükselmesini sağlayabiliyor.
Yaratıcılık
Araştırma sonuçları; diğer birimlerde görev yapan çalışanlarla bir araya gelinebilen, hareket özgürlüğünün olduğu, hem ekip çalışmalarının hem de bireysel çalışmaların gerçekleştirebildiği alanların bulunduğu ve çalışma alanının kişiselleştirilebildiği ofislerde yaratıcılığın arttığını gösteriyor.
Bağlılığın Artması
Hem işveren hem de çalışan için en önemli unsurlardan biri kuruma/kuruluşa bağlılık. Araştırmalar gösteriyor ki; çalışanlar, mutlu olmadıkları ve beklentilerini karşılamayan ofislerde uzun süre kalmak istemiyorlar. Bu da, sık sık izin ya da rapor almayı veya işten ayrılmayı getiriyor.
Verimlilik ve Performansta Artış
Sağlıklı olmamız, bulunduğumuz ortamda kendimizi rahat hissetmemiz ve motivasyonumuzun yüksek olması, beraberinde verimliliği de getiriyor.
Mutluluk
Araştırmalar gösteriyor ki; iş stresi yüksek bile olsa, sağlıklı bir çalışma ortamına sahip, çalışma ortamından memnun, işiyle ilgili inisiyatif alabilen ve kuruma bağlılığı yüksek olan çalışanlar, kendilerini diğerlerine kıyasla daha mutlu hissediyorlar.
İşe Değer Katma
Araştırma sonuçları, işe anlam kazandıran ve yalnızca görevini yapmak yerine, değer üretmeye odaklanan çalışanların genel profilini şöyle çiziyor; motivasyonu yüksek, kuruma bağlı, kurumun ortak amacına inanan ve bunlarla bağlantılı olarak, üretken ve yaratıcı.
Daha Kaliteli Bir Yaşam
Sağlıklı olmak, mutlu hissetmek, yüksek motivasyona sahip olmak, üretkenlik, yaratıcılık ve yaptığı işi anlamlı bulmak gibi durum ve özelliklerin bir aradalığı, yaşam kalitemizin seviyesini belirliyor.
Son olarak;
Sağlıklı çalışma ortamının, yukarıda bahsettiğimiz fiziksel koşulların yanı sıra sosyal ve psikolojik açılardan da çalışanları desteklemesi gerekiyor.
Bu da;
- Hızla değişen çalışma kültürüne adapte olmak,
- Ekip çalışmaları, video-konferanslar ve hızlı toplantılar gibi farklı çalışma şekillerini destekleyen çeşitlilikte çalışma alanları oluşturmak,
- Çalışanların bir araya gelebilecekleri sosyalleşme ortamları oluşturmak,
- Odaklanarak çalışmak ve dinlenmek için sessiz alanlar oluşturmak anlamına geliyor.