Takvimler 1961 yılını gösterdiğinde Rus astronot Yuri Gagarin, insanlık tarihinde uzaya çıkan ilk insan oldu. O tarihten bu yana uzayla ilgili birçok keşif yapıldı. Bu keşifler, tarihimizin başlangıcından beri merak ettiğimiz gökyüzündeki ve bilmediğimiz devasa büyüklükteki evrende neler olduğunu anlamamıza yardım etti. Tabii ki, uzaydaki yıldızlar ve nesneler Dünya’dan çok farklıydı. Adeta masal kitaplarından çıkmış kadar ilginç ve gizemli olan gezegenlerin bir kısmına göz atalım.
#Gj-504b – Pembe Gezegen
Bu büyüleyici pembemsi renkteki ötegezegen, Başak Takımyıldızı içinde yer alan devasa bir gezegen türüdür. 2013 yılında keşfedilen gezgenin en dikkat çeken özelliği rengidir. Gezegen fuşya ile mavi arasındaki macenta rengine sahiptir.
Güneşe oldukça uzak olan gezegen, nerdeyse hiç ısı almaz. Bu güzel ve parlak rengi de kendi yüzey ısısından kaynaklanır. Jüpiter ile eş büyüklükte olan gezegen, yaşı oldukça genç olduğu için kendi ısısıyla parlamaktadır.
#55 Cancri E – Elmas Gezegen
55 Cancri E, Yengeç Takımyıldızı sakinidir. 2004 yılında keşfedilen, Dünya’nın iki katı büyüklüğündeki ötegezegende; 1 yıl sadece 18 saat sürüyor. Dünya’ya 40 ışık yılı uzakta olan gezegenin en önemli özelliği elmastan oluşmasıdır.
#TrES-2b – Kömürden Daha Koyu Gezegen
Karanlıktan korkanlar için iyi bir adres olmayan bir gezegenden bahsedeceğim. Evrenin bilinen en karanlık ötegezegeni TrES-2b, 2011 yılında keşfedildi. Kömürden daha karanlık olmasıyla ünlü olan TrES-2b, yüzeyine çapan ışığın %1’inden daha azını yansıtır. Bu yansımayla birlikte gezegen, loş bir kırmızı renge bürünür.
#Gliese 436b – Buzları Yanan Gezegen
2004 yılında keşfedilen gezegen, bize kimya kurallarının evrenin her yerinde aynı olmadığını gösteriyor. 30 ışık yılı uzaklıkta olan gezegenin en önemli özelliği, buzların sürekli olarak yanması.
Gezegen, 2 günden fazla zamanda yörüngeyi tamamlıyor. Yıldızına çok yakın gezegenin normalde atmosferinde çok fazla metan bulunması gerekir. Ama bu tuhaf gezegen garip şekilde, olması gerekenden 7000 kat az metana sahip ve karbonmonoksit molekülü olması gerekenden çok fazla. Bu nedenle, “Buz-x” olarak bilinen egzotik bir buz formunun gezegenin kayalık çekirdeğinin üzerinde olduğu düşünülüyor.
WASP17 – Ters Yönde Hareket Eden Gezegen
En büyük gezegenlerden biri olan WASP17, gaz devidir. İlginç yanı ise, yıldızının zıttı yönünde, yıldızına karşı hareket eder.
HAT-P-7b – Yakut ve Safir Yağan Gezegen
Masallarda yakut ve safirlerden köşkler anlatılırdı. Ama bu daha da ilginç olanı. Bu ötegezegenin bulutları, safir ve yakutun buharlaşmış halinden oluşmaktadır. Gece tarafında, yüksek alüminyum okside bağlı olarak hava durumu safir ve yakuttur.
HAT-P-7b, Dünya’dan yaklaşık 1123 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Gezegenin soğuk tarafında bulutlar oluşur ama sıcak tarafında buharlaşır. Gezegende başat rolü, korkunç fırtınalar oynar. Bu yüzden safir ve yakutların gezegenin her yerine dağılmış olduğu düşünülmektedir.
Serseri Gezegenler
Yetim ve öksüz gezegen de olarak bilinen gezegenler, bir yıldızın yörüngesinde olmayan, ya kendi başlarına oluşmuş ya da yerçekimsel bağlı olmadıkları bir gezegen sisteminden fırlatılmışlardır. Kısacası kovulmuşlardır. Milyarlarca serseri gezegen olduğu düşünülüyor.
GJ-1214b – Okyanus Gezegen
GJ-1214b, görüp görebileceğiniz en büyük okyanusa sahip. Çünkü toprak bulundurmuyor. Koca bir dev su kütlesi uzayın semalarında süzülüyor. Hava sıcaklığı 230 derece olan gezegen, her 38 saatte bir, tam bir tur dönüyor. Yani orada zaman oldukça hızlı.
HD 131399Ab – 3 Yıldızlı Gezegen
Hiç 3 yıldızlı bir gezegen olduğu aklınıza gelir miydi? Hayal edince bile bilim kurgu filmi gibi geliyor. Ama gerçek. HD 131399Ab, dünyamızdan yaklaşık 320 ışık yılı uzaklıkta; parlak ve oldukça net görülen bir gezegen. Onu ilginç yapan, doğrudan görüntülenen birkaç gezegenden biri olması ve ilginç bir dinamik konfigürasyona sahip ilk gezegen olması.
WASP-12b – Işığı Yiyen Gezegen
WASP-12b tam anlamıyla ışık emici bir gezegen. Vakumladığı ışığın sadece %6’sını geri yansıtıyor, %94’ünü yakalıyor. Bu da onun zifiri karanlık gezegen lakabını almasına neden oluyor. Yıldızına çok yakın olan bu ötegezegenin gündüz tarafı ışığı yiyor. Gece tarafı ise, çok soğuk oluyor. Yıldızına çok yakın olduğu için, gece ve gündüz sabit.